| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-29 15:42:24
Temat: Re: Proste pytanie.
Użytkownik "clafoutis" <c...@i...pl> napisał w wiadomości
news:eug7sg$gto$1@news.interia.pl...
> panta_rei wrote:
>> Świadomie, albo i nie clafoutis napisał(a):
>>
>>
>>>dok??dnie . z opisu wychodzi jaka? bryja . domyslam si? ?e po prostu
>>>gotujesz w niewielkiej ilo?ci wody. a wody powinno by? du?o.
>>
>>
>> Bo w ogóle to makaronu się nie gotuje tylko *parzy*!!! w dużej ilości
>> wody ;) I napewno musi to byc makaron a nie coś co leży na pułkach w
>> markecie koło makaronów i kosztuje dziwnie mało ;) Pozdrawiam.
>
> i tutaj przyklasnę . samo przygotowanie własnego makaronu to po prostu 10
> minut niezłej zabawy . i tylko wtedy docenicie prawdziwą pastę ( na
> jajkach)
> sam dokupiłem maszynkę do makaronu a reszta sosy i dodatki to juz wasza
> inwencja.
>
>
> piotr
===============
Dzięki...
Przeczytałem wszystkie wypowiedzi, i znalazłem własny błąd..
1- za mało wody,
2- za bardzo daje wiarę w przepis na paczce z makaronem, stać próbować i
pilnować.
Najlepsze motto...
Jutro mam wolne, zastosuje waszą naukę, i odpisze jak ugotowałem.
Uszanowanie dla wszystkich Jan2.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-29 15:52:39
Temat: Re: Proste pytanie.
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:1175170347.939081.311100@y66g2000hsf.googlegrou
ps.com...
On Mar 29, 9:31 am, "Hau hau" <b...@h...pl> wrote:
> Ale swoja droga, dość dużo się nauczyłem przyrządzania i zjadania
> pyszności,
> [sałatki] za którymi przepadam..
> Jak ostatnio z awokado....była super. Pani Ikselko, Pani przepis świetny,
Cieszę się, Janie, że Ci sałatka posmakowała. To jeden z moich
"żelaznych" przepisów. Zawsze pełny sukces w menu. Polecam także inną
jej odmianę - po dodaniu pokrojonego w dużą kostkę wędzonego na zimno
łososia otrzymujemy coś konkretniejszego - przystawkę na zimno. Można
podawać w pucharkach, przybraną kleksem sosu majonez+śmietana+czosnek*
+zielony pieprz+sól i czarną oliwką oraz przepiórczym jajeczkiem.
Super wygląda i smakuje.
----
Ej ej... Pani Ikselko..
W sprawach kuchni jestem początkującym raczkującym fanem.
Podaj szanowna Pani pełny przepis, i co jak mam z czym zmieszać..
A zjem i wypije za dworko Pani!
I w ta sobotę będziemy chwalić Pani przepis...
Mam spęd brydżowy..
> [nie wymaga dużo zabawy] tylko wino serwowałem wytrawne...
Hmm, ciekawe, komuś Ty to wino serwował, skoro żona
wyjechała :-)))))))
Ale - to pytanie retoryczne, retoryczne :-)
======================
Tak wyjechała? Ale dość często gramy w brydża, chata wolna, króla brak,
I chęci? Och po co ja o tym wypisuje.
Każda osoba cos tam przyniesie, ja cos dodam, i Pani Ikselko - gra biegnie w
rożnych humorach, i kolorach.
Ukłony dla Pani Jan2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-29 21:44:08
Temat: Re: Proste pytanie.On Mar 29, 5:52 pm, "Hau hau" <b...@h...pl> wrote:
> Użytkownik <m...@y...com> napisał w
wiadomościnews:1175170347.939081.311100@y66g2000hsf.
googlegroups.com...
> Cieszę się, Janie, że Ci sałatka posmakowała. To jeden z moich
> "żelaznych" przepisów. Zawsze pełny sukces w menu. Polecam także inną
> jej odmianę - po dodaniu pokrojonego w dużą kostkę wędzonego na zimno
> łososia otrzymujemy coś konkretniejszego - przystawkę na zimno. Można
> podawać w pucharkach, przybraną kleksem sosu majonez+śmietana+czosnek*
> +zielony pieprz+sól i czarną oliwką oraz przepiórczym jajeczkiem.
> Super wygląda i smakuje.
> Podaj szanowna Pani pełny przepis, i co jak mam z czym zmieszać..
Sos:
Majonez i gęsta (!!!) śmietana - w sumie 1 szklanka (po połowie)
Okrawki avocado - ile jest (w sumie ok. 1/3 owocu - wagowo)
Czosnek - 1 średni ząbek
Zielony pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
sól - do smaku (sądzę, że wystarczy 1/4 łyżeczki do kawy, zawsze można
dosmaczyć)
Składniki zmiksować, ale nie całkiem gładko - muszą być widoczne
grudki czosnku i avocado.
Sałatka:
wszystko, co poprzednio plus łosoś pokrojony w grubą kostkę -
objętościowo 1/3 ilości sałatki.
Wymieszać.
Sos i sałatkę schłodzić - ok. 2 godziny w lodówce.
Sałatkę nałożyć do pucharków, na wierzchu dać duży kleks sosu, na sos
jajko przepiórcze w połówkach, czarna oliwka, 1-2 koreczki anchovis
("Anchovis helskie w oleju" z puszeczki - korzenne). Można wetknąć
ukośnie 1 paluszek Grissini (gruby) do pochrupania, potem - z chlebem
lub bagietką. Pychota i piękne :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |