Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!y66g2000hsf.googlegroups.com!not-for-mail
From: m...@y...com
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proste pytanie.
Date: 29 Mar 2007 14:44:08 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 42
Message-ID: <1...@y...googlegroups.com>
References: <eufq2a$44p$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@y...googlegroups.com>
<eugnd9$6p4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.222.148
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1175204650 21400 127.0.0.1 (29 Mar 2007 21:44:10 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Mar 2007 21:44:10 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <eugnd9$6p4$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT
5.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: y66g2000hsf.googlegroups.com; posting-host=83.28.222.148;
posting-account=DWhBrQ0AAAAgbyCsXKmDH9CxPzIj3NNv
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294184
Ukryj nagłówki
On Mar 29, 5:52 pm, "Hau hau" <b...@h...pl> wrote:
> Użytkownik <m...@y...com> napisał w
wiadomościnews:1175170347.939081.311100@y66g2000hsf.
googlegroups.com...
> Cieszę się, Janie, że Ci sałatka posmakowała. To jeden z moich
> "żelaznych" przepisów. Zawsze pełny sukces w menu. Polecam także inną
> jej odmianę - po dodaniu pokrojonego w dużą kostkę wędzonego na zimno
> łososia otrzymujemy coś konkretniejszego - przystawkę na zimno. Można
> podawać w pucharkach, przybraną kleksem sosu majonez+śmietana+czosnek*
> +zielony pieprz+sól i czarną oliwką oraz przepiórczym jajeczkiem.
> Super wygląda i smakuje.
> Podaj szanowna Pani pełny przepis, i co jak mam z czym zmieszać..
Sos:
Majonez i gęsta (!!!) śmietana - w sumie 1 szklanka (po połowie)
Okrawki avocado - ile jest (w sumie ok. 1/3 owocu - wagowo)
Czosnek - 1 średni ząbek
Zielony pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
sól - do smaku (sądzę, że wystarczy 1/4 łyżeczki do kawy, zawsze można
dosmaczyć)
Składniki zmiksować, ale nie całkiem gładko - muszą być widoczne
grudki czosnku i avocado.
Sałatka:
wszystko, co poprzednio plus łosoś pokrojony w grubą kostkę -
objętościowo 1/3 ilości sałatki.
Wymieszać.
Sos i sałatkę schłodzić - ok. 2 godziny w lodówce.
Sałatkę nałożyć do pucharków, na wierzchu dać duży kleks sosu, na sos
jajko przepiórcze w połówkach, czarna oliwka, 1-2 koreczki anchovis
("Anchovis helskie w oleju" z puszeczki - korzenne). Można wetknąć
ukośnie 1 paluszek Grissini (gruby) do pochrupania, potem - z chlebem
lub bagietką. Pychota i piękne :-)
|