Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Maciej <b...@e...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosze o pomoc.(1)
Date: Thu, 07 Mar 2002 11:14:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <3...@e...net.pl>
References: <a65185$oui$1@news.tpi.pl> <3...@e...net.pl>
<a657lb$5lv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa131.opatow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1015495841 24206 217.98.182.131 (7 Mar 2002 10:10:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Mar 2002 10:10:41 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99062
Ukryj nagłówki
MJ napisał(a):
> Tak!Tak!
> Bede Twoja dluzniczka i bardzo prosze o te przepisy..
> Po raz kolejny przechodze przez etap namietnego gotowania, które bardzo mnie
> relaksuje..
> Szkoda ze rodzinka nie wielka i tak malo chetnych do konsumpcji..
>
> Monika Janicka
Kielbaske robie co prawda glownie z dziczyzny, ale mozna ja zastapic z
powodzeniem chudym miesem badz wolowina badz wieprzowina. Grunt to miec porce
miesa dosc tlustego, takiego jak na mielone. Powiedzmy ze mamy to miesiwo ze
4kg. Mielimy je (chyba ze jest to na starcie mielone) i zasypujemy nastepujaca
mieszanka: sol peklujaca - plaska lyzka na 1kg miesa.
plaska lyzeczka pieprzu na nasze 4kg,
1 plaska lyzeczka zmielonego jalowca z zmielonym zielem angielskim, lyzeczka
gorczycy, ze 2 lyzki majeranku, 1 lyzeczka tymianku.
Przyprawy sa opcjonalne, za wyjatkiem soli peklujacej. jest do dostania i jest
tania, ale raczej musi byc.
Wszystko dokladnie mieszam , dokladnie, i na 2-3 dni laduje to w lodowce.
Po tym czasie na[pelniamy sloiki i gotujemy 3 krotnie. Nigdy gotowania za duzo.
Po poszczegolnych gotowaniach nie stawiac czasem sloikow do gory nogami - to nie
kompoty.
za powyzszy przepis daje glowe, choc jak wspomnialem daje pol na pol dziczyzne z
tzw. dwojka wieprzowa.
Zycze smacznego.
|