Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Placuszki z białym serem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Placuszki z białym serem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-27 08:37:01

Temat: Placuszki z białym serem
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora

Ostatnio na grupie byłm,podawany przepis na takie placuszki, mam pytanie o
jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśna, 12% a może inna ?
Poniżej wklejam przepis

Placuszki serowe czyli szkolne śniadanko
1 kostka białego sera
2 duże łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
3 łyżki cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietana
olej do smazenia
Kostkę twarożku rozdrobnić mikserem dodać mąkę, proszek do pieczenia,
cukier, cukier waniliowy, śmietanę, jajka i wszystko dobrze zmiksowac. Na
rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane łyżką placuszki. Smażyć na złoty kolor.
Posypać lekko cukrem lub podać z dżemem. Śniadanko pożywne, gotowe.

Aneta







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-27 09:04:13

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c1mvnc$7kp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ostatnio na grupie byłm,podawany przepis na takie placuszki, mam pytanie o
> jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśna, 12% a może inna ?
> Poniżej wklejam przepis

Smietana, jak sama nazwa wskazuje, jest kwasna ;). Slodka to jest smietanka.

Wczoraj zrobilam podobne placuszki z twarogu ktory mi zostal jako nadzienie
do nalesnikow (twarog, smietana, cukier i cukier waniliowy). Dodalam jajko,
troche mleka i maki, odrobine proszku i sody i wyszly pyszne placuszki,
bardzo pulchne i delikatne (maki bylo niewiele, tylko tyle by to w miare
scalic).
Mysle, ze warto do ciasta dodac spirytusu lub wodki, bo placki mocno chlona
tluszcz.

Acha, twarogu nie miksowalam, rozgniotlam go drobno widelcem...
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 14:24:53

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Anna Ladorucka napisał:

> Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> news:c1mvnc$7kp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Ostatnio na grupie byłm,podawany przepis na takie placuszki, mam pytanie o
>>jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśna, 12% a może inna ?
>>Poniżej wklejam przepis
>
>
> Smietana, jak sama nazwa wskazuje, jest kwasna ;). Slodka to jest smietanka.
>
> Wczoraj zrobilam podobne placuszki z twarogu ktory mi zostal jako nadzienie
> do nalesnikow (twarog, smietana, cukier i cukier waniliowy). Dodalam jajko,
> troche mleka i maki, odrobine proszku i sody i wyszly pyszne placuszki,
> bardzo pulchne i delikatne (maki bylo niewiele, tylko tyle by to w miare
> scalic).
> Mysle, ze warto do ciasta dodac spirytusu lub wodki, bo placki mocno chlona
> tluszcz.
>

Ja z kolei zrobiłam je przed chwilą (właśnie jem). Zrobiłam wg przepisu
podanego przez Anet. I mąki musiałam dodac 2 razy więcej, bo były zbyt
ciekłe i źle się smazyły. Ale poza tym ok i pychotka.

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 18:40:33

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


>
> Ja z kolei zrobiłam je przed chwilą (właśnie jem). Zrobiłam wg przepisu
> podanego przez Anet. I mąki musiałam dodac 2 razy więcej, bo były zbyt
> ciekłe i źle się smazyły. Ale poza tym ok i pychotka.
>
> --
> pzdr
> tapta
Ser dawałaś mielony czy też rozdrobniony widelcem, dzięki za informacje z
mąką właśnie na jutro zaplanowałam te placuszki na śniadanie i chętnie
skorzystam z wszelkich sugestii

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 18:54:29

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c1mvnc$7kp$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Ostatnio na grupie byłm,podawany przepis na takie placuszki, mam pytanie o
> jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśna, 12% a może inna ?

ja dodalam 12% danona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 19:08:54

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Anet napisał:

> Ser dawałaś mielony czy też rozdrobniony widelcem, dzięki za informacje z
> mąką właśnie na jutro zaplanowałam te placuszki na śniadanie i chętnie
> skorzystam z wszelkich sugestii
>

Serek był porządnie zmiksowany w robocie z całą resztą.

--
tapta GG:4082847
"Z bramy wyłania się staruszek/ Niepokojąco podobny do Bogarta/ Celuję
prosto w twoje serce synu/ Przecież wiesz, że to najmniej czuły we mnie
punkt"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-28 01:08:29

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

tapta ( t...@W...pl ) wrote :
> Użytkownik Anna Ladorucka napisał:
>
> > Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> > news:c1mvnc$7kp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> >>Ostatnio na grupie byłm,podawany przepis na takie placuszki, mam pytanie
> > > o jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśna, 12% a może inna ?
> >>Poniżej wklejam przepis
> >
> >
> > Smietana, jak sama nazwa wskazuje, jest kwasna ;). Slodka to jest
> > smietanka.
> > Wczoraj zrobilam podobne placuszki z twarogu ktory mi zostal jako
> > nadzienie do nalesnikow (twarog, smietana, cukier i cukier waniliowy).
> > Dodalam jajko, troche mleka i maki, odrobine proszku i sody i wyszly
> > pyszne placuszki, bardzo pulchne i delikatne (maki bylo niewiele, tylko
> > tyle by to w miare scalic).
> > Mysle, ze warto do ciasta dodac spirytusu lub wodki, bo placki mocno
> > chlona tluszcz.
> >
>
> Ja z kolei zrobiłam je przed chwilą (właśnie jem). Zrobiłam wg przepisu
> podanego przez Anet. I mąki musiałam dodac 2 razy więcej, bo były zbyt
> ciekłe i źle się smazyły. Ale poza tym ok i pychotka.

Ja robiłam je dwa dni temu, i także musiałam zwiększyć ilość mąki;)
Mimo, że zwiększyłam również dwukrotnie proszek do pieczenia - po zdjęciu z
patelni robiły mi KLAP. Ale w smaku były doskonałe. Zmniejszyłam chyba
dwukrotnie ilość cukru. Śmietanę miałam tylko słodką i takiej użyłam.

Dodam, że nie smażyłam na oleju (nie lubię), tylko na sklarowanym maśle -
placki wypiły go dosyć sporo i za radą Ani, następnym razem dodam spirytku.
Na drugi dzień (na zimno) także były dobre.
Pzdr.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-28 07:03:30

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: Koko-sanka <K...@C...prv.pl.USUN_TO> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 27 Feb 2004 09:37:01 +0100, na pl.rec.kuchnia, Anet napisał(a):


> Placuszki serowe czyli szkolne śniadanko
> 1 kostka białego sera

To ja też z pytankiem, ile ma być tego sera, bo u nas kostki sera są po
0,2kg, 0,5kg i 1kg, więc nie wiem ile kupić

pozdrawiam
Koko-sanka
--
Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-28 10:29:26

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Koko-sanka napisał:
> Fri, 27 Feb 2004 09:37:01 +0100, na pl.rec.kuchnia, Anet napisał(a):
>
>
>
>>Placuszki serowe czyli szkolne śniadanko
>>1 kostka białego sera
>
>
> To ja też z pytankiem, ile ma być tego sera, bo u nas kostki sera są po
> 0,2kg, 0,5kg i 1kg, więc nie wiem ile kupić
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka

25 dkg

--
tapta GG:4082847
"Z bramy wyłania się staruszek/ Niepokojąco podobny do Bogarta/ Celuję
prosto w twoje serce synu/ Przecież wiesz, że to najmniej czuły we mnie
punkt"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-29 09:12:18

Temat: Re: Placuszki z białym serem
Od: "Zofia Gebert" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja robiłam je dwa dni temu, i także musiałam zwiększyć ilość mąki;)
> Mimo, że zwiększyłam również dwukrotnie proszek do pieczenia - po zdjęciu
z
> patelni robiły mi KLAP. Ale w smaku były doskonałe. Zmniejszyłam chyba
> dwukrotnie ilość cukru. Śmietanę miałam tylko słodką i takiej użyłam.
No wlasnie! Zwiekszylam ilosc maki. Na patelni pieknie wyrastaja, a
na talerzu klapia. Dlaczego i co z tym zrobic? Bo wieczorem bede je robic
swojemu Mezczyznie (teraz palaszuje sama na sniadanie ;) )

pozdrawiam
ZG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

krowa
U Wlocha -Help:)
ciasteczka
Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Biszkopt ciemny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »