Data: 2002-03-06 13:27:00
Temat: Re: Prosze o pomoc.(1)
Od: Maciej <b...@e...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
MJ napisał(a):
> Witam.
> Sprawdzałam już archiwum grupy i znalazłam 1 przepis ale może ktoś zna
> jeszcze jakieś..a mianowicie prosiła bym o przepis na pasztet (wątrobianka),
> taki który można zrobić i później za pasteryzować w słoikach.
> Mój mąż pracuje w terenie i wraca do domu co 2-3tyg . a cos takiego mógłby
> zabrać z sobą.
> Monika Janicka.
W?TROBIANKA ZWYK?A
1,5 kg sloniny, 1,5 kg watroby wieprzowej, 4 jaja, 5 dag utartej cebuli, 10 dag
sloniny ugotowanej, I5 dag kaszy manny; pieprz, ziele angielskie, lisc
bobkowy,sól,galka muszkatolowa
Watrobe pokrajana w plastry zalac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac ziele
angielskie i lisc bobkowy, gotowac na wolnym ogniu okolo 10-15 min, wyjac i
ostudzic. Slonine i watrobe zemlec 2-3 razy, cebule lekko podsmazyc, slonine
gotowana pokrajac w drobna kostke. Wszystko razem wymieszac, dodac kasze manna i
rozbite jaja. Dodac sól, pieprz, starta galka muszkatolowa i wszystko bardzo
dokladnie wymieszac i na przyklad pasteryzowac z godzine w sloiku
Powyzszy przepis robilem i mi smakuje
Czesciej robie kielbase w sloiki.... jak jestes zainteresowana to....
|