| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-16 18:51:38
Temat: Posztet z pieczarekWitam polecam
Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej,
natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i
pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach,
dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie
wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu.
Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty
kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub
chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do
pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to
prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są
rozdrobnione.
Więcej przepisów na stronie http://www.grzybypodhala.prv.pl
Smacznego
Zenit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |