Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Placek drożdżowy maślany

Grupy

Szukaj w grupach

 

Placek drożdżowy maślany

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-01 07:37:02

Temat: Placek drożdżowy maślany
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

600 g mąki
1/4 l ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
50 g cukru
3 żółtka
150 g masła
szczypta soli
Obłożenie: 200 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć pokruszone drożdże, posypać
cukrem, zalać połową mleka. Gdy rozczyn ruszy, wyrobić ciasto dodając
żółtka, miękkie masło, sól i resztę mleka. Rozwałkować, przełożyć na blachę.
Pozostawić do wyrośnięcia. Masło przeznaczone do obłożenia rozłożyć w
kawałeczkach na całej powierzchni ciasta, lekko je wciskając /masło, rzecz
jasna/. Posypać mieszanką cukru i cukru waniliowego. Piec w temp. 200 stopni
przez 25 minut.

Inna wersja smakowa: do ciasta dodać startą skórkę z cytryny, a do obłożenia
zamiast cynamonu - smażoną skórkę pomarańczową.

Ciasto jest kompletnie odlotowe. Moja dorosła córka przyłapała się sama na
jedzeniu go oburącz.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-01 22:49:20

Temat: Re: Placek drożdżowy maślany
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 600 g mąki
> 60 g świeżych drożdży

Nie za dużo trochę tych drożdży?
Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?

Ja na taką ilość mąki to gdzieś tak góra 3 dkg daję, albo i mniej jeszcze.



Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-02 00:41:49

Temat: Re: Placek drożdżowy maślany
Od: anniya <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz napisał(a):
> Nie za dużo trochę tych drożdży?
> Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?

witam wszystkich :)

na pewno nie będzie, bo zrobiłam ten placek wg przepisu i naprawde był
znakomity :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-02 17:34:43

Temat: Re: Placek drożdżowy maślany
Od: "Monika" <m...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

--
> Obłożenie: 200 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon
>
> Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć pokruszone drożdże, posypać
> cukrem, zalać połową mleka. Gdy rozczyn ruszy, wyrobić ciasto dodając

Nigdy nie robilam drozdzowego ciasta i stad moje pytania :
-czy ta make wsypana do miski zagniesc z drozdzami,cukrem i mlekiem?
-co to znaczy "rozczyn ruszy" ?

Z gory dziekuje i pozdrawiam!
monia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-02 17:47:21

Temat: Re: Placek drożdżowy maślany
Od: anniya <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika napisał(a):
> Nigdy nie robilam drozdzowego ciasta i stad moje pytania :
> -czy ta make wsypana do miski zagniesc z drozdzami,cukrem i mlekiem?

tak, właśnie dokładnie w ten sposób

> -co to znaczy "rozczyn ruszy" ?

tzn. drożdże które są tym mlekiem zalane zaczną rosnąć i ogólnie
będziesz widziała, że drożdzy robi się coraz więcej oraz powstają w nich
bąbelki :)
to tak obrazowo.
mam nadzieje że pomoże:)


pozdrawiam
a.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-03 07:21:33

Temat: Re: Placek drożdżowy maślany
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Dnia 02-04-2006 o 02:41:49 anniya <s...@o...pl> napisał:

> Mariusz napisał(a):
> > Nie za dużo trochę tych drożdży?
>> Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?
>
> witam wszystkich :)
>
> na pewno nie będzie, bo zrobiłam ten placek wg przepisu i naprawde był
> znakomity :)

Ależ na pewno będzie - nie ma wątpliwości :-)
Chodzi o to, że ciasta drożdżowe mają trochę drożdżami smakować i pachnieć.
Taka ich uroda. Inaczej będzie to smakować jak słodki chleb.
Niestety - delikatniejsze żołądki protestują jeśli się takie ciasto
niedopiecze.

--
Zdrówka - Wojtek H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Salceson z Wasabi :-D
groszek cukrowy
zupa kalarepowa
Marynata do lopatki
udko 'z'wedzone ;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »