Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.d
e!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news
.aster.pl!not-for-mail
From: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: z pizza zawsze problem...
Date: Thu, 4 Mar 2004 23:18:52 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 55
Message-ID: <c28a1n$2j6v$1@mamut.aster.pl>
References: <c1lene$5f6$1@panorama.wcss.wroc.pl> <c27jop$d90$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 67-dzi-10.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1078438775 85215 62.121.119.67 (4 Mar 2004 22:19:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Mar 2004 22:19:35 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194200
Ukryj nagłówki
jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, polecam z normalnymi drożdżami lub takimi w
małych kostkach kupowanymi w tesco.
oto przepis:
pizza
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 dag drożdży,
- pół szklanki ciepłej wody,
- łyżka stołowa oliwy,
- sól,
- gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- bazylia,
- sól,
- cukier.
Dodatki:
- 25 dag pieczarek,
- 2 duże cebule,
- paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki,
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami,
ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z
puszki, co kto lubi),
- ser żółty starty na grubej tarce.
Jak przyrządzić?
. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach
i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam napewno nie tak
długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki
się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi mi od ręki" po prostu dosypuję na
"oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka (
chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później
było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż
podwoi swą objętość. Składniki sosu mieszam dodając szczyptę cukru i soli i
także odstawiam na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój
zapach. Cebulę kroję w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w
plasterki. Ważną rzeczą wg. mnie jest to żeby przed dodaniem na pizzę
pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby
odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowuję je na kształt
prostokąta i układam na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na
tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smaruję wcześniej przygotowanym
sosem układam równomiernie wszystkie pozostałe składniki posypuję ziołami
(tutaj pełna dowolność)i jeszcze vegetą, na to ogromna ilość żółtego sera
startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.
ęłęó
|