Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Talka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ponownie o ŻUR
Date: Thu, 29 Aug 2002 19:11:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 64
Message-ID: <akllcl$a2i$1@news2.tpi.pl>
References: <aklh3l$kdd$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Talka" <a...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: qc168.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1030641878 10322 217.99.12.168 (29 Aug 2002 17:24:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Aug 2002 17:24:38 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Ponownie o ŻUR
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122852
Ukryj nagłówki
Użytkownik Sitek <s...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napis
ał:aklh3l$kdd$...@n...tpi.pl...
> zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawn
o,że
> powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC D
OBRY
> CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR???
właśnie w kuchni kisi sie takowy,
Żur z tego przepisu juz robiłam, tak ze wychodzi i to bardzo dobry,
Przepis jest z puszki niestety nie mam linka, ale sam przepis mam, prosze:
żurek cały domowy
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: zupy
Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
Skala trudności: **
Czas przygotowania: żur 3-5 dni, zupa 1 godz.
Składniki:
= na żur kiszony =
mąka razowa żytnia 1 szklanka
płatki owsiane 0,5 szklanki
3 ząbki czosnku obrane
pół małej cebuli
szczypta soli
ew. skórka od razowca (jeśli chcemy żur mieć szybciej)
woda letnia 1 l
= na zupę =
gotowy żur
cebula
2 pieczarki
ew. vegeta (może być bez)
2 jajka
granulat sojowy
ziemniaki
śmietana
majeranek
Przepis:
= żur =
wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym słoiku. przykrywamy gazą lub
podziurkowanym papierem. odstawiamy w ciepłe (koniecznie) miejsce do ukisz
enia (w zimie dobra jest do tego okolica kaloryfera) na 3-5 dni.
= zupa =
do wody wsypujemy trochę vegety lub soli, dorzucamy pokrojone w kostkę zie
mniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków w międzyczasie dorzucając: przypa
loną na blaszce cebulę, zasmażone na oliwie pieczarki, garść lub dwie gran
ulatu, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. na koniec wlewamy żur w ilości
zależnej od kwaśności.
zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.
Wskazówki i uwagi:
smakuje z dodanym już na talerzu chrzanem ze słoiczka i chlebkiem.
Nadesłał(a): syla , dnia: 2001-02-13
Przepis własny autora.
pozdrawiam Aneta
|