« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-05 11:43:05
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?Gotowac jak mowi Wilma i Agata, POTEM pokroic w kwadraty/romby co
chcesz i albo zmazyc na masle, ALBO wylozyc na namaszczona maslem
blache, przysypac parmezanem i zapiec. smazona jest bardzo dobra,
z piekarnika jeszcze lepsza ale mam za malo cierpliowsci zeby
czekac...acha - grubosc mich to ok 1cm, max 1.5
we Wloszech jadlam tez rozne rzeczy obtoczone w kaszce
kukurydzianejj (polencie), a byly to m.in. kwiaty cukinii,
plasterki cukinii, kawalki baklazanow jak rowniez zrobiona, juz w
kawadratach ...polenta, obtoczona w surowej kaszce,
usmazona.....jaaaaakie to dobre...ale to wloskie, to dla mnie i
tak dobre i tak
w obrobce przypomina kaszke krakowska.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-05 11:56:48
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?Moja teściowa wykłada polentę na dużą drewnianą deskę i czeka, aż polenta
zastygnie. Następnie kroi ją na kostki i griluje (można to zrobić na
metalowej kratce, położonej na kuchence). Wyśmienita! Ale należy podawać ją
koniecznie do dań z sosami.
Beata
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9pk2rc$fl3$1@h1.uw.edu.pl...
> "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> >
> >Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> >napisał:9pk1ak$bdp$...@s...icm.edu.pl...
> >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> >>
> >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
>
> ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
>
> W dużym garnku zagotować wodę i sól (2litry wody i 15g soli). W
> drugim garnku przygotować pomocniczą porcję wrzącej wody. Gdy
> w naszym garze woda wrze wsypać około 600g maki kukurydzianej
> jednym strumieniem jak deszcz nie za ostro, tak aby woda nie
> przestała wrzeć a mąka się nie zbiła i nie zrobiły kluski. Całość
> nalezy przez cały czas mieszać okrągłym ruchem, drewniana
> łopatka. Gdy zacznie gęsnieć polenta nalezy pilnować aby nie zrobiła
> sie zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek
> wrzącej wody z pomocniczego garnka. cała sztuka polega aby polentę
> uczynić twardą a następnie ją zmiękczyć. Po kwadransie
> dorzucamy następną porcję mąki kukurydzianej 400g i powtarzam te same
> operacje ( krecenie i dodawanie wrzącej wody po trochu gdy
> polenta staje sie za twarda). po mniej więcej pół godzinie polenta
> gotowa, poznamy po tym, że odchodzi od ścian garnka. Jednak
> klasyczne przepisy włoskie jeszcze proponują ukręcać potrawe przez
> pół godziny aby dodać jej smaku i pozbyć gorzkiego posmaku.(
> po tym poznaje się czy ktos włożył serce w polentę)
> Gdy gotowa należy wylać ją na tacę blaszaną lub zwilżony
> szklany blat i nadać jej odpowiednią grubość ( kroić w kostki spore 5
> cm) można przechowywać w chłodzie dość długo.
>
> Powodzenia. Przedruk z książki"Kuchnia włoska" Iwaszkiewicz, Włodek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:30:15
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?> >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
Ach, a już nic. ;-)))
> ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
[...]
Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
prosto wyglądało.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:32:33
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?Jerzy wrote:
>
> > >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> > >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
> Ach, a już nic. ;-)))
>
> > ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> > 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
> [...]
> Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
> prosto wyglądało.
przecież to jest proste
JA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:33:13
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9pk8s1$j18$1@sunsite.icm.edu.pl...
: Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
: prosto wyglądało.
: pozdr. Jerzy
:
Si Sinior! ;o))
A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
ciekawe czy to jest to samo? ;o)
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:43:09
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9pk9op$ipl$1@h1.uw.edu.pl...
: "{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
: >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
: >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
:
: ..zdaje się że tak !!!
No to "jestesmy w domu"! ;o)) Ojciec wykrawal kwadraty i pamietam, ze tylko
solilismy to-to i zapychalismy sie niemozebnie! ;o)
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:44:37
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?"{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
>A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
>ciekawe czy to jest to samo? ;o)
..zdaje się że tak !!!
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:47:01
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?> : >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
> : >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
> :
> : ..zdaje się że tak !!!
>
> No to "jestesmy w domu"! ;o)) Ojciec wykrawal kwadraty i pamietam, ze tylko
> solilismy to-to i zapychalismy sie niemozebnie! ;o)
a mamałyga to nie z "normalnego" grysiku??
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:52:17
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?> >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga
...
> >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
> ..zdaje się że tak !!!
Nieeeee, nie, mamałygę to ja wiem jak zrobić ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 12:54:33
Temat: Re: Polenta - jak to się robi?"Jerzy" <0...@m...pl> wrote:
>> >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga
>....
>> >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
>> ..zdaje się że tak !!!
>Nieeeee, nie, mamałygę to ja wiem jak zrobić ;-)))
..szkoda bo Wilma "już była w ogródku i witała się z gąską".
Ale z kukurydzianej kaszy przypuszczam ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |