Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-21 18:39:51

Temat: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> szukaj wiadomości tego autora

Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
pomoc.
Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z promotorem,
z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
wartosci. Problemy sa nastepujace:

1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc przeliczane
na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie miec
bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?

2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki, kropli,
lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
gramach dla kazdej substancji inaczej.

3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko kalorie
poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
wartosc kaloryczna danej potrawy?

Bardzo bede wdzieczna za wszelka pomoc :))))


--
Pozdrowienia,

Marta Mrozik-Jadacka

... Always look on the bright side of life ...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-21 19:07:42

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Horrendum" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

szczerze wspolczuje i ide myslec. ale jak wykonac punkt nr 1 bez nawet
ukrytych danych to nie mam pojecia.

H.


Użytkownik Marta <m...@b...com.pl-no_spam> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...astercity.net...
> Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
> pomoc.
> Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
> kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
> pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z
promotorem,
> z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
> wartosci. Problemy sa nastepujace:
>
> 1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
> co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
> grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc
przeliczane
> na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie
miec
> bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
> Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?
>
> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.
>
> 3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko
kalorie
> poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
> moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
> skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
> wartosc kaloryczna danej potrawy?
>
> Bardzo bede wdzieczna za wszelka pomoc :))))
>
>
> --
> Pozdrowienia,
>
> Marta Mrozik-Jadacka
>
> ... Always look on the bright side of life ...
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-21 19:33:33

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3ab8f2fb@news.astercity.net...

> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.
>

Jeszcze 30 lat temu łyżeczka to było 5ml, a łyżka 15ml... A teraz to te
łyżeczki są tak różne...
Albo talerze...
Chcę sobie kupić zestaw talerzy i nie potrafię...
Talerze do zupy są po prostu mikroskopijne, a mój mąż to zupiarz. Głupio mi
by było w takim naparstku podawać mu zupę... :-(
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-21 20:19:58

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3ab90ac9$1@news.astercity.net...
>
> Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do
> grup dyskusyjnych napisał:99avid$ael$...@n...onet.pl...
> >
> > Talerze do zupy są po prostu mikroskopijne, a mój mąż to zupiarz. Głupio
> mi
> > by było w takim naparstku podawać mu zupę... :-(
> > --
>
> To skompletuj kolorowa zastawe z IKEA - tam sa miseczki, w ktore sie
miesci
> znacznie wiecej niz na takim talerzyku :))

Ale ja chcę talerze, a nie miseczki... ;-((( Te z ikea znam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-21 20:21:25

Temat: Odp: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:99avid$ael$...@n...onet.pl...
>
> Talerze do zupy są po prostu mikroskopijne, a mój mąż to zupiarz. Głupio
mi
> by było w takim naparstku podawać mu zupę... :-(
> --

To skompletuj kolorowa zastawe z IKEA - tam sa miseczki, w ktore sie miesci
znacznie wiecej niz na takim talerzyku :))

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-21 20:48:39

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:99b29t$cbf$...@n...onet.pl...
> > > Talerze do zupy są po prostu mikroskopijne, a mój mąż to zupiarz.
Głupio
> > > mi by było w takim naparstku podawać mu zupę... :-(
> > To skompletuj kolorowa zastawe z IKEA - tam sa miseczki, w ktore sie
> miesci
> > znacznie wiecej niz na takim talerzyku :))
> Ale ja chcę talerze, a nie miseczki... ;-((( Te z ikea znam...
Joanno, rozumię twojego męża, jak zupa to w talerzu i jak dla mnie to
jeszcze łyżka powinna stanąć pionowo. ;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-21 23:19:31

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "busek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie


Użytkownik "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3ab8f2fb@news.astercity.net...
> Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
> pomoc.
> Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
> kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
> pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z
promotorem,
> z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
> wartosci. Problemy sa nastepujace:
>
> 1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
> co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
> grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc
przeliczane
> na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie
miec
> bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
> Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?

> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.

Nie istnieje coś takiego jak uśrednione wartości wagowo-meteryczne dla
poszczególnych produktów
(jabłko może ważyć 50 g a może i 200)
W gastronomi i w nauce o zywieniu wszędzie występują tylko i wyłącznie
wartości metryczne zarówno wagowe jak i pojemnosciowe(oczywiście nie mam tu
na mysli poradników, czasopism z przepisami itp).

Jak powinien wyglądac przepis gastronomiczny mozna zobaczyć w książce
Kucharz i Gastronom (niestety do zdobycia tylko w biblitekach lub
antykwariatach)

Moja propozycja , niech sobie sam poprzelicza łyżki łyżeczki na g i ml
(najprostsze przeliczniki miar i wag są u mnie na stronie
www.kuchnia.phg.pl) i powie promotorowi że tak było w przepisie.Nie wiem
jaka to uczelnia i skąd taki temat ale jeśli to ma chodzić o program a
mniejszym stopniu o wartośc merytoryczną to powinno przejść


> 3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko
kalorie
> poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
> moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
> skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
> wartosc kaloryczna danej potrawy?

Kalorie liczy się z poszczegolnych składników przed obróbką termiczną, chyba
że będzie to nietypowe żywienie (diety itp)


pozdrawiam busek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-27 14:25:45

Temat: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Jacek" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Droga Marto,

z tego co wiem SANEPID (chyba?) albo inna tego typu polska organizacja,
rozdawał szkołom które prowadzą stołówki (może tylko niektórym) niezwykle
prosty program komputerowy, który przelicza informacje dotyczące
kaloryczności produktów. Spróbuj dowiedzieć się cos na ten temat w swoim
SANEPIDZIE. Może program zawiera jakieś "haki" związane z przeliczaniem. Bo
dzieciom też się daje jabłka np. na deser (chyba)

Nie wiem czy nie warto by także popytać jakiegoś dietetyka, bo oni w jakiś
sposób rozgryzają wszystkie przepisy i przekładają to na cyfry obrazujące
kalorie

Pomyślnych poszukiwań

Jacek Łangowski



Użytkownik Marta <m...@b...com.pl-no_spam> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...astercity.net...
> Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
> pomoc.
> Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
> kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
> pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z
promotorem,
> z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
> wartosci. Problemy sa nastepujace:
>
> 1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
> co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
> grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc
przeliczane
> na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie
miec
> bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
> Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?
>
> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.
>
> 3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko
kalorie
> poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
> moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
> skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
> wartosc kaloryczna danej potrawy?
>
> Bardzo bede wdzieczna za wszelka pomoc :))))
>
>
> --
> Pozdrowienia,
>
> Marta Mrozik-Jadacka
>
> ... Always look on the bright side of life ...
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Do Gdańszczan
Mleko kokosowe
Nie jem miesa - i co dalej?
ogólne wiadomości o kuchni potrzebne do zaliczenia egzaminu
e-szansa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »