Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka herbaciana

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka herbaciana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-05 06:55:05

Temat: babka herbaciana
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

przypomnialam sobie babke, ktora kiedys robilam dosc czesto, a ostatnio -
chyba w zwiazku z mnostwem nowych przepisow (z grupy oczywiscie :-))
zarzucilam. Wczoraj postanowilam odkurzyc ten zapomniany przepis i w efekcie
mam bardzo fajna i smaczna babke herbaciana. Przepis pochodzi z wydanego
kiedys przez producentow margaryny Kasi zeszytu z przepisami. Oto on:

Babka herbaciana

25 dag maki
10 dag cukru
2 zoltka
pol lyzeczki skorki otartej z cytryny
8 dag Kasi
1 lyzeczka proszku
1 lyzeczka sody
1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek

Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbate studzimy.
Ucieramy Kasie z cukrem, dodajemy zoltka, skorke cytrynowa, po chwili make
wymieszana z soda i proszkiem. Na koncu wlewamy po trochu herbate i
wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma byc szklanka ja daje tak 3/4 bo
ciasto i tak jest bardzo wodniste.
Wlewamy do nieduzej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok 50-60 min,
na 180 stopni. Ja nawet pieklam 70 minut.
Ciasto ma ladny, jasnobrazowy kolor i jest puszyste i wilgotne.
Polecam
Asia

ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
trzyma calosc.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-05 07:39:57

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:
(,...)

> ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> trzyma calosc.

A nie czuc w ciescie tego proszku?

Maria




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 07:53:33

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Maria U. <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3BBD63CC.579CDED5@friko6.onet.pl...
> > ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> > jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> > trzyma calosc.
>
> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>
jak go czuc? ja nie czuje, ale moze jestem jakas niewrazliwa
Aisa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 08:06:00

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> asia wrote:
> (,...)
>
> > ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> > jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> > trzyma calosc.
>
> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>
może herbatka zabija

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 08:46:44

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> > A nie czuc w ciescie tego proszku?
> >
> jak go czuc? ja nie czuje, ale moze jestem jakas niewrazliwa
> Aisa

Mnie zgaga piecze jak jest za duzo proszku. No ale ja wrzodowiec jestem.
Dlatego pytam, bo przepis mi sie podoba i nabralam ochoty na to ciasto

Maria




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 08:49:30

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Maria U. <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3BBD7374.79FB878E@friko6.onet.pl...
>
> Mnie zgaga piecze jak jest za duzo proszku. No ale ja wrzodowiec jestem.
> Dlatego pytam, bo przepis mi sie podoba i nabralam ochoty na to ciasto
>
wiesz, ja nic nie czuje, wczoraj zjadlam kawalek jeszcze cieplawy i nic mi
nie bylo. Ciasto jest nieduze, mozesz upiec na probe, pewno rodzinka zje
jakby co :-)
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 08:53:10

Temat: Re: babka herbaciana
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> wiesz, ja nic nie czuje, wczoraj zjadlam kawalek jeszcze cieplawy i nic mi
> nie bylo. Ciasto jest nieduze, mozesz upiec na probe, pewno rodzinka zje
> jakby co :-)
> Asia

Dzieki za szybka odpowiedz :-) Sprobuje na pewno, bo nabralam strasznej ochoty

Maria (moje drugie imie to Łasuch)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 11:32:03

Temat: Re: babka herbaciana
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>przypomnialam sobie babke, ktora kiedys robilam dosc czesto, a ostatnio -
>chyba w zwiazku z mnostwem nowych przepisow (z grupy oczywiscie :-))
>zarzucilam. Wczoraj postanowilam odkurzyc ten zapomniany przepis i w efekcie
>mam bardzo fajna i smaczna babke herbaciana. Przepis pochodzi z wydanego
>kiedys przez producentow margaryny Kasi zeszytu z przepisami. Oto on:
>
>Babka herbaciana

>
>ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
>jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
>trzyma calosc.
>

przpeisik przypomina angielskie keksiki, ktore Z ZASADY sa
wilgotne, ciezke i PELNE bakalii (Babcia mojego meza mito tak
wytlumaczyla - fruitcake (keksik), i Christmas pudding sa
najlepsze jesli skaldaja sie w wiekszosci z susoznych owocow
(dried fruit - bakalie), a maka, tluszcz, ewnetualniejaja to po
prostu lacza.
Jakby tak zamienic 8 dkg tych rodzynek na pol kilo (plus skorka),
to bedzie angielski keks ...w ogole co to za
slowo...keks...hhhhmmmm ;P

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-05 13:12:45

Temat: Re: babka herbaciana
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>>
>może herbatka zabija
>
>Wkn
>

No, czekaj-no, jak tylko Herbatka przyleci to cos na ten temat
powie, prfilaktycznie lece za slup, Tobie tez radze

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Granica dobrego smaku
Przepis na piatek :)
Wkn - pycha przepisy
Sernik na zimno
Podpiwek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »