From: "Jacek" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...astercity.net>
Subject: Re: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Date: Tue, 27 Mar 2001 16:25:45 +0200
Lines: 65
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: c18-141.icpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: c18-141.icpnet.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 985703080 c18-141.icpnet.pl (27 Mar 2001 16:24:40 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47641
Ukryj nagłówki
Droga Marto,
z tego co wiem SANEPID (chyba?) albo inna tego typu polska organizacja,
rozdawał szkołom które prowadzą stołówki (może tylko niektórym) niezwykle
prosty program komputerowy, który przelicza informacje dotyczące
kaloryczności produktów. Spróbuj dowiedzieć się cos na ten temat w swoim
SANEPIDZIE. Może program zawiera jakieś "haki" związane z przeliczaniem. Bo
dzieciom też się daje jabłka np. na deser (chyba)
Nie wiem czy nie warto by także popytać jakiegoś dietetyka, bo oni w jakiś
sposób rozgryzają wszystkie przepisy i przekładają to na cyfry obrazujące
kalorie
Pomyślnych poszukiwań
Jacek Łangowski
Użytkownik Marta <m...@b...com.pl-no_spam> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...astercity.net...
> Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
> pomoc.
> Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
> kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
> pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z
promotorem,
> z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
> wartosci. Problemy sa nastepujace:
>
> 1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
> co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
> grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc
przeliczane
> na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie
miec
> bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
> Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?
>
> 2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki,
kropli,
> lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
> gramach dla kazdej substancji inaczej.
>
> 3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko
kalorie
> poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
> moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
> skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
> wartosc kaloryczna danej potrawy?
>
> Bardzo bede wdzieczna za wszelka pomoc :))))
>
>
> --
> Pozdrowienia,
>
> Marta Mrozik-Jadacka
>
> ... Always look on the bright side of life ...
>
>
>
|