Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makutra i miska do ciasta drożdżowego

Grupy

Szukaj w grupach

 

makutra i miska do ciasta drożdżowego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-05 15:39:53

Temat: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

1. Czy mogę zamiast makutry użyć maszynki do mielenia, albo czegokolwiek
innego co jest dostępne w normalnych sklepach?

2. Czy miska do ciasta drożdżowego jest dostępna w zwykłych sklepach?
I czy ma jakąś specjalną nazwę?
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-05 22:18:43

Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9ulfd4$rua$1@news.onet.pl...
| 1. Czy mogę zamiast makutry użyć maszynki do mielenia, albo czegokolwiek
| innego co jest dostępne w normalnych sklepach?

Makutra chyba służy do ucierania. Jak jesteś w stanie np. utrzeć cukier z
żółtkiem w inny sposób, to czemu nie. Ale dlaczego maszynka do mielenia?
A w ogóle, to już nie można nigdzie kupić makutry? Będę musiał na swoją
bardziej uważać, bo jak się stłucze... :-0

| 2. Czy miska do ciasta drożdżowego jest dostępna w zwykłych sklepach?

A na czym ma polegać taka miska? Ja zawsze robię ciasto albo w makutrze,
albo w misce z melaminy (czy jak się to cudo nawywa). Wychodzi dobre.

--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-05 23:26:03

Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Makutra chyba służy do ucierania. Jak jesteś w stanie np. utrzeć cukier z
> żółtkiem w inny sposób, to czemu nie. Ale dlaczego maszynka do mielenia?
> A w ogóle, to już nie można nigdzie kupić makutry? Będę musiał na swoją
> bardziej uważać, bo jak się stłucze... :-0
>
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
> private velvet animal oldsmobile mind
> i'm sitting in the fireplace burning up my
> t i m e\

Ufff, a ja już myślałam że nie jestem w temacie do czego służy makutra, a
jednak myślałam podobnie i z tego co wiem to jeszcze czasem można w sklepach
kupić makutrę, zwłaszcza w z wyrobami z gliny - gliniane garnki itp.
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 12:07:14

Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Brywczyński" <
> Makutra chyba służy do ucierania. Jak jesteś w stanie np. utrzeć cukier z
> żółtkiem w inny sposób, to czemu nie. Ale dlaczego maszynka do mielenia?
Widocznie całkiem opacznie przeczytałam jej opis. Zaznaczam, że ani makutry
ani tej miski do ciasta na oczy nie widziałam, stąd te pytania.
Ale jak rozumiem, mogę obyć się bez makutry, ucierając to coś w mikserze?

> A na czym ma polegać taka miska?
To taka miska z przykrywką, do której wkłada się ciasto, ona podobno
dwa razy "pyka" co oznacza że już jest dobre i odpowiednio wyrośnięte.
Pokrywka to plus bo nie mam miejsca, gdzie by solidnie
nie wiało, a podobno tego ciasta wietrzyć nie można. Pykanie to dobry
wynalazek dla takich jak ja:
Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego, nigdy nie widziałam
jak ono ma wyglądać, ile urosnąć, jak sie z tym obchodzić
i na dodatek nie znam nikogo kto mógłby mi pokazać.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:32:44

Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9unnag$l14$1@news.onet.pl...
>
> Widocznie całkiem opacznie przeczytałam jej opis. Zaznaczam, że ani
makutry
> ani tej miski do ciasta na oczy nie widziałam, stąd te pytania.

Makutra to misa z kamionki, która od wewnątrz nie jest emaliowana (to
nie jest
właściwe słowo względem ecramiki, ale ktoś napewno mnie poprawi), więc
ma
szorstkie ściaki, co ułatwia ucierania np. żółtek z cukrem, a nawet
maku.
Mak oczywiście można zemleć też w maszynce do mięsa.

> To taka miska z przykrywką, do której wkłada się ciasto, ona podobno
> dwa razy "pyka" co oznacza że już jest dobre i odpowiednio wyrośnięte.

Przerost formy nad treścią. Ciasto drożdżowe ustawia się w ciepłym
miejscu,
przykrywa ściereczką i czeka, aż urośnie (co najmniej dwa razy). Chyba
że
ktoś lubi taką mechanizację w domu i zagrodzie.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:42:52

Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Brywczyński
>Chyba że ktoś lubi taką mechanizację w domu i zagrodzie.

Miska z przykrywką to chyba jeszcze nie mechanizacja ;-)
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wok a płyta ceramiczna?
wok
Pyzy drozdzowe - raz jeszcze
Pasta/pasztet sojowy?
Gwiazdka - obiad - nareszczie wiem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »