Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "Polska" kawa

Grupy

Szukaj w grupach

 

"Polska" kawa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 67


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-10-08 19:25:43

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Tatiana <y...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 8 Oct 2006 21:24:02 +0200, Waćpanna lub waćpan Zbyszek Zarzycki,
w wiadomości <news:egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:

> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca ładować
> takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia wody.

Czyli jak? Może się w końcu dowiemy.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-10-08 19:54:52

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> wrote:

> Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1hmrgfuqv5dp8$.dlg@czarodziejka.net...
> >
> > Dowody. Rozumiem, że ta cała liofilizacja to bujda.
> >
>
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca ładować
> takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia wody.

O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Co takiego niby mogło się zdarzyć od tego czasu, że nagle przestało się
opłacać liofilizować kawę? I jak można liofilizować bez użycia wody?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-10-09 10:03:44

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> szukaj wiadomości tego autora

> O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
> szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
> sześćdziesiątych ubiegłego wieku.

I wszystko to było robione w celach wojskowych.

*piotr'ek*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-10-09 10:31:20

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <egd6r4$q4j$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:

> > O ile wiem liofilizowaną kawę wprowadziła firma Nestle w 1928 r. n na
> > szerszą skale liofilizowaną żywność zaczęto sprzedawać w latach
> > sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
>
> I wszystko to było robione w celach wojskowych.
>
> *piotr'ek*

Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
wprowadzenie ich do handlu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-10-09 10:47:00

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
> wprowadzenie ich do handlu.

I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
uwierzył :-(

*piotr'ek*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-10-09 11:00:14

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "wesoły Romek" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> napisał w wiadomości
news:egd9c8$8vq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
>> wprowadzenie ich do handlu.
>
> I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
> uwierzył :-(
>
Teraz dopiero Łoś cie pobodzie!
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-10-09 11:27:14

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1hmrgfuqv5dp8$.dlg@czarodziejka.net...
>>
>> Dowody. Rozumiem, że ta cała liofilizacja to bujda.
>>
>
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.

Liofilizacja to odparowanie (a dokładnie sublimacja) MROŻONEGO produku w
PRÓŻNI.

> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca
> ładować takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia
> wody.

Czyli ekstracja "substancji kawowych" innym niż woda rozpuszczalnikiem, a
potem pozbycie sie tegoż rozpuszczalnika.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-10-09 11:28:34

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:egb4n6$kvv$1@news.onet.pl...
> Laik napsal(a):
>>> Czy gdzies na swiecie pije sie jeszcze kawe tak jak w Polsce,
>>> czyli zmielona kawę sypie się np. do kubka (albo szklanki)
>>
>> w Czechach. i chyba nazywa sie tak samo.
>
> Tak, potwierdzam. Kawa ta nazywa sie "turecká" lub potocznie "turek".

A wiesz, od kiedy taką kawe sie przyrządza?

Pytam, bo jeszcze niedawno, pod koniec XIX wieku i na początku XX, kawa "po
polsku" była przyrządzana w tygielku, jak w Turcji czy w krajach arabskich.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-10-09 11:34:05

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 8 Oct 2006 21:04:42 +0200, "*piotr'ek*"
<piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:

>> Ale i tak kawa nie miała takiego aromatu jak ongis, za komuny kawa z
>> takich srebrno-niebieskich torebek. Nie pamiętam jak sie toto zwało - ale
>> zapach pamiętam do dzisiaj. Tak jak i aromacik ówczesnych Caro czy
>> Carmenów.
>
>Mniam... no ale wtedy kawy nie zbierali poprzez skoszenie pola i nie palili
>jej razem z budą w której ją składują i z tego popiołu powstaje teraz 90%
>kawy.
>
>*piotr'ek*

A cos Ty sie zaparl na te biedna kawe? Na inne rzeczy
jadalne/pitne tez masz takie ekstremalne zapatrywania?

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-10-09 14:30:39

Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <egd9c8$8vq$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote:

> > Nie, mam n myśli cywilne stosowanie produktów liofilizowanych i
> > wprowadzenie ich do handlu.
>
> I wmówienie klientowi, że jest to dobre/smaczne/zdrowe. I głupi klient
> uwierzył :-(
>
> *piotr'ek*

A co liofilizowanie miałoby zaszkodzić. Odpowiednio zastosowane z
pewnością daje produkt lepszy, smaczniejszy i zdrowszy niż inne metody
konserwacji. A klient może spróbować i sam ocenić.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze 12
Wegierski deser
mikrofalowka - z grillem czy bez
wino z ryżu
40 jaj ze wsi! :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »