| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-24 18:16:31
Temat: Re: Pomidory z cebuląDans la news:baobis$7ki$1@news.onet.pl,
JurekA <jurdag@....o2.pl> a écrit:
>
> Mam dla Ciebie lepszy pomysl: sprawdz bezposrednie autobusy do
> Paryzewa. Nastepnie wyslij umyslego w Polsce z zakupami do kierowcy.
> Zazwyczaj za drobna oplata zawioza paczke z towarem wprost na Pola
> Elizejskie :) Oczywiscie - najtruniej to sie "odwazyc" by takiego
> kierowce poprosic.... ale do odwaznych swiat w koncu nalezy ;-)
Swietny pomysl !
Mysle, ze sie zgodza, na zasadzie "polowa oplaty przy zamowieniu /
polowa przy odbiorze" ;-)
Ewcia Lwie Serce
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-24 18:47:08
Temat: Re: Re: Pomidory z cebuląDans la news:3ecfb587$0$13186$626a54ce@news.free.fr,
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> a écrit:
> Gwoli precyzji lingwistycznej dorzuce, ze po francusku "nac mlodej
> cebuli" nazywa sie chive.
Dwie poprawki : 1. nie "chive" ale "cive" 2. wg slownika Petit Robert
"cive" i "ciboulette" to synonimy. Z doswiaczenia jednak wiem, ze slowa
"cive" uzywa sie do pedow cebuli ("moj" szczypiorek), zeby odroznic od
ciboulette wlasnie.
A oto i ciboulette :
http://www.gerbeaud.com/jardin/fiches/fp_ciboulette_
division.php3
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 18:55:42
Temat: Re: Re: Re: Re: Pomidory z cebulą"JurekA" <jurdag@....o2.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> > PS. Dla tych, co odbieraja na innych niz ja falach: :-) :-D buahaha.
>
> Hahahahahaha ;-)))))))))
>
> J ;-))) /Widzisz - potrafisz nadawac tez na innych falach ;-)))) /
Z dawien dawna mam opanowane szerokie pasmo. Ale nic chce mi sie na
codzien trgo odowadnaic. W koncu mam nadzeije, ze inni tez maja co
nieco pod czaszka.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 22:03:00
Temat: Re: Pomidory z cebul?
>
>Nic nie mam do upodoban Twojego dziecka. Co innego gdybys spytal sie o
>rade, co zrobic z dzieckiem, ktore nie chce jesc pomidorow z cebula.
>Wtedy chetnie Ci poradze. Ty z mojej porady wyciagniesz wniosek, ze
>uwazam, ze chce dziecko zamknac w ciemnicy w kajdanach i tluc pala 3
>razy dziennie. Ja odpisze, ze nie jestem zwolennikiem tluczenia dzieci
>pala. etc.etc.
>W szlusefekcie zostane tu uznany za chamskiego antysemite, zwolennika
>totalitaryzmu, sadyste etc.etc.
>
>
>Wladyslaw
nie zapominaj, z emozesz byc wyzwany od cyklistow oraz kosmitow
;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 22:09:06
Temat: Re: Pomidory z cebul?On Sat, 24 May 2003 19:48:33 +0200, "Ewa \(siostra Ani\) N."
<n...@y...com> wrote:
>Dans la news:baoa3n$4vb$1@news.onet.pl,
>JurekA <jurdag@....o2.pl> a écrit:
>
>> No coz..... od czasow gdy musialem z Polski taskac za granice ogorki
>> kiszone, twarog, to w sumie nic mnie nie jest w stanie zdziwic. Co
>> kraj to obyczaj ;-)
>>
>Jezeli bedzesz jechal przez Francje, to cie pewnie o to poprosze...
>/nota bene/ niektorzy grupowicze juz mi do Paryza targali ofiarnie
>twarog, smalec, kiszone ogorki, kaszanke...
>(za co dozgonnie wdzieczna jestem !)
>
>Ewcia
temi rencyma kroilam slonine na dwa opakowania smalcu ze
skwarkami. a robilam to w kuchni domu wegetarianskiego
zasmaradzajac ja na dlugo ;))
Trys
p.s. a wodeczki dla was nie wiozlam?
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 22:16:55
Temat: Re: Pomidory z cebul?Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
> nie zapominaj, z emozesz byc wyzwany od cyklistow oraz kosmitow
> ;)
>
A to akurat prawda.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 22:22:59
Temat: Re: Pomidory z cebul? W news:1fvhneq.n2aat01jqez7gN%wlos@tele.com.pl,
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> napisał(a):
>> nie zapominaj, z emozesz byc wyzwany od cyklistow oraz kosmitow
>> ;)
> A to akurat prawda.
Jesteś kosmitą? :D
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-24 22:30:30
Temat: Re: Pomidory z cebul?Dans la news:barvcv025d02v7edb0cmaq5ian6g8uh62r@4ax.com,
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit:
> On Sat, 24 May 2003 19:48:33 +0200, "Ewa \(siostra Ani\) N."
> <n...@y...com> wrote:
>> Jezeli bedzesz jechal przez Francje, to cie pewnie o to poprosze...
>> /nota bene/ niektorzy grupowicze juz mi do Paryza targali ofiarnie
>> twarog, smalec, kiszone ogorki, kaszanke...
>> (za co dozgonnie wdzieczna jestem !)
>>
>> Ewcia
>
>
> temi rencyma kroilam slonine na dwa opakowania smalcu ze
> skwarkami. a robilam to w kuchni domu wegetarianskiego
> zasmaradzajac ja na dlugo ;))
Bozesz ty moj, o wodeczce zapomnialam, no i kabanosach :-(
Krysia Thomson jest Swieta Krystyna !!!
calemu swiatu to oglaszam :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-25 01:18:51
Temat: No to przepis ;)Użytkownik agatka napisał:
> Uzytkownik "maruda" <m...@b...pl> napisal w wiadomosci
> news:bao25j$93m$2@atlantis.news.tpi.pl...
>
Skoro tyle osób lubi, to podam ciekawy przepis.
Nie ma problemu, o ile pomidorki z cebulą zjemy w miarę szybko. Gorzej
jest, gdy leżą tak sobie na salaterce w trakcie przyjęcia i zaczynają
wyglądać nieciekawie oraz pachnieć niezbyt ładnie.
Sos rosyjski
Podgrzać lekko dwie łyżki miodu. Wymieszać ćwierć szklanki oleju
słonecznikowego z solą, pieprzem, estragonem (świeży lub suszony). Dodać
miód, posiekaną drobno cebulę, łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego
oraz 3-4 łyżki keczupu. Odstawić do lodówki na godzinkę (o ile ktoś ma
tak silne nerwy).
Sosem polewamy pomidory bez skórki. Oryginalny przepis zaleca polanie
sosem malutkich pomidorów i pozostawienie ich w lodówce. Można też użyć
dużych pomidorów, krojonych w ćwiartki lub plastry. Tu jednak, ze
względu na możliwość puszczenia soku, sugerowałbym polanie ich sosem tuż
przed podaniem.
Sam sos może też służyć do jajek na kanapkach oraz żółtego sera. Bez
estragonu też jest dobry, ale z estragonem jest fantastyczny. No i
trwałość sosu jest znacznie większa (nawet 24 godziny).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-25 06:23:10
Temat: Re: Pomidory z cebul?On Sun, 25 May 2003 00:30:30 +0200, "Ewa \(siostra Ani\) N."
<n...@y...com> wrote:
>Dans la news:barvcv025d02v7edb0cmaq5ian6g8uh62r@4ax.com,
>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit:
>> On Sat, 24 May 2003 19:48:33 +0200, "Ewa \(siostra Ani\) N."
>> <n...@y...com> wrote:
>>> Jezeli bedzesz jechal przez Francje, to cie pewnie o to poprosze...
>>> /nota bene/ niektorzy grupowicze juz mi do Paryza targali ofiarnie
>>> twarog, smalec, kiszone ogorki, kaszanke...
>>> (za co dozgonnie wdzieczna jestem !)
>>>
>>> Ewcia
>>
>>
>> temi rencyma kroilam slonine na dwa opakowania smalcu ze
>> skwarkami. a robilam to w kuchni domu wegetarianskiego
>> zasmaradzajac ja na dlugo ;))
>
>Bozesz ty moj, o wodeczce zapomnialam, no i kabanosach :-(
>
>Krysia Thomson jest Swieta Krystyna !!!
>calemu swiatu to oglaszam :-)
>
>Ewcia
no cos Ty..raz grzybki mialam zostawic i zapomnialam ;))
Trys, tylko Pierzasty Aniol
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |