« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-23 13:30:48
Temat: Problem z winem...Dzień Dobry!
Przepraszam, że poruszam może mały problem ale.....
JAK ZROBIĆ WINO ?!?!?
...... dobre, domowe wino z jabłek, winogron itp. Nie odsyłajcie mnie proszę
do literatury bo właśnie od niej wstałem... ;-)) Potrzebuję przepisu
prostego i klarownego ( :-) ), żeby taki laik który nigdy tym się niebawił
mógł coś zrobić... Po prosu tyle i tyle owoców czy soku + tyle i tyle cukru
+ tyle drożdży itd. ...... Chciałbym zrobić raczej mocniejsze i słodkie lub
półsłodkie.
Mam baniak /25 litrowy/ i szczere chęci do zrobienia jakiegoś trunku...
Jakie owoce można łączyć ze sobą??? Wracając do literatury... piszą tam o
drożdżach winnych których nigdzie nie mają w sklepie... co w takim wypadku
robić, czym je zastąpić - zwykłymi ?!?! Co można zrobić jak nie mam tej
rurki fermentacyjnej ???
Z góry wszystkim bardzo dziękuję! Jeżeli można to proszę instrukcje na
e-maila.
POZDRAWIAM!
Krzych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-10-24 12:09:30
Temat: Re: Problem z winem...Krzych napisal:
> ...... dobre, domowe wino z jabłek, winogron itp. Nie odsyłajcie mnie proszę
> do literatury bo właśnie od niej wstałem... ;-)) Potrzebuję przepisu
> prostego i klarownego ( :-) ), żeby taki laik który nigdy tym się niebawił
> mógł coś zrobić... Po prosu tyle i tyle owoców czy soku + tyle i tyle cukru
> + tyle drożdży itd. ...... Chciałbym zrobić raczej mocniejsze i słodkie lub
> półsłodkie.
:-) Wszystko robię na oko - takiego przepisu nie potrafię podać. Zasada
jest prosta - przy owocach miękkich (jagodach) nastawiamy sok, przy
twardych mogą zostać i owoce. Przy słodkich owocach - mniej cukru.
Co do mocy wina - w pewnym stężeniu alkoholu drożdże giną i wino
mocniejsze nie będzie - stąd niesławne wzmacnianie spirytusem
(świństwo okropne).
> Mam baniak /25 litrowy/ i szczere chęci do zrobienia jakiegoś trunku...
> Jakie owoce można łączyć ze sobą???
Lepiej nie łaczyć - przynajmniej na początku. Acha - lepiej tez nie
zaczynac od wina z jabłek - istnieje duże prawdopodobieństwo
wyprodukowania wspaniałego octu winnego ;-)
> Wracając do literatury... piszą tam o
> drożdżach winnych których nigdzie nie mają w sklepie... co w takim wypadku
> robić, czym je zastąpić - zwykłymi ?!?! Co można zrobić jak nie mam tej
> rurki fermentacyjnej ???
Nie dawaj drożdży, żadnych. Owoce mają drożdże na skórce. Zamiast
drożdży daj garść (lub nawet kilka) rodzynek (oczywiscie nie mytych czy
parzonych).
A wogóle - to NTG. Napisz na pl.rec.kuchnia, tam mogą znać dokładny
przepis.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-10-24 12:22:34
Temat: Re: Problem z winem...> Nie dawaj drożdży, żadnych. Owoce mają drożdże na skórce. Zamiast
> drożdży daj garść (lub nawet kilka) rodzynek (oczywiscie nie mytych czy
> parzonych).
Juz nie strzymalem.
Oczywiscie dawaj drozdze rasowe.
Powoduja one lepsza (silniejsza) i odpowiednia(np nie octowa)fermentacje,
Niektore drozdze wymagaja zrobienia uprzednio matki choc ostatnio spotkalem
sie z takimi ktore mie musza byc rozrabiane wczesniej.
Szlachetne drozdze dostaniesz w m in SGGW w W-wie .
Pozdrawiam i przede wszystkim zachowaj maximum czystosci i uzywaj zdrowe
owoce .
Juras
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.ogrody
http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |