Strona główna Grupy pl.rec.dom Pizza - jakie drozdze na ciasto ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pizza - jakie drozdze na ciasto ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-11-19 15:34:13

Temat: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: " 666" <j...@w...eu> szukaj wiadomości tego autora

Przepis na ciasto pod pizzę wg książeczki z receptami załączonej do urządzenia
Moulinex Home Bread:

400 ml wody
2,5 łyzki oliwy
2,5 łyżeczki soli
800 g mąki
2,5 łyżeczki drożdzy

BTW z praktyki (już raz zrobiliśmy) dla jednej pizzy wystarczy połowa w.w ilości.
Ale jakie to powinny być drożdze?
I mąka?
Zapewne nieco inne do grubego ciasta (deep pan), a inne do cienkiego ciasta (thin
crust)?
JaC


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-11-19 16:12:25

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "Boombastic" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik " 666" <j...@w...eu> napisał w wiadomości
news:fhsabb$r4k$1@news.wp.pl...
> Przepis na ciasto pod pizzę wg książeczki z receptami załączonej do
> urządzenia Moulinex Home Bread:
>
> 400 ml wody
> 2,5 łyzki oliwy
> 2,5 łyżeczki soli
> 800 g mąki
> 2,5 łyżeczki drożdzy
>
> BTW z praktyki (już raz zrobiliśmy) dla jednej pizzy wystarczy połowa w.w
> ilości.
> Ale jakie to powinny być drożdze?
> I mąka?
> Zapewne nieco inne do grubego ciasta (deep pan), a inne do cienkiego
> ciasta (thin crust)?

Jak podają w łyżeczkach to pewnie chodzi o drożdże instant, czyli suche w
proszku. Generalnie nie polecam jak sa dostepne w prasowanej kostce. Te
suche czasem trzeba pobudzić przez leciutkie podgrzanie ciasta lub wczesniej
rozrobić np. w mleku.
A co do cienkiego ciasta czy grubego to przy grubym najlepiej jest poczekać
jak ciasto urośnie i jeszcze po rozłożeniu na blasze niech też podrośnie, a
przy cienkim nie musisz tyle czekać, lylko dodajesz składniki i do pieca.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-11-19 17:46:09

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Boombastic" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> Użytkownik " 666" <j...@w...eu> napisał w wiadomości
>> Ale jakie to powinny być drożdze?
>> I mąka?
>> Zapewne nieco inne do grubego ciasta (deep pan), a inne do cienkiego
>> ciasta (thin crust)?
>
> Jak podają w łyżeczkach to pewnie chodzi o drożdże instant, czyli suche w
> proszku. Generalnie nie polecam jak sa dostepne w prasowanej kostce. Te
> suche czasem trzeba pobudzić przez leciutkie podgrzanie ciasta lub
> wczesniej rozrobić np. w mleku.

Drozdze instant tzw. piekarskie. Sa takie na rynku - w proszku, po 8
g/torebke, polskiej produkcji. IMO lepsze od tych z zachodu. (Drozdze
cukiernicze uzywane sa do ciast slodzonych.) Woda _letnia_ (lub mleko) 20-30
st.C. - nie wiecej i nie mniej. Z temperatura startowa ostroznie, bo
"zabijesz" drozdze.
Maka moze w tym wypadku byc pszenna chlebowa (850), ale z popularnej
luksusowej 550 tez ciasto dobrze wyjdzie. Prawdopodobnie ciut bardziej
urosnie. Niektorzy chwala sobie krupczatke. Najlepiej samemu wyprobowac:)
JBP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-11-19 19:38:02

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "Protz" <n...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JBP" <t...@o...pl> napisał

> Maka moze w tym wypadku byc pszenna chlebowa (850), ale z popularnej
> luksusowej 550 tez ciasto dobrze wyjdzie.

A ta mąka nie powinna byc jeszcze drobniejsza? Ja robilem z 'Tortowej', w
makro widzialem chyba nawet mąke tipo 00.

Protz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-11-19 21:27:28

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Protz" <n...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fhson0$n6q$1@inews.gazeta.pl...
>>
> A ta mąka nie powinna byc jeszcze drobniejsza? Ja robilem z 'Tortowej', w
> makro widzialem chyba nawet mąke tipo 00.

Nie jestem piekarzem, ani cukiernikiem, jednak maka tortowa do ciasta
drozdzowego wydaje mi sie byc dziwnym skojarzeniem. Ile dawales drozdzy na
okolo pol kg maki? I jak Ci wyroslo?
Mi najbardziej smakuje pizza z ciasta nalesnikowego :)
Mysle, ze dokladna odpowiedz na swoje pytanie uzyskalbys na pl.rec.kuchnia
JBP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-11-19 23:13:56

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "Protz" <n...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JBP" <t...@o...pl> napisał

> Nie jestem piekarzem, ani cukiernikiem, jednak maka tortowa do ciasta
> drozdzowego wydaje mi sie byc dziwnym skojarzeniem.

Dlaczego?

>Ile dawales drozdzy na okolo pol kg maki?

Na oko. Suchych chyba jedno opakowanie. Zywych 1/3.

Protz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-11-20 09:43:03

Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "--=olo=--" <xxoloxx@USUN_TOwp.pl> szukaj wiadomości tego autora

(...)
> 2,5 łyżeczki soli
(...)

i nie była za słona?

--=olo=--


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rozkładana ława do kawalerki
plama po żelu - usg
jak to naprawić ?
Wykładzina PCV
liczniki prad-gaz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »