| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-10-08 19:25:43
Temat: Re: "Polska" kawaDnia Sun, 8 Oct 2006 21:24:02 +0200, Waćpanna lub waćpan Zbyszek Zarzycki,
w wiadomości <news:egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca ładować
> takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia wody.
Czyli jak? Może się w końcu dowiemy.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-10-08 19:54:52
Temat: Re: "Polska" kawaIn article <egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> wrote:
> Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1hmrgfuqv5dp8$.dlg@czarodziejka.net...
> >
> > Dowody. Rozumiem, że ta cała liofilizacja to bujda.
> >
>
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca ładować
> takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia wody.
O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Co takiego niby mogło się zdarzyć od tego czasu, że nagle przestało się
opłacać liofilizować kawę? I jak można liofilizować bez użycia wody?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-10-09 10:03:44
Temat: Re: "Polska" kawa> O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
> szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
> sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
I wszystko to było robione w celach wojskowych.
*piotr'ek*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-10-09 10:31:20
Temat: Re: "Polska" kawaIn article <egd6r4$q4j$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:
> > O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
> > szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
> > sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
>
> I wszystko to było robione w celach wojskowych.
>
> *piotr'ek*
Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
wprowadzenie ich do handlu.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-10-09 10:47:00
Temat: Re: "Polska" kawa> Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
> wprowadzenie ich do handlu.
I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
uwierzył :-(
*piotr'ek*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-10-09 11:00:14
Temat: Re: "Polska" kawa
Użytkownik "*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> napisał w wiadomości
news:egd9c8$8vq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
>> wprowadzenie ich do handlu.
>
> I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
> uwierzył :-(
>
Teraz dopiero Łoś cie pobodzie!
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-10-09 11:27:14
Temat: Re: "Polska" kawaUżytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1hmrgfuqv5dp8$.dlg@czarodziejka.net...
>>
>> Dowody. Rozumiem, że ta cała liofilizacja to bujda.
>>
>
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
Liofilizacja to odparowanie (a dokładnie sublimacja) MROŻONEGO produku w
PRÓŻNI.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca
> ładować takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia
> wody.
Czyli ekstracja "substancji kawowych" innym niż woda rozpuszczalnikiem, a
potem pozbycie sie tegoż rozpuszczalnika.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-10-09 11:28:34
Temat: Re: "Polska" kawaUżytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:egb4n6$kvv$1@news.onet.pl...
> Laik napsal(a):
>>> Czy gdzies na swiecie pije sie jeszcze kawe tak jak w Polsce,
>>> czyli zmielona kawę sypie się np. do kubka (albo szklanki)
>>
>> w Czechach. i chyba nazywa sie tak samo.
>
> Tak, potwierdzam. Kawa ta nazywa sie "turecká" lub potocznie "turek".
A wiesz, od kiedy taką kawe sie przyrządza?
Pytam, bo jeszcze niedawno, pod koniec XIX wieku i na początku XX, kawa "po
polsku" była przyrządzana w tygielku, jak w Turcji czy w krajach arabskich.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-10-09 11:34:05
Temat: Re: "Polska" kawaOn Sun, 8 Oct 2006 21:04:42 +0200, "*piotr'ek*"
<piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:
>> Ale i tak kawa nie miała takiego aromatu jak ongis, za komuny kawa z
>> takich srebrno-niebieskich torebek. Nie pamiętam jak sie toto zwało - ale
>> zapach pamiętam do dzisiaj. Tak jak i aromacik ówczesnych Caro czy
>> Carmenów.
>
>Mniam... no ale wtedy kawy nie zbierali poprzez skoszenie pola i nie palili
>jej razem z budą w której ją składują i z tego popiołu powstaje teraz 90%
>kawy.
>
>*piotr'ek*
A cos Ty sie zaparl na te biedna kawe? Na inne rzeczy
jadalne/pitne tez masz takie ekstremalne zapatrywania?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-10-09 14:30:39
Temat: Re: "Polska" kawaIn article <egd9c8$8vq$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:
> > Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
> > wprowadzenie ich do handlu.
>
> I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
> uwierzył :-(
>
> *piotr'ek*
A co liofilizowanie miałoby zaszkodzić. Odpowiednio zastosowane z
pewnością daje produkt lepszy, smaczniejszy i zdrowszy niż inne metody
konserwacji. A klient może spróbować i sam ocenić.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |