Data: 2001-12-19 19:43:02
Temat: Re: Prosba o ...:)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Lusi" <g...@p...onet.pl> wrote:
>Własnie- jesli ktos z Szanownych grupowiczow posiada przepis na
>serniko-makowiec
1. "Sernik z makiem (przepis babci Zosi): Ser: 90 dkg sera
twarogowego, od biedy moze tez byc homogenizowany, 30 dkg cukru, 20
dkg masla, 5 jajek, 1,5 lyzki stolowej maki ziemniaczanej, 2,5
lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny Ser zemlec, dodac
make ziemniaczana i proszek do pieczenia, ubite bialka, zoltka
zmieszane z cukrem. Maslo roztopic i ostudzone dodac do
pozostalych skladnikow. Mak: 4 szklanki maku (1/2 kg) 40 dkg cukru, 5
jajek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzki maki, sok z
cytryny, olejek migdalowy Mak sparzyc i zemlec. Bialka ubic,
dodac cukier i ciagle ubijajac dodac zoltka nastepnie utarty mak
oraz pozostale skladniki. Przekladac warstwami mak, ser, mak Piec
okolo 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Wlodek Kaluza (w
imieniu tesciowej)"
2. "Sernik kapitanski (czarno-bialy): Masa serowa: 5-6 jajek,
30 dkg cukru, 1/4 kostki margaryny, 80 dkg dobrego sera, 2
ugotowane ziemniaki, 2 lyzki maki pszennej, 1 lyzeczka proszku do
pieczenia, smazona skorka pomaranczowa, rodzynki, aromat
pomaranczowy. Masa makowa: 1/2 szkl. maku, 1 jajko, 1/2 szkl. cukru, 3
lyzki maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 dkg margaryny,
rodzynki. Ser + ziemniaki przekrecic 2 razy przez maszynke,
margaryne utrzec z cukrem i zoltkami, dodac utarty ser, wymieszac,
nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, piane
ubita na sztywno, delikatnie wymieszac, na koncu dodac bakalie
i aromat, wylozyc mase do natluszczonej formy. Mak sparzyc
goraca woda, ostudzic, odcedzic, przepuscic 2-3 razy przez
maszynke. Utrzec jajko z cukrem i margaryna, dodac mak, make + proszek
do pieczenia, rodzynki, wymieszac, nastepnie nabierac lyzka i
ukladac w formie asymetrycznie do sernika, piec calosc na zloty
kolor. Lila"
|