Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-27 00:01:41

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
>
> Powodzenia!

Dziękuję. Jakby gdzieś w prasie znalazła się notka
o "mieszkańcu Wrocławia, który trafił do szpitala
z urazem czaszki, wywołanym przez uderzenie kawałkiem
mięsa przez wściekle głodną żonę" to znaczy, że coś
poszło nie tak :)

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-27 00:13:52

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dziękuję. Jakby gdzieś w prasie znalazła się notka
> o "mieszkańcu Wrocławia, który trafił do szpitala
> z urazem czaszki, wywołanym przez uderzenie kawałkiem
> mięsa przez wściekle głodną żonę" to znaczy, że coś
> poszło nie tak :)
>
>

No zesz przestań!!! Tam studiuje moja siostra! Mam nadzieję, że nie z
Twoją żoną, bo ta gotowa przelac złość na współstudentki!

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 00:21:12

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: tapta <t...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Hanna Burdon napisał:

>>>...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>>
>>No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
>

Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.

--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 00:21:31

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> > ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>
> No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.

A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 00:27:12

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> >>>...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
> > No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj!
:-)
> Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.
Też można. Natomiast wersja "jajko mąka bułka" raczej nie przejdzie...
:-)

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 00:29:24

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

Hanna Burdon wrote:
>>> ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>>
>> No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)

Sugerujesz, że wrzucałem ochłap do zimnego oleju i stąd brał
się nie do końca pożądany efekt końcowy? :) Nie, po prostu
nigdy jakoś szczególnie nie zwracałem uwagi na ilość tłuszczu
na patelni - chlapnąłem trochę, rozgrzał się, to wrzucałem
mięcho. Od teraz będę mądrzejszy (i nie, nie znaczy to
smażenia kotletów we frytkownicy)!

Z drugiej strony, zastanawiam się, czy gazownia nie podsyła
mi jakiegoś lipnego gazu, bo głupie jajka wrzucone do wrzącej
wody trzeba gotować ponad 6 minut, żeby wyszły idealnie na
miękko (ścięte białko, płynne żółtko). Chyba muszę się przejść
do Gudzowatego i nakłaść mu po pysku. Niech się nie wygłupia
i daje porządny gaz.

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 00:31:56

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Przemo [Prez]" <p...@W...com> szukaj wiadomości tego autora

Hanna Burdon wrote:
>> Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.
> Też można. Natomiast wersja "jajko mąka bułka" raczej nie przejdzie...
> :-)

A można też bułka-jajko-bułka. Tylko jakby mniej mięsa w mięsie
jest wtedy i kotlet dziwnie suchą bułką smakuje :)

--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 08:42:21

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend Hanna Burdon ( h...@n...com ) wrote :
> > > ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
> >
> > No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
>
> Hania

Pisząc nie pomyślałam o kolejności, co za niefart;)))
Pzdr.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 11:42:08

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: stasio44 <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Nessie napisał:

> Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
> naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).

a ja bym jeszcze odrobinkę posmarował margarynką
po utłuczeniu a przed panierowaniem (cieniutko!)

stasio44

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 12:14:48

Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c1lvc7$bhu$1@absinth.dialog.net.pl> Przemo [Prez] wrote:
> Witam!
>
> Niby żadna filozofia - wziąć kawał ptaka, obtoczyć w panierce
> (własnej roboty albo wcześniej nabytej) i wrzucić na patelnię
> z tłuszczem. A jednak - te własne, domowe, nie umywają się
> nawet do piersi kurczaka serwowanych w restauracjach.
> Ba, nawet w Pizza Hut zdarzyło mi się ostatnio wciąć filecik
> jak marzenie.
>
> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?

Wg. mnie próba zrobienia czegokolwiek dobrego z kurczaków kupowanych w
kawałkach w sklepach to kwadratura koła.

Spróbuj jednak najpierw ugotować piersi na parze lub w mikrofali,
wystudzić, pokryć panierunkiem i obsmażyć w głąbokim tłuszczu, tyle, by
się zagrzały i zrumieniły.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Biszkopt ciemny
Podziękowania dla Joanny Duszczyńskiej
PIZZA FOREVER
z pizza zawsze problem...
Re: pieczone kartofelki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »