| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-05 17:20:55
Temat: Polecam rogalikiZrobilam i zjadlam jednego cieplego. Sa pyszniutkie. Takie puchate, jak
kiedys byly buleczki maslane. Zrobilam wieksze i wyszly mi takie duze
rogale! Dalam tylko troche wiecej maki, bo takie rzadkie ciasto bylo i sa.
:-)
>>>>>>>
http://www.kuchnia.3miasto.pl/1477.htm
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
25 dag marmolady,
tłuszcz do formy
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka
sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka
oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki
dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W
trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto
zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć
na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm.
Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego
nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na
posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15-30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio
gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.
From Z.Wodecki <w...@k...net.pl>
----------------------------------------------------
------------------------
----
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |