| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-19 18:09:23
Temat: Prosba o ...:)Własnie- jesli ktos z Szanownych grupowiczow posiada przepis na
serniko-makowiec
to bede ogromnie wdzieczna za "wklepanie" go:))
Lacze pozdrowienia- stala czytelniczka Lucyna:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-19 19:43:02
Temat: Re: Prosba o ...:)"Lusi" <g...@p...onet.pl> wrote:
>Własnie- jesli ktos z Szanownych grupowiczow posiada przepis na
>serniko-makowiec
1. "Sernik z makiem (przepis babci Zosi): Ser: 90 dkg sera
twarogowego, od biedy moze tez byc homogenizowany, 30 dkg cukru, 20
dkg masla, 5 jajek, 1,5 lyzki stolowej maki ziemniaczanej, 2,5
lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny Ser zemlec, dodac
make ziemniaczana i proszek do pieczenia, ubite bialka, zoltka
zmieszane z cukrem. Maslo roztopic i ostudzone dodac do
pozostalych skladnikow. Mak: 4 szklanki maku (1/2 kg) 40 dkg cukru, 5
jajek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki maki, sok z
cytryny, olejek migdalowy Mak sparzyc i zemlec. Bialka ubic,
dodac cukier i ciagle ubijajac dodac zoltka nastepnie utarty mak
oraz pozostale skladniki. Przekladac warstwami mak, ser, mak Piec
okolo 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Wlodek Kaluza (w
imieniu tesciowej)"
2. "Sernik kapitanski (czarno-bialy): Masa serowa: 5-6 jajek,
30 dkg cukru, 1/4 kostki margaryny, 80 dkg dobrego sera, 2
ugotowane ziemniaki, 2 lyzki maki pszennej, 1 lyzeczka proszku do
pieczenia, smazona skorka pomaranczowa, rodzynki, aromat
pomaranczowy. Masa makowa: 1/2 szkl. maku, 1 jajko, 1/2 szkl. cukru, 3
lyzki maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 dkg margaryny,
rodzynki. Ser + ziemniaki przekrecic 2 razy przez maszynke,
margaryne utrzec z cukrem i zoltkami, dodac utarty ser, wymieszac,
nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, piane
ubita na sztywno, delikatnie wymieszac, na koncu dodac bakalie
i aromat, wylozyc mase do natluszczonej formy. Mak sparzyc
goraca woda, ostudzic, odcedzic, przepuscic 2-3 razy przez
maszynke. Utrzec jajko z cukrem i margaryna, dodac mak, make + proszek
do pieczenia, rodzynki, wymieszac, nastepnie nabierac lyzka i
ukladac w formie asymetrycznie do sernika, piec calosc na zloty
kolor. Lila"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 20:28:09
Temat: Re: Prosba o ...:)Bardzo, bardzo dziekuje :)
Lucyna
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9vqqc8$dkp$1@news.tpi.pl...
> "Lusi" <g...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Własnie- jesli ktos z Szanownych grupowiczow posiada przepis na
> >serniko-makowiec
>
> 1. "Sernik z makiem (przepis babci Zosi): Ser: 90 dkg sera
> twarogowego, od biedy moze tez byc homogenizowany, 30 dkg cukru, 20
> dkg masla, 5 jajek, 1,5 lyzki stolowej maki ziemniaczanej, 2,5
> lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny Ser zemlec, dodac
> make ziemniaczana i proszek do pieczenia, ubite bialka, zoltka
> zmieszane z cukrem. Maslo roztopic i ostudzone dodac do
> pozostalych skladnikow. Mak: 4 szklanki maku (1/2 kg) 40 dkg cukru, 5
> jajek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki maki, sok z
> cytryny, olejek migdalowy Mak sparzyc i zemlec. Bialka ubic,
> dodac cukier i ciagle ubijajac dodac zoltka nastepnie utarty mak
> oraz pozostale skladniki. Przekladac warstwami mak, ser, mak Piec
> okolo 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Wlodek Kaluza (w
> imieniu tesciowej)"
>
> 2. "Sernik kapitanski (czarno-bialy): Masa serowa: 5-6 jajek,
> 30 dkg cukru, 1/4 kostki margaryny, 80 dkg dobrego sera, 2
> ugotowane ziemniaki, 2 lyzki maki pszennej, 1 lyzeczka proszku do
> pieczenia, smazona skorka pomaranczowa, rodzynki, aromat
> pomaranczowy. Masa makowa: 1/2 szkl. maku, 1 jajko, 1/2 szkl. cukru, 3
> lyzki maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 dkg margaryny,
> rodzynki. Ser + ziemniaki przekrecic 2 razy przez maszynke,
> margaryne utrzec z cukrem i zoltkami, dodac utarty ser, wymieszac,
> nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, piane
> ubita na sztywno, delikatnie wymieszac, na koncu dodac bakalie
> i aromat, wylozyc mase do natluszczonej formy. Mak sparzyc
> goraca woda, ostudzic, odcedzic, przepuscic 2-3 razy przez
> maszynke. Utrzec jajko z cukrem i margaryna, dodac mak, make + proszek
> do pieczenia, rodzynki, wymieszac, nastepnie nabierac lyzka i
> ukladac w formie asymetrycznie do sernika, piec calosc na zloty
> kolor. Lila"
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 21:44:24
Temat: Re: Prosba o ...:)
Użytkownik Lusi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vqt9d$dn3$...@n...tpi.pl...
> Bardzo, bardzo dziekuje :)
> Lucyna
>
To masz jeszcze jeden:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=61
Ciasto makowe:
szklanka maku
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru
10 dag masła
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Ciasto serowe:
1 kg twarogu
6 jaj
kostka masła
3/4 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na noc. Rano odsączyć, zemleć dwa razy,
dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i domieszać do maku. Dodać
proszek i ubitą na sztywno pianę z białek, a także sporo rodzynek i
orzechów. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
formy i podpiec 15 minut.
Zmielony dwukrotnie ser połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem.
Wsypać budyń z torebki i bakalie, wymieszać, a potem delikatnie połączyć z
ubitą pianą z białek i łyżką mąki. Masę wyłożyć na makowy spód i piec około
40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzać co jakiś czas jak wygląda wierzch
sernika, jeśli będzie złoto-brązowy, a patyczek włożony do środka raczej
suchy, wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim ciasto przy uchylonych
drzwiczkach na 15 minut. W tym czasie sernik troche opadnie.
Gotowy można polać polewą czekoladową. A przechowywac najlepiej w lodówce.
Smacznego :-)
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |