« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-07 16:02:27
Temat: 40 jaj ze wsi! :)
co z tym zrobić?
jajecznica, jutro omlety z sosem grzybowym, ale więcej nie wiem :|
jakieś ciastka może, ale nie bezy- będę wdzięczna za pomysł :)
Kiedyś była dyskusja o omletach i naleśnikach, "mojego" przepisu tam nie
widziałam ;)
proporcje na jedno jajko: zółtko ucieramy z łyżka mąki i łyżką wody, białko
ubijamy i delikatnie mieszamy, smażymy na rumiano z obu stron- może to nie
omlet, ale pod tą nazwą sprzedali go mojej mamie na kursie gotowania w
latach 60-tych :) innych omletów nie lubię!
--
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-07 16:17:21
Temat: Re: 40 jaj ze wsi! :)
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eg8j2n$d6f$1@node5.news.atman.pl...
>
> co z tym zrobić?
> jajecznica, jutro omlety z sosem grzybowym, ale więcej nie wiem :|
>
> jakieś ciastka może, ale nie bezy- będę wdzięczna za pomysł :)
>
>
> Kiedyś była dyskusja o omletach i naleśnikach, "mojego" przepisu tam nie
> widziałam ;)
>
> proporcje na jedno jajko: zółtko ucieramy z łyżka mąki i łyżką wody,
białko
> ubijamy i delikatnie mieszamy, smażymy na rumiano z obu stron- może to nie
> omlet, ale pod tą nazwą sprzedali go mojej mamie na kursie gotowania w
> latach 60-tych :) innych omletów nie lubię!
> --
> Ola
-----------
To dlaczego Panie nie pojechała na manifestacje do warszawki..
A tam by się takie jajeczka przydały...świeże i ze wsi....i po stówie z za
rzut.
Hau..
A swoja droga, do chłodziarki, i można zużywać około miesiąca..
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-07 17:47:43
Temat: Re: 40 jaj ze wsi! :)
fuksa wrote:
> co z tym zrobić?
> jajecznica, jutro omlety z sosem grzybowym, ale więcej nie wiem :|
>
ja w przypadku nadmiaru dobrych jajek robie zwykle paste jajeczna do
chleba - zuzywam w ten sposob okolo 10-15 jajek (gotuje je na twardo,
rozdrabniam siatką, dodaję majonezu, szczypiorku lub pietruszk, soli,
pieprzu, papryki, moze byc tez troche curry).
Drugie takie danie to salatka z jajek i porów, może być np. taka:
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=7004
ale ja robię wersje bez sera ale za to z groszkiem konserwowym i
doprawiam łyżeczką curry.
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-09 08:49:10
Temat: Re: 40 jaj ze wsi! :)
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eg8j2n$d6f$1@node5.news.atman.pl...
>
> co z tym zrobić?
Moja babcia piekła sernik z proporcji 1kg sera - 10 żółtek.Pieczony w
duchówce pieca węglowego - poezja.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-10 16:24:03
Temat: Re: 40 jaj ze wsi! :)
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eg8j2n$d6f$1@node5.news.atman.pl...
>
> co z tym zrobić?
> jajecznica, jutro omlety z sosem grzybowym, ale więcej nie wiem :|
A lodówki nie masz, żeby je tam włożyć i używać w kuchni normalnie. Mogą
przecież bardzo długo leżeć. Ja przywożę większe ilości i nigdy nie mam
kłopotu z nadmiarem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-10 18:31:43
Temat: Re: 40 jaj ze wsi! :)
"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:eg8j2n$d6f$1@node5.news.atman.pl...
Kupić maszynkę do makaronu Marcato, oraz suszarkę i zrobić makaron, wysuszyć
go na suszarce. Proporcje: 1kg mąki na 10 jajkach, bez wody!!!
Maszynka i suszarka tu, za pobraniem:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=10&id4=
1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |