Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-26 23:27:02

Temat: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Niby żadna filozofia - wziąć kawał ptaka, obtoczyć w panierce
(własnej roboty albo wcześniej nabytej) i wrzucić na patelnię
z tłuszczem. A jednak - te własne, domowe, nie umywają się
nawet do piersi kurczaka serwowanych w restauracjach.
Ba, nawet w Pizza Hut zdarzyło mi się ostatnio wciąć filecik
jak marzenie.

Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-26 23:32:42

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
>

Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... A tak serio, to lekko go rozbijam, aby za
długo nie musiał się smażyc i przez to wysychać.

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:36:17

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
> Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... A tak serio, to lekko go rozbijam, aby za
> długo nie musiał się smażyc i przez to wysychać.

Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
"no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:41:35

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
> Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
> i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
> "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
>

Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym tłuszczu.

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:43:06

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Przemo [Prez] wrote:
> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?

Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:45:01

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
>> i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
>> "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
>
> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
> tłuszczu.

Dzięki, wypróbuję sam, żeby w zależności od efektu albo
uraczyć ślubną (po jej powrocie z uczelni) fantastycznie
soczystym kotletem, albo zdążyć wywalić spalone mięso
do zsypu i zamówić pizzę :)

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:49:44

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

Nessie wrote:
>> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
>> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
>> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
>
> Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
> naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).

O, świetnie, dzięki za pomysł. Dość często zamiast smażyć,
robimy też mięso na domowym grilu (elektrycznym) i wtedy
kwestia soczystości ważna jest po dwakroć, a wszelkie
marynaty bazujące na oleju niszczą zalety używania grila :)

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:51:23

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dzięki, wypróbuję sam, żeby w zależności od efektu albo
> uraczyć ślubną (po jej powrocie z uczelni) fantastycznie
> soczystym kotletem, albo zdążyć wywalić spalone mięso
> do zsypu i zamówić pizzę :)
>

Powodzenia!

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:54:18

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend tapta ( t...@W...pl ) wrote :
>
> > Hmmm, no tak. Ja też lekko rozbijam. Żona, jak smaży, też.
> > Czyli pewnie wszystko sprowadza się do długości smażenia
> > i temperatury tłuszczu. Muszę wejść ślubnej na ambicję:
> > "no coś Ty, kotleta lepszego niż w Pizza Hut nie zrobisz??" ;)
> >
>
> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
> tłuszczu.

...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:58:14

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

Iwona wrote:
>> Ani mi się waż! A zresztą, jak mądra, to powie: to sam se smaż! Co do
>> kotleta, to jak dobrze rozbity, to smażyć krótko w bardzo gorącym
>> tłuszczu.
>
> ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.

No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Biszkopt ciemny
Podziękowania dla Joanny Duszczyńskiej
PIZZA FOREVER
z pizza zawsze problem...
Re: pieczone kartofelki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »