| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-01 07:37:02
Temat: Placek drożdżowy maślany600 g mąki
1/4 l ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
50 g cukru
3 żółtka
150 g masła
szczypta soli
Obłożenie: 200 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć pokruszone drożdże, posypać
cukrem, zalać połową mleka. Gdy rozczyn ruszy, wyrobić ciasto dodając
żółtka, miękkie masło, sól i resztę mleka. Rozwałkować, przełożyć na blachę.
Pozostawić do wyrośnięcia. Masło przeznaczone do obłożenia rozłożyć w
kawałeczkach na całej powierzchni ciasta, lekko je wciskając /masło, rzecz
jasna/. Posypać mieszanką cukru i cukru waniliowego. Piec w temp. 200 stopni
przez 25 minut.
Inna wersja smakowa: do ciasta dodać startą skórkę z cytryny, a do obłożenia
zamiast cynamonu - smażoną skórkę pomarańczową.
Ciasto jest kompletnie odlotowe. Moja dorosła córka przyłapała się sama na
jedzeniu go oburącz.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-01 22:49:20
Temat: Re: Placek drożdżowy maślany> 600 g mąki
> 60 g świeżych drożdży
Nie za dużo trochę tych drożdży?
Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?
Ja na taką ilość mąki to gdzieś tak góra 3 dkg daję, albo i mniej jeszcze.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-02 00:41:49
Temat: Re: Placek drożdżowy maślanyMariusz napisał(a):
> Nie za dużo trochę tych drożdży?
> Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?
witam wszystkich :)
na pewno nie będzie, bo zrobiłam ten placek wg przepisu i naprawde był
znakomity :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-02 17:34:43
Temat: Re: Placek drożdżowy maślany--
> Obłożenie: 200 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon
>
> Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć pokruszone drożdże, posypać
> cukrem, zalać połową mleka. Gdy rozczyn ruszy, wyrobić ciasto dodając
Nigdy nie robilam drozdzowego ciasta i stad moje pytania :
-czy ta make wsypana do miski zagniesc z drozdzami,cukrem i mlekiem?
-co to znaczy "rozczyn ruszy" ?
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-02 17:47:21
Temat: Re: Placek drożdżowy maślanyMonika napisał(a):
> Nigdy nie robilam drozdzowego ciasta i stad moje pytania :
> -czy ta make wsypana do miski zagniesc z drozdzami,cukrem i mlekiem?
tak, właśnie dokładnie w ten sposób
> -co to znaczy "rozczyn ruszy" ?
tzn. drożdże które są tym mlekiem zalane zaczną rosnąć i ogólnie
będziesz widziała, że drożdzy robi się coraz więcej oraz powstają w nich
bąbelki :)
to tak obrazowo.
mam nadzieje że pomoże:)
pozdrawiam
a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-03 07:21:33
Temat: Re: Placek drożdżowy maślanyWitam!
Dnia 02-04-2006 o 02:41:49 anniya <s...@o...pl> napisał:
> Mariusz napisał(a):
> > Nie za dużo trochę tych drożdży?
>> Nie będzie później tak nieprzyjemnie smakować i pachnieć drożdżami?
>
> witam wszystkich :)
>
> na pewno nie będzie, bo zrobiłam ten placek wg przepisu i naprawde był
> znakomity :)
Ależ na pewno będzie - nie ma wątpliwości :-)
Chodzi o to, że ciasta drożdżowe mają trochę drożdżami smakować i pachnieć.
Taka ich uroda. Inaczej będzie to smakować jak słodki chleb.
Niestety - delikatniejsze żołądki protestują jeśli się takie ciasto
niedopiecze.
--
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |