Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Polenta - jak to się robi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Polenta - jak to się robi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-05 11:43:05

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Gotowac jak mowi Wilma i Agata, POTEM pokroic w kwadraty/romby co
chcesz i albo zmazyc na masle, ALBO wylozyc na namaszczona maslem
blache, przysypac parmezanem i zapiec. smazona jest bardzo dobra,
z piekarnika jeszcze lepsza ale mam za malo cierpliowsci zeby
czekac...acha - grubosc mich to ok 1cm, max 1.5

we Wloszech jadlam tez rozne rzeczy obtoczone w kaszce
kukurydzianejj (polencie), a byly to m.in. kwiaty cukinii,
plasterki cukinii, kawalki baklazanow jak rowniez zrobiona, juz w
kawadratach ...polenta, obtoczona w surowej kaszce,
usmazona.....jaaaaakie to dobre...ale to wloskie, to dla mnie i
tak dobre i tak

w obrobce przypomina kaszke krakowska.

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-05 11:56:48

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: "Beata" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moja teściowa wykłada polentę na dużą drewnianą deskę i czeka, aż polenta
zastygnie. Następnie kroi ją na kostki i griluje (można to zrobić na
metalowej kratce, położonej na kuchence). Wyśmienita! Ale należy podawać ją
koniecznie do dań z sosami.

Beata

Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9pk2rc$fl3$1@h1.uw.edu.pl...
> "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> >
> >Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> >napisał:9pk1ak$bdp$...@s...icm.edu.pl...
> >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> >>
> >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
>
> ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
>
> W dużym garnku zagotować wodę i sól (2litry wody i 15g soli). W
> drugim garnku przygotować pomocniczą porcję wrzącej wody. Gdy
> w naszym garze woda wrze wsypać około 600g maki kukurydzianej
> jednym strumieniem jak deszcz nie za ostro, tak aby woda nie
> przestała wrzeć a mąka się nie zbiła i nie zrobiły kluski. Całość
> nalezy przez cały czas mieszać okrągłym ruchem, drewniana
> łopatka. Gdy zacznie gęsnieć polenta nalezy pilnować aby nie zrobiła
> sie zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek
> wrzącej wody z pomocniczego garnka. cała sztuka polega aby polentę
> uczynić twardą a następnie ją zmiękczyć. Po kwadransie
> dorzucamy następną porcję mąki kukurydzianej 400g i powtarzam te same
> operacje ( krecenie i dodawanie wrzącej wody po trochu gdy
> polenta staje sie za twarda). po mniej więcej pół godzinie polenta
> gotowa, poznamy po tym, że odchodzi od ścian garnka. Jednak
> klasyczne przepisy włoskie jeszcze proponują ukręcać potrawe przez
> pół godziny aby dodać jej smaku i pozbyć gorzkiego posmaku.(
> po tym poznaje się czy ktos włożył serce w polentę)
> Gdy gotowa należy wylać ją na tacę blaszaną lub zwilżony
> szklany blat i nadać jej odpowiednią grubość ( kroić w kostki spore 5
> cm) można przechowywać w chłodzie dość długo.
>
> Powodzenia. Przedruk z książki"Kuchnia włoska" Iwaszkiewicz, Włodek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:30:15

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
Ach, a już nic. ;-)))

> ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
[...]
Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
prosto wyglądało.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:32:33

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy wrote:
>
> > >> Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?
> > >Tego sie nie robi tylko kupuje. To jest kaszka kukurydziana.
> Ach, a już nic. ;-)))
>
> > ..Robi się :) z kaszki kukurydzianej. Tutaj mąka kukurydziana
> > 1 kg., 2 litry wody i 15 g soli.
> [...]
> Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
> prosto wyglądało.

przecież to jest proste

JA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:33:13

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9pk8s1$j18$1@sunsite.icm.edu.pl...
: Dzięki wielkie [wszystkim], wiedziałem, że to nie takie proste, zbyt
: prosto wyglądało.
: pozdr. Jerzy
:
Si Sinior! ;o))
A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
ciekawe czy to jest to samo? ;o)
pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:43:09

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9pk9op$ipl$1@h1.uw.edu.pl...
: "{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
: >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
: >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
:
: ..zdaje się że tak !!!

No to "jestesmy w domu"! ;o)) Ojciec wykrawal kwadraty i pamietam, ze tylko
solilismy to-to i zapychalismy sie niemozebnie! ;o)
pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:44:37

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"{Wilma}" <w...@s...pl> wrote:
>A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
>ciekawe czy to jest to samo? ;o)

..zdaje się że tak !!!

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:47:01

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> : >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga ...
> : >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
> :
> : ..zdaje się że tak !!!
>
> No to "jestesmy w domu"! ;o)) Ojciec wykrawal kwadraty i pamietam, ze tylko
> solilismy to-to i zapychalismy sie niemozebnie! ;o)

a mamałyga to nie z "normalnego" grysiku??

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:52:17

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga
...
> >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
> ..zdaje się że tak !!!
Nieeeee, nie, mamałygę to ja wiem jak zrobić ;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 12:54:33

Temat: Re: Polenta - jak to się robi?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jerzy" <0...@m...pl> wrote:

>> >A ten przepis to przypomina mi cos co moj ojciec okreslal jako mamalyga
>....
>> >ciekawe czy to jest to samo? ;o)
>> ..zdaje się że tak !!!
>Nieeeee, nie, mamałygę to ja wiem jak zrobić ;-)))

..szkoda bo Wilma "już była w ogródku i witała się z gąską".
Ale z kukurydzianej kaszy przypuszczam ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

BRAMBOROVA ROLADA - pomocy
Zawiadomienie
Spójrzcie, co znalazłam.......
babka herbaciana
Granica dobrego smaku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »