Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia z pizza zawsze problem...

Grupy

Szukaj w grupach

 

z pizza zawsze problem...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-26 18:31:06

Temat: z pizza zawsze problem...
Od: "myszeida" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

hey,
próbowałam juz pare razy zrobić pizze i za każdym razem wychodzi mi z ciasta
plaskacz na krucho... było juz z piwem i bez, ale ciagle nic. Jażeli ktos ma
jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie zawsze udaje, to
niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)
pozdrowionka
mysza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-26 19:06:07

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Nicoll" <n...@N...post.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przyłączam się do prośby :)
Pozdrawiam

--
Nicoll
--------------------------------------
n...@N...pl
gg: 11461


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 19:19:51

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "myszeida" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c1lene$5f6$1@panorama.wcss.wroc.pl...

Jażeli ktos ma
> jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie zawsze udaje,
to
> niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)

Ja nie mam, ale poczytaj to http://glinki.com/?l=avG6

Serdecznosci
Dorota

> pozdrowionka
> mysza



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 21:23:08

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> Jażeli ktos ma
> jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie zawsze
udaje, to
> niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)

Zawsze wychodzi i jest bardzo dobre:
http://glinki.com/?l=DuvM

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 23:49:09

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend myszeida ( m...@t...pl ) wrote :
> hey,
> próbowałam juz pare razy zrobić pizze i za każdym razem wychodzi mi z
> ciasta plaskacz na krucho... było juz z piwem i bez, ale ciagle nic.
> Jażeli ktos ma jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie
> zawsze udaje, to niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)
> pozdrowionka
> mysza
Ta pizza zawsze mi wychodzi, ale przyłóż się do wyrabiania;)

Pizza [spore porcje dla 4os. - na blaszkę o wym. ok. 40x27]
-35dag mąki
-1,5dag świeżych drożdży
-ok. 200ml ciepłej wody
-pół łyżeczki cukru
-sól do smaku

Rozkruszone drożdże wrzucić do miski, wsypać cukier - rozetrzeć łyżką, dolać
ok. połowę letniej wody, mąkę, sól i wymieszać. Nast. dodawać stopniowo wodę
tak, aby ciasto nie było za rzadkie. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być
miękkie.

Ja wyrabiam ok.1/2 godz. Formuję coś na kształt kuli, wkładam do podsypanej
mąką miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne
miejsce do wyrośnięcia (o 100%).

Teraz spokojnie można zająć się przygotowaniem sosu, podsmażaniem, np.
cebuli, pieczarek i starciem sera (ja zazwyczaj pieczarki mam
przygotowane/usmażone i zamrożone - tylko odgrzewam na patelni).

Nagrzać piekarnik do 180"C.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzić umaczanymi w tłuszczu palcami.
Na cieście posmarować grubszą warstwę sosu pomidorowego z
przyprawami -oregano, bazylia, papryka i co tam jeszcze...(może być gotowy
"Keczup do pizzy" z Pudliszek).
Reszta składników zależy od chęci, smaku i kieszeni...
Najlepsza jest, gdy smażone produkty dodamy razem z tłuszczem ze smażenia.
Piec 20min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na porcje.

Pzdr.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 15:59:27

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "AniaM" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"myszeida" <m...@t...pl> wrote in message
news:c1lene$5f6$1@panorama.wcss.wroc.pl...
> hey,
> próbowałam juz pare razy zrobić pizze i za każdym razem wychodzi mi z
ciasta
> plaskacz na krucho... było juz z piwem i bez, ale ciagle nic. Jażeli ktos
ma
> jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie zawsze udaje,
to
> niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)
> pozdrowionka
> mysza
>
> Wedlug mnie rewelacyjna jest pizza Joli L-L
Anna
Skladniki na pizze dla okolo 4 srednio glodnych osób:pól kilograma maki
przedniej jakosci,torebka drozdzy instant,3 "czubate" lyzki oliwy extra
vergine,znaczna lyzeczka soli,ciepla woda - okolo szklankiCiasto na pizze po
upieczeniu powinno laczyc kruchosc spodniej warstwy z delikatna puchatoscia
warstwy tuz spod nadzienia.Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola,
drozdzami i woda - wody dodaje tyle, by otrzymac ciasto o sredniej
twardosci - tak by plastycznie ukladalo sie pod rekoma. Kiedy ciasto dobrze
wyrobione, gladkie dodaje do niego oliwe i znowu wyrabiam, az ciasto
wchlonie cala oliwe i bedzie blyszczace i doskonale nie laczace sie ze
stolnica. Teraz ciasto laduje w misce, miska jest nakryta sciereczka i
odstawiona - miska w cieple miejsce.W tym czasie jest czas by przygotowac
sos i nadzienie. O czym w ponizej w szczególowych przepisach.Kiedy ciasto
podrosnie - zwiekszy swoja objetosc okolo póltora raza, wyjmuje je z miski,
oprószam maka i formuje alboplacek, albo pieróg, innymi slowy calzone. Tutaj
stosuje pewien patent, który wydobylem kiedys podczas
calodobowegoprzesluchania pewnego Wlocha, podczas nocnej sesji nad
Balatonem - na wysmarowanej blacha oliwie ukladam ciasto, zawijamtroche
brzegi, by nadzienie nie uciekalo i smaruje je bardzo obficie oliwa. Dzieki
temu nadzienie, które znajdzie siena ciescie nie rozmiekczy jego za bardzo i
po upieczeniu ciasto bedzie odpowiedniej suchosci, a nadzienie
odpowiedniejwilgotnosci.Wysmarowane ciasto oliwa smaruje jeszcze w przypadku
niektórych nadzien sosem pomidorowym. Dopiero na sospomidorowy ukladam
nadzienie i... nie, nie posypuje zadnym serem. Na ser dopiero nadejdzie
czas.Jesli to zwykla pizza a nie calzone, wkladam ja do pieca na kilkanascie
minut do pieca. To, ze pizza jest juz prawie gotowa poznaje po
brzegach,które lekko przyrumienione. Teraz wyjmuja na chwile pizze z pieca i
ukladam na niej dosyc grube plastry mozarelli. Pizze z mozarella wkladam
jeszcze do pieca naokolo 3 minut - tak by ser sie rozpuscili doslownie
leciusienko zazólcil -ulozenia mozarelli przed upieczeniem sie pizzy
spowodowaloby, iz ser w zasadzie bysie spalil i pozostala by z niego tylko
cienka, chrupka skórka - taki tez jest dobry - ale mysle, ze ciagnacy sie
serna pizzy jest znacznie
lepszy.---------------------------------------------
------------------------
-----




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 16:48:36

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Cherokee" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c27jop$d90$1@news.onet.pl...
> Skladniki na pizze dla okolo 4 srednio glodnych osób:puchatoscia
> Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola,

Ty zaczynasz, czy Grzesio Ostrowski?

pozdr

cherokee
czepialsko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 16:48:36

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Cherokee" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c27jop$d90$1@news.onet.pl...
> Skladniki na pizze dla okolo 4 srednio glodnych osób:puchatoscia
> Ciasto zaczynam od wyrobienia maki z sola,

Ty zaczynasz, czy Grzesio Ostrowski?

pozdr

cherokee
czepialsko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 22:18:52

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, polecam z normalnymi drożdżami lub takimi w
małych kostkach kupowanymi w tesco.
oto przepis:

pizza

Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 dag drożdży,
- pół szklanki ciepłej wody,
- łyżka stołowa oliwy,
- sól,
- gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- bazylia,
- sól,
- cukier.

Dodatki:
- 25 dag pieczarek,
- 2 duże cebule,
- paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki,
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami,
ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z
puszki, co kto lubi),
- ser żółty starty na grubej tarce.

Jak przyrządzić?
. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach
i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam napewno nie tak
długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki
się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi mi od ręki" po prostu dosypuję na
"oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka (
chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później
było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż
podwoi swą objętość. Składniki sosu mieszam dodając szczyptę cukru i soli i
także odstawiam na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój
zapach. Cebulę kroję w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w
plasterki. Ważną rzeczą wg. mnie jest to żeby przed dodaniem na pizzę
pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby
odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowuję je na kształt
prostokąta i układam na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na
tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smaruję wcześniej przygotowanym
sosem układam równomiernie wszystkie pozostałe składniki posypuję ziołami
(tutaj pełna dowolność)i jeszcze vegetą, na to ogromna ilość żółtego sera
startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.

ęłęó


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 22:18:52

Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, polecam z normalnymi drożdżami lub takimi w
małych kostkach kupowanymi w tesco.
oto przepis:

pizza

Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 dag drożdży,
- pół szklanki ciepłej wody,
- łyżka stołowa oliwy,
- sól,
- gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- bazylia,
- sól,
- cukier.

Dodatki:
- 25 dag pieczarek,
- 2 duże cebule,
- paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki,
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami,
ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z
puszki, co kto lubi),
- ser żółty starty na grubej tarce.

Jak przyrządzić?
. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach
i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam napewno nie tak
długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki
się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi mi od ręki" po prostu dosypuję na
"oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka (
chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później
było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż
podwoi swą objętość. Składniki sosu mieszam dodając szczyptę cukru i soli i
także odstawiam na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój
zapach. Cebulę kroję w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w
plasterki. Ważną rzeczą wg. mnie jest to żeby przed dodaniem na pizzę
pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby
odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowuję je na kształt
prostokąta i układam na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na
tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smaruję wcześniej przygotowanym
sosem układam równomiernie wszystkie pozostałe składniki posypuję ziołami
(tutaj pełna dowolność)i jeszcze vegetą, na to ogromna ilość żółtego sera
startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.

ęłęó


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: pieczone kartofelki
Re: pieczone kartofelki
W jakiej postaci najlepiej smakuje soja
jak przyrządzić owoce morza
odnośnie szparagów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »