« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-21 23:59:39
Temat: Podziekowania dla yewki :)Ona juz wie za co, ;) ale bardzo mi pomogla...
(W dziedzinie scisle zwiazanej z kuchnia, co by nie bylo, ze OT)
--
Pozdrawiam
Anna
(DC)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-22 11:19:08
Temat: Re: Podziekowania dla yewki :)alez nie ma o czym mówic! Jakbys chciala przepis na reszte kuchenki - to daj
znac. Pomalutku sie to zrobi. PA
--
pozdrawiam - yewka, która glowi sie nad lukrem :-(
wroclaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-22 20:43:58
Temat: Re: Podziekowania dla yewki :) > Jakbys chciala przepis na reszte kuchenki - to daj znac.
Super :) Przyda sie na pewno...
A w rewanzu znalazlam gdzies jakiest stare przepisy na lukier. Nie wiem
kotry jest najlepszy, ale moze ktorys bedzie OK?
Pamietam z dziecinstwa, ze mama rozrabiala bialko z jajka z cukrem
pudrem na gesta mase, a pozniej wylewala na gorace, prosto z pieca
ciasto. Moze tu jest 'haczyk', by wylewac go na gorace ciasto?
Jak mi sie uda, to postaram wyciagnac cos od szwagra, ktory jest
cukiernikiem :)
A tu przepisy...
Lukier 1
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagotować w garnku na małym ogniu i gotować pozniej
przez 10-12 min. Smarować ciasto ciepłym, gęstym lukrem.
Lukier 2
szklanka cukru pudru
żółtko
sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki ucierać dokładnie ok. 15 min. Lukier powinien mieć
konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty -
sok z cytryny. Nadmiar można przechowywać w słoiczku w chłodnym miejscu.
Lukier 3
1,25 szklanki cukru pudru
2 białka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku cytrynowego
Cukier i białka utrzeć na gladka mase (powinna byc pulchna, konsystencji
śmietany. Dodać sok cytrynowy i mąkę.
Lukier 4
30 dag cukru
1/8 l wody
1/2 łyżki octu lub soku cytrynowego
Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem
często mieszając dopóki się nie rozpuści, dodać sok z cytryny lub ocet.
Ugotować 'do nitki', zrobić próbę: gdy kropla syropu spuszczona z łyżki
opada pozostawiając za sobą 'nitkę', jest gotowy.
Zdjąć z ognia, skropić powierzchnię syropu wodą. Przelać do miski i
schłodzić do 60 stopni. Ucierać łyżką drewnianą, aż zacznie bieleć i
gęstnieć. Utarty lukier doprawić rumem lub sokiem z cytryny. Lukier
można barwić na przykład sokiem z buraka lub kawą.
--
Pozdrawiam
Anna
srebrna Puma :) w DC
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 15:58:14
Temat: Re: Podziekowania dla yewki :)
A w rewanzu znalazlam gdzies jakiest stare przepisy na lukier. Nie wiem
kotry jest najlepszy, ale moze ktorys bedzie OK?
Aniu, bardzo dziękuję Ci za te przepisy na lukier. Na pewno któryś
wykorzystam bo cały czas poszukuję. Najpierw wypróbuje ten z białkiem i masz
może rację z tą temperaturą, bo kładłam lukier na ciepłe strucle.
--
pozdrawiam - yewka, która pozdrawia bardzo serdecznie
wroclaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |