Data: 2005-01-27 22:21:04
Temat: Re: Pischinger
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tucherka napisał(a):
> AKS napisał(a):
>
>> Witam serdecznie,
>> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
>> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
>> do wafli typu pischinger.
>> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
>> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
>> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
>> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
>> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
>> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
>> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>>
> juz to pisalam wczesniej, ale napisze jeszcze raz...a co mi tam ;)
> najlepiej to tak : kup dwie puszki mleka skondensowanego
> slodzonego!!!...wloz obudwie puszki do duzego garnka zalej woda i postaw
> na gaz...niech sie gotuja ze dwie trzy godziny...wyloz puszki po
> gotowaniu do ostygniecia ( nie otwieraj goracych bo wybuchnie !!!!! ) :)
> ostygniete mleko wlej do rondla i postaw na malutkim ogniu...do tego pol
> kostki masla....albo nawet cala kostke...i kakao....(ja najpierw zawsze
> kakao rozpuszczam w odrobinie cieplej wody zeby nie bylo grudek i potem
> wlewam) mieszaj caly czas zeby sie nie przypalilo, a potem zostaw do
> ostygniecia....i teraz najlepiej wez na dwie porcje wafli kwadratowych (
> jedno opakowanie jest zbyt cienkie) i smaruj po stronie grubszych oczek
> :) potem przykryj papierem wafla i przycisnij deska...i zostaw do
> zestalenia :)
>
> pozdr tuch :)
do masy mozesz dodac troche alkoholu :)
|