Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Placek drożdżowy maślany
Date: Sat, 1 Apr 2006 07:37:02 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <e0lait$23l$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-123-126.adsl.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143877022 2165 172.20.26.240 (1 Apr 2006 07:37:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Apr 2006 07:37:02 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: 213-238-123-126.adsl.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264590
Ukryj nagłówki
600 g mąki
1/4 l ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
50 g cukru
3 żółtka
150 g masła
szczypta soli
Obłożenie: 200 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć pokruszone drożdże, posypać
cukrem, zalać połową mleka. Gdy rozczyn ruszy, wyrobić ciasto dodając
żółtka, miękkie masło, sól i resztę mleka. Rozwałkować, przełożyć na blachę.
Pozostawić do wyrośnięcia. Masło przeznaczone do obłożenia rozłożyć w
kawałeczkach na całej powierzchni ciasta, lekko je wciskając /masło, rzecz
jasna/. Posypać mieszanką cukru i cukru waniliowego. Piec w temp. 200 stopni
przez 25 minut.
Inna wersja smakowa: do ciasta dodać startą skórkę z cytryny, a do obłożenia
zamiast cynamonu - smażoną skórkę pomarańczową.
Ciasto jest kompletnie odlotowe. Moja dorosła córka przyłapała się sama na
jedzeniu go oburącz.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|