Data: 2005-01-27 12:27:35
Temat: Re: Pischinger
Od: "Magdalena Staniek" <m...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AKS <o...@b...zag.pl> napisał(a):
> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.
> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>
podaję ci przepis na TORT PISCHINGER który często sama robię:
12 dag czekolady
12 dag cukru
250 ml śmietanki (ja robię z 30%)
1 łyżeczka masła
12 dag orzechów laskowych (zmielonych)
cukier i czekoladę rozgotowuje w śmietance, do tego dodaję masło. dzielę na 2
części: do jednej dodaję orzechy i zagotowuję aż zgęstnieje. smaruję tym
wafle. starcza na 5 dużych. drugą polowe masy też gotuje do gęstości i
smaruję wierzch i boki. czasem nim zastygnie posyppuje jescze wiorkami
czekoladowymi ale to już zależy od upodobań.
pozdrawiam i życzę udanego pichcenia
magstan
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|