Data: 2001-12-19 21:44:24
Temat: Re: Prosba o ...:)
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Lusi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vqt9d$dn3$...@n...tpi.pl...
> Bardzo, bardzo dziekuje :)
> Lucyna
>
To masz jeszcze jeden:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=61
Ciasto makowe:
szklanka maku
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru
10 dag masła
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Ciasto serowe:
1 kg twarogu
6 jaj
kostka masła
3/4 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na noc. Rano odsączyć, zemleć dwa razy,
dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i domieszać do maku. Dodać
proszek i ubitą na sztywno pianę z białek, a także sporo rodzynek i
orzechów. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
formy i podpiec 15 minut.
Zmielony dwukrotnie ser połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem.
Wsypać budyń z torebki i bakalie, wymieszać, a potem delikatnie połączyć z
ubitą pianą z białek i łyżką mąki. Masę wyłożyć na makowy spód i piec około
40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzać co jakiś czas jak wygląda wierzch
sernika, jeśli będzie złoto-brązowy, a patyczek włożony do środka raczej
suchy, wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim ciasto przy uchylonych
drzwiczkach na 15 minut. W tym czasie sernik troche opadnie.
Gotowy można polać polewą czekoladową. A przechowywac najlepiej w lodówce.
Smacznego :-)
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|