Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prosze o pomoc.(1)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Prosze o pomoc.(1)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-06 12:18:48

Temat: Prosze o pomoc.(1)
Od: "MJ" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Sprawdzałam już archiwum grupy i znalazłam 1 przepis ale może ktoś zna
jeszcze jakieś..a mianowicie prosiła bym o przepis na pasztet (wątrobianka),
taki który można zrobić i później za pasteryzować w słoikach.
Mój mąż pracuje w terenie i wraca do domu co 2-3tyg . a cos takiego mógłby
zabrać z sobą.
Monika Janicka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-06 13:27:00

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



MJ napisał(a):

> Witam.
> Sprawdzałam już archiwum grupy i znalazłam 1 przepis ale może ktoś zna
> jeszcze jakieś..a mianowicie prosiła bym o przepis na pasztet (wątrobianka),
> taki który można zrobić i później za pasteryzować w słoikach.
> Mój mąż pracuje w terenie i wraca do domu co 2-3tyg . a cos takiego mógłby
> zabrać z sobą.
> Monika Janicka.

W?TROBIANKA ZWYK?A
1,5 kg sloniny, 1,5 kg watroby wieprzowej, 4 jaja, 5 dag utartej cebuli, 10 dag
sloniny ugotowanej, I5 dag kaszy manny; pieprz, ziele angielskie, lisc
bobkowy,sól,galka muszkatolowa
Watrobe pokrajana w plastry zalac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac ziele
angielskie i lisc bobkowy, gotowac na wolnym ogniu okolo 10-15 min, wyjac i
ostudzic. Slonine i watrobe zemlec 2-3 razy, cebule lekko podsmazyc, slonine
gotowana pokrajac w drobna kostke. Wszystko razem wymieszac, dodac kasze manna i
rozbite jaja. Dodac sól, pieprz, starta galka muszkatolowa i wszystko bardzo
dokladnie wymieszac i na przyklad pasteryzowac z godzine w sloiku
Powyzszy przepis robilem i mi smakuje
Czesciej robie kielbase w sloiki.... jak jestes zainteresowana to....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-06 14:08:11

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: "MJ" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak!Tak!
Bede Twoja dluzniczka i bardzo prosze o te przepisy..
Po raz kolejny przechodze przez etap namietnego gotowania, które bardzo mnie
relaksuje..
Szkoda ze rodzinka nie wielka i tak malo chetnych do konsumpcji..

Monika Janicka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-06 19:44:45

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> dokladnie wymieszac i na przyklad pasteryzowac z godzine w sloiku
>
proponuję pasteryzować 2 razy w odstępie 24 godz. Dotyczy to wszelakich
przetworów mięsnych.

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
ICQ 14539957


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 10:05:31

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



Kamas napisał(a):

> > dokladnie wymieszac i na przyklad pasteryzowac z godzine w sloiku
> >
> proponuję pasteryzować 2 razy w odstępie 24 godz. Dotyczy to wszelakich
> przetworów mięsnych.
>
> --
> Pozdrawiam :-))
> Sławomir J. Marusiński (Kamas )
> ICQ 14539957

Jak najbardziej. Kielbase pasteryzuje 3 razy, w odstepach dniowych i gotuje
1h, 45min, 30min.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 10:14:00

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



MJ napisał(a):

> Tak!Tak!
> Bede Twoja dluzniczka i bardzo prosze o te przepisy..
> Po raz kolejny przechodze przez etap namietnego gotowania, które bardzo mnie
> relaksuje..
> Szkoda ze rodzinka nie wielka i tak malo chetnych do konsumpcji..
>
> Monika Janicka

Kielbaske robie co prawda glownie z dziczyzny, ale mozna ja zastapic z
powodzeniem chudym miesem badz wolowina badz wieprzowina. Grunt to miec porce
miesa dosc tlustego, takiego jak na mielone. Powiedzmy ze mamy to miesiwo ze
4kg. Mielimy je (chyba ze jest to na starcie mielone) i zasypujemy nastepujaca
mieszanka: sol peklujaca - plaska lyzka na 1kg miesa.
plaska lyzeczka pieprzu na nasze 4kg,
1 plaska lyzeczka zmielonego jalowca z zmielonym zielem angielskim, lyzeczka
gorczycy, ze 2 lyzki majeranku, 1 lyzeczka tymianku.
Przyprawy sa opcjonalne, za wyjatkiem soli peklujacej. jest do dostania i jest
tania, ale raczej musi byc.
Wszystko dokladnie mieszam , dokladnie, i na 2-3 dni laduje to w lodowce.
Po tym czasie na[pelniamy sloiki i gotujemy 3 krotnie. Nigdy gotowania za duzo.
Po poszczegolnych gotowaniach nie stawiac czasem sloikow do gory nogami - to nie
kompoty.
za powyzszy przepis daje glowe, choc jak wspomnialem daje pol na pol dziczyzne z
tzw. dwojka wieprzowa.
Zycze smacznego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-07 11:09:02

Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: "malenka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"MJ" <m...@w...pl> wrote in message
news:a657lb$5lv$1@news.tpi.pl...
> Po raz kolejny przechodze przez etap namietnego gotowania, które bardzo
mnie
> relaksuje..
> Szkoda ze rodzinka nie wielka i tak malo chetnych do konsumpcji..
>
To tak jak u mnie... Jak maz przyjezdza co 2-3 tygodnie, to trudno trafic w
moment, zeby sie udalo rodzinke powiekszyc ;-)))

Zycze sukcesow, pozdrawiam
male


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki ryż
sos waniliowy
Tutaj powinno dojsc
Troche mi glupio
ciasto na pizze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »