« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-05 06:55:05
Temat: babka herbacianaprzypomnialam sobie babke, ktora kiedys robilam dosc czesto, a ostatnio -
chyba w zwiazku z mnostwem nowych przepisow (z grupy oczywiscie :-))
zarzucilam. Wczoraj postanowilam odkurzyc ten zapomniany przepis i w efekcie
mam bardzo fajna i smaczna babke herbaciana. Przepis pochodzi z wydanego
kiedys przez producentow margaryny Kasi zeszytu z przepisami. Oto on:
Babka herbaciana
25 dag maki
10 dag cukru
2 zoltka
pol lyzeczki skorki otartej z cytryny
8 dag Kasi
1 lyzeczka proszku
1 lyzeczka sody
1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek
Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbate studzimy.
Ucieramy Kasie z cukrem, dodajemy zoltka, skorke cytrynowa, po chwili make
wymieszana z soda i proszkiem. Na koncu wlewamy po trochu herbate i
wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma byc szklanka ja daje tak 3/4 bo
ciasto i tak jest bardzo wodniste.
Wlewamy do nieduzej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok 50-60 min,
na 180 stopni. Ja nawet pieklam 70 minut.
Ciasto ma ladny, jasnobrazowy kolor i jest puszyste i wilgotne.
Polecam
Asia
ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
trzyma calosc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-05 07:39:57
Temat: Re: babka herbacianaasia wrote:
(,...)
> ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> trzyma calosc.
A nie czuc w ciescie tego proszku?
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 07:53:33
Temat: Re: babka herbaciana
Maria U. <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3BBD63CC.579CDED5@friko6.onet.pl...
> > ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> > jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> > trzyma calosc.
>
> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>
jak go czuc? ja nie czuje, ale moze jestem jakas niewrazliwa
Aisa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 08:06:00
Temat: Re: babka herbaciana
Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> asia wrote:
> (,...)
>
> > ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
> > jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
> > trzyma calosc.
>
> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>
może herbatka zabija
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 08:46:44
Temat: Re: babka herbacianaasia wrote:
> > A nie czuc w ciescie tego proszku?
> >
> jak go czuc? ja nie czuje, ale moze jestem jakas niewrazliwa
> Aisa
Mnie zgaga piecze jak jest za duzo proszku. No ale ja wrzodowiec jestem.
Dlatego pytam, bo przepis mi sie podoba i nabralam ochoty na to ciasto
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 08:49:30
Temat: Re: babka herbaciana
Maria U. <m...@f...onet.pl> wrote in message
news:3BBD7374.79FB878E@friko6.onet.pl...
>
> Mnie zgaga piecze jak jest za duzo proszku. No ale ja wrzodowiec jestem.
> Dlatego pytam, bo przepis mi sie podoba i nabralam ochoty na to ciasto
>
wiesz, ja nic nie czuje, wczoraj zjadlam kawalek jeszcze cieplawy i nic mi
nie bylo. Ciasto jest nieduze, mozesz upiec na probe, pewno rodzinka zje
jakby co :-)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 08:53:10
Temat: Re: babka herbacianaasia wrote:
> wiesz, ja nic nie czuje, wczoraj zjadlam kawalek jeszcze cieplawy i nic mi
> nie bylo. Ciasto jest nieduze, mozesz upiec na probe, pewno rodzinka zje
> jakby co :-)
> Asia
Dzieki za szybka odpowiedz :-) Sprobuje na pewno, bo nabralam strasznej ochoty
Maria (moje drugie imie to Łasuch)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 11:32:03
Temat: Re: babka herbaciana
>przypomnialam sobie babke, ktora kiedys robilam dosc czesto, a ostatnio -
>chyba w zwiazku z mnostwem nowych przepisow (z grupy oczywiscie :-))
>zarzucilam. Wczoraj postanowilam odkurzyc ten zapomniany przepis i w efekcie
>mam bardzo fajna i smaczna babke herbaciana. Przepis pochodzi z wydanego
>kiedys przez producentow margaryny Kasi zeszytu z przepisami. Oto on:
>
>Babka herbaciana
>
>ps. zawsze sie boje ze mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale
>jakos na razie zawsze mi sie udaje. Chyba ta spora ilosc proszku i sody
>trzyma calosc.
>
przpeisik przypomina angielskie keksiki, ktore Z ZASADY sa
wilgotne, ciezke i PELNE bakalii (Babcia mojego meza mito tak
wytlumaczyla - fruitcake (keksik), i Christmas pudding sa
najlepsze jesli skaldaja sie w wiekszosci z susoznych owocow
(dried fruit - bakalie), a maka, tluszcz, ewnetualniejaja to po
prostu lacza.
Jakby tak zamienic 8 dkg tych rodzynek na pol kilo (plus skorka),
to bedzie angielski keks ...w ogole co to za
slowo...keks...hhhhmmmm ;P
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 13:12:45
Temat: Re: babka herbaciana
>>
>> A nie czuc w ciescie tego proszku?
>>
>może herbatka zabija
>
>Wkn
>
No, czekaj-no, jak tylko Herbatka przyleci to cos na ten temat
powie, prfilaktycznie lece za slup, Tobie tez radze
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |