| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-27 00:01:41
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakatapta wrote:
>
> Powodzenia!
Dziękuję. Jakby gdzieś w prasie znalazła się notka
o "mieszkańcu Wrocławia, który trafił do szpitala
z urazem czaszki, wywołanym przez uderzenie kawałkiem
mięsa przez wściekle głodną żonę" to znaczy, że coś
poszło nie tak :)
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-27 00:13:52
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka
> Dziękuję. Jakby gdzieś w prasie znalazła się notka
> o "mieszkańcu Wrocławia, który trafił do szpitala
> z urazem czaszki, wywołanym przez uderzenie kawałkiem
> mięsa przez wściekle głodną żonę" to znaczy, że coś
> poszło nie tak :)
>
>
No zesz przestań!!! Tam studiuje moja siostra! Mam nadzieję, że nie z
Twoją żoną, bo ta gotowa przelac złość na współstudentki!
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 00:21:12
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaUżytkownik Hanna Burdon napisał:
>>>...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>>
>>No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
>
Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 00:21:31
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka> > ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>
> No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 00:27:12
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczaka> >>>...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
> > No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj!
:-)
> Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.
Też można. Natomiast wersja "jajko mąka bułka" raczej nie przejdzie...
:-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 00:29:24
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaHanna Burdon wrote:
>>> ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
>>
>> No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
Sugerujesz, że wrzucałem ochłap do zimnego oleju i stąd brał
się nie do końca pożądany efekt końcowy? :) Nie, po prostu
nigdy jakoś szczególnie nie zwracałem uwagi na ilość tłuszczu
na patelni - chlapnąłem trochę, rozgrzał się, to wrzucałem
mięcho. Od teraz będę mądrzejszy (i nie, nie znaczy to
smażenia kotletów we frytkownicy)!
Z drugiej strony, zastanawiam się, czy gazownia nie podsyła
mi jakiegoś lipnego gazu, bo głupie jajka wrzucone do wrzącej
wody trzeba gotować ponad 6 minut, żeby wyszły idealnie na
miękko (ścięte białko, płynne żółtko). Chyba muszę się przejść
do Gudzowatego i nakłaść mu po pysku. Niech się nie wygłupia
i daje porządny gaz.
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 00:31:56
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaHanna Burdon wrote:
>> Ja pomijam etap pierwszy czyli mąkę.
> Też można. Natomiast wersja "jajko mąka bułka" raczej nie przejdzie...
> :-)
A można też bułka-jajko-bułka. Tylko jakby mniej mięsa w mięsie
jest wtedy i kotlet dziwnie suchą bułką smakuje :)
--
Pozdrawiam,
Przemo [Prez] :: Xbox Live! GamerTag: Prezzz
"If people from Poland are called Poles,
shouldn't people from Holland be called Holes?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 08:42:21
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakamy friend Hanna Burdon ( h...@n...com ) wrote :
> > > ...w głębokim tłuszczu. Panierka- jajko, mąka, bułka.
> >
> > No tak, Makłowicz ze mnie żaden. W głębokim. Zapamiętam. Dzięki.
>
> A że w gorącym zapamiętałeś? :-)
> No i ta panierka w takiej kolejności: mąka, jajo, bułka. Pamiętaj! :-)
>
> Hania
Pisząc nie pomyślałam o kolejności, co za niefart;)))
Pzdr.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 11:42:08
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaUżytkownik Nessie napisał:
> Nie od rzeczy jest uprzednio ptaszysko podmarynować chwilę w jogurcie
> naturalnym albo w soku cytrynowym (też naturalnym).
a ja bym jeszcze odrobinkę posmarował margarynką
po utłuczeniu a przed panierowaniem (cieniutko!)
stasio44
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 12:14:48
Temat: Re: Bzdura w sumie - filet z piersi kurczakaIn <c1lvc7$bhu$1@absinth.dialog.net.pl> Przemo [Prez] wrote:
> Witam!
>
> Niby żadna filozofia - wziąć kawał ptaka, obtoczyć w panierce
> (własnej roboty albo wcześniej nabytej) i wrzucić na patelnię
> z tłuszczem. A jednak - te własne, domowe, nie umywają się
> nawet do piersi kurczaka serwowanych w restauracjach.
> Ba, nawet w Pizza Hut zdarzyło mi się ostatnio wciąć filecik
> jak marzenie.
>
> Jak zatem przygotować takie danie, żeby był to mięciutki,
> bardzo soczysty, rozpływający się w ustach filet z piersi,
> nie zaś średniej miękkości kawał mięcha do zapchania żołądka?
Wg. mnie próba zrobienia czegokolwiek dobrego z kurczaków kupowanych w
kawałkach w sklepach to kwadratura koła.
Spróbuj jednak najpierw ugotować piersi na parze lub w mikrofali,
wystudzić, pokryć panierunkiem i obsmażyć w głąbokim tłuszczu, tyle, by
się zagrzały i zrumieniły.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |