Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ponownie o ŻUR

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ponownie o ŻUR

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-29 16:10:38

Temat: Ponownie o ŻUR
Od: "Sitek" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawno,że
powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC DOBRY
CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR??? oczywiście wchodzi w rachube tylko metoda
ekologiczna i tylko manufaktura, czyla domowy sposób.
dzieki za odpowiedź.
--
Pozdrawiam
SITEK - Gliwice
#GG 284713


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-29 16:52:32

Temat: Re: Ponownie o ŻUR
Od: "Lia" <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sitek" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:aklh3l$kdd$1@news.tpi.pl...
> zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak
dawno,że
> powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC
DOBRY
> CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR??? oczywiście wchodzi w rachube tylko
metoda
> ekologiczna i tylko manufaktura, czyla domowy sposób.
> dzieki za odpowiedź.
> --
> Pozdrawiam
> SITEK - Gliwice
> #GG 284713
>
>

Czasami w sklepach jest tzw mąka żurowa ( w Poznaniu w Tesco bywa), no i wg
proporcji (podanych na opakowaniu) zalewasz letnią wodą w jakiejs kamionce,
w zaleznosci od temperatury otoczenia ( obecnie po 3 dniach) masz zakwas na
żur.

Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-29 17:11:36

Temat: Re: Ponownie o ŻUR
Od: "Talka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Sitek <s...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napis
ał:aklh3l$kdd$...@n...tpi.pl...
> zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawn
o,że
> powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC D
OBRY
> CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR???

właśnie w kuchni kisi sie takowy,
Żur z tego przepisu juz robiłam, tak ze wychodzi i to bardzo dobry,
Przepis jest z puszki niestety nie mam linka, ale sam przepis mam, prosze:


żurek cały domowy

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: zupy
Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
Skala trudności: **
Czas przygotowania: żur 3-5 dni, zupa 1 godz.

Składniki:

= na żur kiszony =
mąka razowa żytnia 1 szklanka
płatki owsiane 0,5 szklanki
3 ząbki czosnku obrane
pół małej cebuli
szczypta soli
ew. skórka od razowca (jeśli chcemy żur mieć szybciej)
woda letnia 1 l

= na zupę =
gotowy żur
cebula
2 pieczarki
ew. vegeta (może być bez)
2 jajka
granulat sojowy
ziemniaki
śmietana
majeranek
Przepis:
= żur =
wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym słoiku. przykrywamy gazą lub
podziurkowanym papierem. odstawiamy w ciepłe (koniecznie) miejsce do ukisz
enia (w zimie dobra jest do tego okolica kaloryfera) na 3-5 dni.

= zupa =
do wody wsypujemy trochę vegety lub soli, dorzucamy pokrojone w kostkę zie
mniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków w międzyczasie dorzucając: przypa
loną na blaszce cebulę, zasmażone na oliwie pieczarki, garść lub dwie gran
ulatu, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. na koniec wlewamy żur w ilości
zależnej od kwaśności.
zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.
Wskazówki i uwagi:
smakuje z dodanym już na talerzu chrzanem ze słoiczka i chlebkiem.
Nadesłał(a): syla , dnia: 2001-02-13
Przepis własny autora.

pozdrawiam Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-29 21:33:47

Temat: Re: Ponownie o ŻUR
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 29 Aug 2002 18:10:38 +0200, "Sitek" <s...@t...pl> wrote:

>zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawno,że
>powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC DOBRY
>CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR??? oczywiście wchodzi w rachube tylko metoda
>ekologiczna i tylko manufaktura, czyla domowy sposób.
>dzieki za odpowiedź.

Czosnkiem to moze pachniec barszcz bialy albo zurek jako zupa. Jak do
kiszenia zuru napchasz tyle czosnku ze bedzie slicznie pachnialo to
istnieje ryzyko ze fermentacja mlekowa stanie - w koncu czosnek jest
bardzo silnym bakteriostatem (w zasadzie silniejszym niz wszystkie
syntetyczne sulfonamidy...).
Tak wiec do kiszenia to z czosnkiem ostroznie - czosnku to sie na
dobre dodaje dopiero do gotowania.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomocy -grill i sałatka z majonezem !!szukam czegoś nowego
Czosnek - jako pozostalosc...
Sałatka selerowa
obiadzik
Co ugotować z...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »