Data: 2002-08-29 17:11:36
Temat: Re: Ponownie o ŻUR
Od: "Talka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Sitek <s...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napis
ał:aklh3l$kdd$...@n...tpi.pl...
> zadawałem juz to pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi albo bylo tak dawn
o,że
> powiedzieli dowidzenia mojemu postowi. Wiec pytam ponownie; JAK ZROBIC D
OBRY
> CZOSNKIEM PACHNĄCY, KWAŚNY ŻUR???
właśnie w kuchni kisi sie takowy,
Żur z tego przepisu juz robiłam, tak ze wychodzi i to bardzo dobry,
Przepis jest z puszki niestety nie mam linka, ale sam przepis mam, prosze:
żurek cały domowy
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: zupy
Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
Skala trudności: **
Czas przygotowania: żur 3-5 dni, zupa 1 godz.
Składniki:
= na żur kiszony =
mąka razowa żytnia 1 szklanka
płatki owsiane 0,5 szklanki
3 ząbki czosnku obrane
pół małej cebuli
szczypta soli
ew. skórka od razowca (jeśli chcemy żur mieć szybciej)
woda letnia 1 l
= na zupę =
gotowy żur
cebula
2 pieczarki
ew. vegeta (może być bez)
2 jajka
granulat sojowy
ziemniaki
śmietana
majeranek
Przepis:
= żur =
wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym słoiku. przykrywamy gazą lub
podziurkowanym papierem. odstawiamy w ciepłe (koniecznie) miejsce do ukisz
enia (w zimie dobra jest do tego okolica kaloryfera) na 3-5 dni.
= zupa =
do wody wsypujemy trochę vegety lub soli, dorzucamy pokrojone w kostkę zie
mniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków w międzyczasie dorzucając: przypa
loną na blaszce cebulę, zasmażone na oliwie pieczarki, garść lub dwie gran
ulatu, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. na koniec wlewamy żur w ilości
zależnej od kwaśności.
zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.
Wskazówki i uwagi:
smakuje z dodanym już na talerzu chrzanem ze słoiczka i chlebkiem.
Nadesłał(a): syla , dnia: 2001-02-13
Przepis własny autora.
pozdrawiam Aneta
|