Data: 2005-01-27 22:20:23
Temat: Re: Pischinger
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AKS napisał(a):
> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.
> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>
juz to pisalam wczesniej, ale napisze jeszcze raz...a co mi tam ;)
najlepiej to tak : kup dwie puszki mleka skondensowanego
slodzonego!!!...wloz obudwie puszki do duzego garnka zalej woda i postaw
na gaz...niech sie gotuja ze dwie trzy godziny...wyloz puszki po
gotowaniu do ostygniecia ( nie otwieraj goracych bo wybuchnie !!!!! ) :)
ostygniete mleko wlej do rondla i postaw na malutkim ogniu...do tego pol
kostki masla....albo nawet cala kostke...i kakao....(ja najpierw zawsze
kakao rozpuszczam w odrobinie cieplej wody zeby nie bylo grudek i potem
wlewam) mieszaj caly czas zeby sie nie przypalilo, a potem zostaw do
ostygniecia....i teraz najlepiej wez na dwie porcje wafli kwadratowych (
jedno opakowanie jest zbyt cienkie) i smaruj po stronie grubszych oczek
:) potem przykryj papierem wafla i przycisnij deska...i zostaw do
zestalenia :)
pozdr tuch :)
|