Data: 2002-08-29 21:33:47
Temat: Re: Ponownie o ŻUR
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 29 Aug 2002 18:10:38 +0200, "Sitek" <s...@t...pl> wrote:
>zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawno,że
>powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC DOBRY
>CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR??? oczywiście wchodzi w rachube tylko metoda
>ekologiczna i tylko manufaktura, czyla domowy sposób.
>dzieki za odpowiedź.
Czosnkiem to moze pachniec barszcz bialy albo zurek jako zupa. Jak do
kiszenia zuru napchasz tyle czosnku ze bedzie slicznie pachnialo to
istnieje ryzyko ze fermentacja mlekowa stanie - w koncu czosnek jest
bardzo silnym bakteriostatem (w zasadzie silniejszym niz wszystkie
syntetyczne sulfonamidy...).
Tak wiec do kiszenia to z czosnkiem ostroznie - czosnku to sie na
dobre dodaje dopiero do gotowania.
--
Darek
|