Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o ...:)
Date: Wed, 19 Dec 2001 22:44:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <9vr1t1$8di$1@news.tpi.pl>
References: <9vqlba$i5s$1@news.tpi.pl> <9vqqc8$dkp$1@news.tpi.pl>
<9vqt9d$dn3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1008798433 8626 217.97.24.161 (19 Dec 2001 21:47:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Dec 2001 21:47:13 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Prosba o ...:)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88470
Ukryj nagłówki
Użytkownik Lusi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vqt9d$dn3$...@n...tpi.pl...
> Bardzo, bardzo dziekuje :)
> Lucyna
>
To masz jeszcze jeden:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=61
Ciasto makowe:
szklanka maku
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru
10 dag masła
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Ciasto serowe:
1 kg twarogu
6 jaj
kostka masła
3/4 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na noc. Rano odsączyć, zemleć dwa razy,
dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i domieszać do maku. Dodać
proszek i ubitą na sztywno pianę z białek, a także sporo rodzynek i
orzechów. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
formy i podpiec 15 minut.
Zmielony dwukrotnie ser połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem.
Wsypać budyń z torebki i bakalie, wymieszać, a potem delikatnie połączyć z
ubitą pianą z białek i łyżką mąki. Masę wyłożyć na makowy spód i piec około
40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzać co jakiś czas jak wygląda wierzch
sernika, jeśli będzie złoto-brązowy, a patyczek włożony do środka raczej
suchy, wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim ciasto przy uchylonych
drzwiczkach na 15 minut. W tym czasie sernik troche opadnie.
Gotowy można polać polewą czekoladową. A przechowywac najlepiej w lodówce.
Smacznego :-)
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|