Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Lusi" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o ...:)
Date: Wed, 19 Dec 2001 21:28:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <9vqt9d$dn3$1@news.tpi.pl>
References: <9vqlba$i5s$1@news.tpi.pl> <9vqqc8$dkp$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa205.pila.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1008793713 14051 213.76.118.205 (19 Dec 2001 20:28:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Dec 2001 20:28:33 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88457
Ukryj nagłówki
Bardzo, bardzo dziekuje :)
Lucyna
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9vqqc8$dkp$1@news.tpi.pl...
> "Lusi" <g...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Własnie- jesli ktos z Szanownych grupowiczow posiada przepis na
> >serniko-makowiec
>
> 1. "Sernik z makiem (przepis babci Zosi): Ser: 90 dkg sera
> twarogowego, od biedy moze tez byc homogenizowany, 30 dkg cukru, 20
> dkg masla, 5 jajek, 1,5 lyzki stolowej maki ziemniaczanej, 2,5
> lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny Ser zemlec, dodac
> make ziemniaczana i proszek do pieczenia, ubite bialka, zoltka
> zmieszane z cukrem. Maslo roztopic i ostudzone dodac do
> pozostalych skladnikow. Mak: 4 szklanki maku (1/2 kg) 40 dkg cukru, 5
> jajek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki maki, sok z
> cytryny, olejek migdalowy Mak sparzyc i zemlec. Bialka ubic,
> dodac cukier i ciagle ubijajac dodac zoltka nastepnie utarty mak
> oraz pozostale skladniki. Przekladac warstwami mak, ser, mak Piec
> okolo 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Wlodek Kaluza (w
> imieniu tesciowej)"
>
> 2. "Sernik kapitanski (czarno-bialy): Masa serowa: 5-6 jajek,
> 30 dkg cukru, 1/4 kostki margaryny, 80 dkg dobrego sera, 2
> ugotowane ziemniaki, 2 lyzki maki pszennej, 1 lyzeczka proszku do
> pieczenia, smazona skorka pomaranczowa, rodzynki, aromat
> pomaranczowy. Masa makowa: 1/2 szkl. maku, 1 jajko, 1/2 szkl. cukru, 3
> lyzki maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 dkg margaryny,
> rodzynki. Ser + ziemniaki przekrecic 2 razy przez maszynke,
> margaryne utrzec z cukrem i zoltkami, dodac utarty ser, wymieszac,
> nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, piane
> ubita na sztywno, delikatnie wymieszac, na koncu dodac bakalie
> i aromat, wylozyc mase do natluszczonej formy. Mak sparzyc
> goraca woda, ostudzic, odcedzic, przepuscic 2-3 razy przez
> maszynke. Utrzec jajko z cukrem i margaryna, dodac mak, make + proszek
> do pieczenia, rodzynki, wymieszac, nastepnie nabierac lyzka i
> ukladac w formie asymetrycznie do sernika, piec calosc na zloty
> kolor. Lila"
>
>
|