Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.on
et.pl!niusy.onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Posztet z pieczarek
Date: 16 Oct 2002 20:51:38 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 21
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1034794298 6452 192.168.240.245 (16 Oct 2002 18:51:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Oct 2002 18:51:38 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.76.9
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130257
Ukryj nagłówki
Witam polecam
Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej,
natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i
pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach,
dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie
wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu.
Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty
kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub
chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do
pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to
prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są
rozdrobnione.
Więcej przepisów na stronie http://www.grzybypodhala.prv.pl
Smacznego
Zenit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|