Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pizza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-23 09:08:56

Temat: Pizza
Od: m...@m...pl (MeduzaNieDuza) szukaj wiadomości tego autora

Hejkum gejkum!

A tak w ogole, to co jest w tej pizzy - ze tak ludzie
sie o nia ciagle pytaja, co?
Czyzby to jakies bardzo wykwitne i skomplikowane danie
bylo?
Przeca to proste, malo smaczne i malo oryginalne danie.

A z drugiej strony, jak sie ktos pyta - korzystajac z
dobrodziejstwa internetu - majac nadzieje na odpowiedz
od KOMPETENTNYCH osob - to dlaczego kubel wody zimnej
i nieprzyjemnej dostaje na leb, a nie rzeczowa
odpowiedz?
Czy gdzies jest napisane, albo nakazane, by, nim
czlowiek sie zapyta, musial sie pytac czy moze sie
zapytac - przeciez nie musi w zaden sposob wiedziec o
takich malo przydatnych rzeczach jak wyszukiwarki po
grupach [bo jak sie wpisze np "pizza" to sie dostaje
tysiace odpowiedzi na... temat dyskusji, ze ktos znowu
mial wielka czelnosc zapytac sie o przepis na pizze].
Przeciez, nawet czytajc posty z miesiaca moze nie
znalezc nic na temat pizzy - moj outlook np. nie
pokazuje ponad polowy postow....

Tak tylko sobie pisze, bo mnie refleksja naszla
nagla...
Aha - mam jeszcze jedna refleksje - najburzliwsze
ostanio dyskuje na grupie dotycza... no... wlasnie
czego... wlasnie pizzy!
A warta li ona tego, kiej wlasnie czas grillowy i
nowalijkowy sie zaczyna?

pozdr,
nudny grzesio

--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-23 09:21:25

Temat: Re: Pizza
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>znalezc nic na temat pizzy - moj outlook np. nie
>pokazuje ponad polowy postow....
>
>Tak tylko sobie pisze, bo mnie refleksja naszla
>nagla...
>Aha - mam jeszcze jedna refleksje - najburzliwsze
>ostanio dyskuje na grupie dotycza... no... wlasnie
>czego... wlasnie pizzy!
>A warta li ona tego, kiej wlasnie czas grillowy i
>nowalijkowy sie zaczyna?
>
>pozdr,
>nudny grzesio
>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

To ja proponuje, odczulajaco: na pytanie o przep na ciasto do
pizzy etc odpowiadac:

surowka z rzodkiewki ze szczypiorkiem.

albo marynata do grylowanych ryb.



wszystko to jest skomplikowane i nie widze ugody - i owca bedzie
nadgryziona i wilk dalej glodny...a jak glodny to zly

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:37:45

Temat: Re: Pizza
Od: m...@m...pl (MeduzaNieDuza) szukaj wiadomości tego autora


> wszystko to jest skomplikowane i nie widze ugody - i
owca bedzie
> nadgryziona i wilk dalej glodny...a jak glodny to zly

Ja wiem?...
Mnie mama uczyla, ze jesli ktos sie pyta to nalezy mu
grzecznie i rzeczowo odpowiedziec.

Uczyla mnie rowniez, ze jesli czegos nie wiem
powinienem sie spytac kompetentnych osob, a
uzytkownicy grupy pl.rec.kuchnia za takich wsrod
innych uchodza... Czyzby to byla bledna opinia???

Moja mama sie mylila???

pozdr,
nudny grzesio
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:37:51

Temat: Re: Pizza
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik MeduzaNieDuza <m...@m...pl> w wiadomosci
do grup dyskusyjnych napisał:
> Uczyla mnie rowniez, ze jesli czegos nie wiem
> powinienem sie spytac kompetentnych osob, a
> uzytkownicy grupy pl.rec.kuchnia za takich wsrod
> innych uchodza... Czyzby to byla bledna opinia???
>
> Moja mama sie mylila???

Nie Grzesiu, Twoja mama miala racje :) Mozesz jej smialo ufac dalej.
Jezeli ktos grzecznie zapyta, nalezy mu grzecznie odpowiedziec.
I nie jestes nudny! :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:38:51

Temat: Re: Pizza
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> To ja proponuje, odczulajaco: na pytanie o przep na ciasto do
> pizzy etc odpowiadac:
>
> surowka z rzodkiewki ze szczypiorkiem.
>
> albo marynata do grylowanych ryb.

Moja propozycja jest taka, jak podalam w poscie powyzej: przygotowac sobie
post dyzurny i wklejac go przy pytaniu o pizze. Post z linkami do przepisow
i wytlumaczeniem, ze to pytanie jest dla niektorych irytujace.
A w ogole w 100000% popieram "nudnego Grzesia", ktory bardzo madrze napisal
i ciesze sie, ze w ten sposob ujal cale zagadnienie dyskusji o pizzie.
Podpisuje sie pod nim rekami i nogami.
Mapetka
PS. Moj outlook sciaga ostatnie 150 postow. I wyswietl tylko informacje, ze
6150 jest nieprzeczytanych, bo nie sciagnietych. Co z tego, ze chce, zeby mi
sciagnal wszystkie, jesli tego nie robi? Nawet jesli ustawione mam
domyslnie, zeby mi nie sciagal tylko ostatnich, ale te dawniejsze tez, to
sciaga maksimum 300.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:52:24

Temat: Re: Pizza
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wrote:
> PS. Moj outlook sciaga ostatnie 150 postow. I wyswietl tylko
> informacje, ze 6150 jest nieprzeczytanych, bo nie sciagnietych. Co z
> tego, ze chce, zeby mi sciagnal wszystkie, jesli tego nie robi? Nawet
> jesli ustawione mam domyslnie, zeby mi nie sciagal tylko ostatnich,
> ale te dawniejsze tez, to sciaga maksimum 300.

Nieumiejętność korzystania z używanego narzędzia nie usprawiedliwia.
Przestawienie opcji domyślnych to parę sekund klikania. Jak ktoś nie
ma czasu na czytanie w pracy, to może to zrobić w domu, w kawiarence
internetowej, po pracy, u znajomych...

--
Konrad J. Brywczyński

"Nie tylko rozmiar sie liczy! Każda dziewczyna ci to powie."
Ł. Jakubowski

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:58:44

Temat: Re: Pizza
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Mapet(ka)" <m...@p...onet.pl>
Nawet jesli ustawione mam
> domyslnie, zeby mi nie sciagal tylko ostatnich, ale te dawniejsze tez, to
> sciaga maksimum 300.
>

A ile postów masz ustawionych w "Narzędzia/opcje"?
Zajrzyj tam
Barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 10:01:27

Temat: Re: Pizza
Od: m...@m...pl (MeduzaNieDuza) szukaj wiadomości tego autora



> Nie Grzesiu, Twoja mama miala racje :) Mozesz jej smialo
ufac dalej.
> Jezeli ktos grzecznie zapyta, nalezy mu grzecznie
odpowiedziec.
> I nie jestes nudny! :)

> Pozdrawiam
> Lilla

Oj, to dobrze, bo już zaczynalem sie zastanawiac, czy
sie sie zastanawiac, czy moze jednak warto pomyslec
nad naukami mojej mamy.
Poza tym moja mama nauczyla mnie robic najlepsze
ciasto na pizze na swiecie [calej reszty nauczylem sie
sam - bo moja mama raczejw kuchni nie szalala
zbytnio...]. Jaka karma, taki los...

A oto, by nie byc goloslownycm, najlepszy przepis na
ciasto na pizze na swicie:

Ciasto na pizzę


Takie właśnie, jakie być powinno - połączenie
chrupkości z miękkością - tam, gdzie należy.

Czas przygotowania:30 minut
poziom skomplikowania: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6 danie
taniosc/drogosc: tanie niesłychanie

skladniki
pol kilograma maki przedniej jakosci
torebka drozdzy instant
3 "czubate" lyzki oliwy extra vergine
znaczna lyzeczka soli
ciepla woda - okolo szklanki


Ciasto na pizze po upieczeniu powinno laczyc kruchosc
spodniej warstwy z delikatna puchatoscia warstwy tuz
spod nadzienia.

Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola, drozdzami i
woda - wody dodaje tyle, by otrzymac ciasto o sredniej
twardosci - tak by plastycznie ukladalo sie pod
rekoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gladkie dodaje
do niego oliwe i znowu wyrabiam, az ciasto wchlonie
calą oliwe i bedzie blyszczace i doskonale nie laczace
się ze stolnica. Teraz ciasto laduje w misce, miska
jest nakryta sciereczką i odstawiona - miska w cieple
miejsce.

W tym czasie jest czas by przygotowac sos i nadzienie.
O czym w poniżej w szczegółowych przepisach.

Kiedy ciasto podrosnie - zwiększy swoją objętość około
poltora raza, wyjmuje je z miski, oproszam mąką i
formuje albo placek, albo pierpg, innymi slowy
calzone. Tutaj stosuję pewien patent, ktory wydobyłem
kiedys podczas całodobowego przesluchania pewnego
Włocha, podczas nocnej sesji nad Balatonem - na
wysmarowanej blacha oliwie ukladam ciasto, zawijam
troche brzegi, by nadzienie nie uciekało i smaruje je
bardzo obficie oliwa. Dzieki temu nadzienie, które
znajdzie sie na ciescie nie rozmiekczy jego za bardzo
i po upieczeniu ciasto bedzie odpowiedniej suchosci, a
nadzienie odpowiedniej wilgotnosci.

Wysmarowane ciasto oliwa smaruje jeszcze w przypadku
niektorych nadzien sosem pomidorowym. Dopiero na sos
pomidorowy ukladam nadzienie i... nie, nie posypuje
zadnym serem. Na ser dopiero nadejdzie czas.

Jesli to zwykła pizza a nie calzone, wkladam ją do
pieca na kilkanascie minut do pieca. To, ze pizza jest
juz prawie gotowa poznaje po brzegach, ktore lekko
przyrumienione. Teraz wyjmuje na chwile pizze z pieca
i ukladam na niej dosyc grube plastry mozarelli. Pizzę
z mozarella wkładam jeszcze do pieca na około 3 minut
- tak by ser się rozpuscił i doslownie leciusienko
zazolcil - ulozenia mozarelli przed upieczeniem sie
pizzy spowodowaloby, iz ser w zasadzie by sie spalił i
pozostala by z niego tylko cienka, chrupka skorka -
taki tez jest dobry - ale mysle, ze ciagnacy sie ser
na pizzy jest znacznie lepszy.

A jak myslicie, jakiej narodowosci jest moja mama?

A Ty Droga Lillla - eh, sama wiesz...

pozdr,
nudny grzesio








--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 10:07:17

Temat: Re: Pizza
Od: m...@m...pl (MeduzaNieDuza) szukaj wiadomości tego autora


> Nieumiejętność korzystania z używanego narzędzia nie
usprawiedliwia.
> Przestawienie opcji domyślnych to parę sekund
klikania. Jak ktoś nie
> ma czasu na czytanie w pracy, to może to zrobić w
domu, w kawiarence
> internetowej, po pracy, u znajomych...

Bzdury!
Wystarczy zajrzec na rozne przeglarki "online" by sie
przekonac, ze grupy dyskusyjne w zaleznosci od miejsca
i programu wygladaja zupelnie inaczej.
Mozna to zobaczyc uzywajac dowolnego komputera
podlaczonego do sieci w dowolnym miejscu i czasie.

pozdr,
nudny grzesio
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 10:15:31

Temat: Re: Pizza
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > domyslnie, zeby mi nie sciagal tylko ostatnich, ale te dawniejsze tez,
to
> > sciaga maksimum 300.
> >
>
> A ile postów masz ustawionych w "Narzędzia/opcje"?
> Zajrzyj tam

Teraz zobaczylam: no rzeczywiscie mam 300, a do tej pory nie wiedzialam, do
czego to jest (mam po angielsku wszystko, co jak ktos powiedzial, mnie wcale
nie usprawiesliwia). Przestawie sobie, dzieki za wskazowke.
Jest to jeszcze jeden znak, ze moze niektorzy grupowicze - jak ja - niezbyt
orientuja sie w outlookach itp. narzedziach internetowych. Nieswiadomosc nie
usprawiedliwia, to fakt, ale moze jest tez zaproszeniem do pomocy, co?
Wlasciwie to odpowiedz bardziej Konradowi niz Tobie. Tobie, Basiu, dziekuje
za wskazowke.
Mapetka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co to jest szalotka?
Menu - oj, jak sie zaslinilam....
mgr - do czytelników o pomoc...
zabawa z googlami....:)) (OT)
Pizza Calzone Gosi Zaleskiej-Gajc

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »