Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "busek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Date: Thu, 22 Mar 2001 00:19:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 62
Message-ID: <99bd5c$q9p$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...astercity.net>
NNTP-Posting-Host: pm151.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 985217004 26937 213.76.108.151 (21 Mar 2001 23:23:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2001 23:23:24 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47021
Ukryj nagłówki
Witam serdecznie
Użytkownik "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam> napisał w wiadomości
news:3ab8f2fb@news.astercity.net...
> Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
> pomoc.
> Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
> kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
> pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z
promotorem,
> z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
> wartosci. Problemy sa nastepujace:
>
> 1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
> co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
> grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc
przeliczane
> na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie
miec
> bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
> Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?
> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.
Nie istnieje coś takiego jak uśrednione wartości wagowo-meteryczne dla
poszczególnych produktów
(jabłko może ważyć 50 g a może i 200)
W gastronomi i w nauce o zywieniu wszędzie występują tylko i wyłącznie
wartości metryczne zarówno wagowe jak i pojemnosciowe(oczywiście nie mam tu
na mysli poradników, czasopism z przepisami itp).
Jak powinien wyglądac przepis gastronomiczny mozna zobaczyć w książce
Kucharz i Gastronom (niestety do zdobycia tylko w biblitekach lub
antykwariatach)
Moja propozycja , niech sobie sam poprzelicza łyżki łyżeczki na g i ml
(najprostsze przeliczniki miar i wag są u mnie na stronie
www.kuchnia.phg.pl) i powie promotorowi że tak było w przepisie.Nie wiem
jaka to uczelnia i skąd taki temat ale jeśli to ma chodzić o program a
mniejszym stopniu o wartośc merytoryczną to powinno przejść
> 3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko
kalorie
> poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
> moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
> skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
> wartosc kaloryczna danej potrawy?
Kalorie liczy się z poszczegolnych składników przed obróbką termiczną, chyba
że będzie to nietypowe żywienie (diety itp)
pozdrawiam busek
|