| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-26 23:27:02
Temat: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaWitam!
Niby żadna filozofia - wziąć kawał ptaka, obtoczyć w panierce
(własnej roboty albo wcześniej nabytej) i wrzucić na patelnię
z tłuszczem. A jednak - te własne, domowe, nie umywają się
nawet do piersi kurczaka serwowanych w restauracjach.
Ba, nawet w Pizza Hut zdarzyło mi się ostatnio wciąć filecik
jak marzenie.
Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-26 23:32:42
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
>
Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... A tak serio, to lekko go rozbijam, aby za
długo nie musiał się smażyc i przez to wysychać.
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:36:17
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakatapta wrote:
> Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... A tak serio, to lekko go rozbijam, aby za
> długo nie musiał się smażyc i przez to wysychać.
Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
"no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:41:35
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
> Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
> Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
> i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
> "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
>
Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym tłuszczu.
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:43:06
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaPrzemo [Prez] wrote:
> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:45:01
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakatapta wrote:
>> i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
>> "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
>
> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
> tłuszczu.
Dzięki, wypróbuję sam, żeby w zależności od efektu albo
uraczyć ślubną (po jej powrocie z uczelni) fantastycznie
soczystym kotletem, albo zdążyć wywalić spalone mięso
do zsypu i zamówić pizzę :)
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:49:44
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaNessie wrote:
>> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
>> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
>> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
>
> Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
> naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).
O, świetnie, dzięki za pomysł. Dość często zamiast smażyć,
robimy też mięso na domowym grilu (elektrycznym) i wtedy
kwestia soczystości ważna jest po dwakroć, a wszelkie
marynaty bazujące na oleju niszczą zalety używania grila :)
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:51:23
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
> Dzięki, wypróbuję sam, żeby w zależności od efektu albo
> uraczyć ślubną (po jej powrocie z uczelni) fantastycznie
> soczystym kotletem, albo zdążyć wywalić spalone mięso
> do zsypu i zamówić pizzę :)
>
Powodzenia!
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:54:18
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakamy friend tapta ( t...@W...pl ) wrote :
>
> > Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
> > Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
> > i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
> > "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
> >
>
> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
> tłuszczu.
...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 23:58:14
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaIwona wrote:
>> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
>> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
>> tłuszczu.
>
> ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |