Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Maciej <b...@e...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosze o pomoc.(1)
Date: Wed, 06 Mar 2002 14:27:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <3...@e...net.pl>
References: <a65185$oui$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa131.opatow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1015421017 9605 217.98.182.131 (6 Mar 2002 13:23:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Mar 2002 13:23:37 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98906
Ukryj nagłówki
MJ napisał(a):
> Witam.
> Sprawdzałam już archiwum grupy i znalazłam 1 przepis ale może ktoś zna
> jeszcze jakieś..a mianowicie prosiła bym o przepis na pasztet (wątrobianka),
> taki który można zrobić i później za pasteryzować w słoikach.
> Mój mąż pracuje w terenie i wraca do domu co 2-3tyg . a cos takiego mógłby
> zabrać z sobą.
> Monika Janicka.
W?TROBIANKA ZWYK?A
1,5 kg sloniny, 1,5 kg watroby wieprzowej, 4 jaja, 5 dag utartej cebuli, 10 dag
sloniny ugotowanej, I5 dag kaszy manny; pieprz, ziele angielskie, lisc
bobkowy,sól,galka muszkatolowa
Watrobe pokrajana w plastry zalac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac ziele
angielskie i lisc bobkowy, gotowac na wolnym ogniu okolo 10-15 min, wyjac i
ostudzic. Slonine i watrobe zemlec 2-3 razy, cebule lekko podsmazyc, slonine
gotowana pokrajac w drobna kostke. Wszystko razem wymieszac, dodac kasze manna i
rozbite jaja. Dodac sól, pieprz, starta galka muszkatolowa i wszystko bardzo
dokladnie wymieszac i na przyklad pasteryzowac z godzine w sloiku
Powyzszy przepis robilem i mi smakuje
Czesciej robie kielbase w sloiki.... jak jestes zainteresowana to....
|