| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-30 12:32:34
Temat: Prosze o przepis na sledzie na wigilieMimo tego, ze mieszkam na obczyznie sledzie solone sobie sama zrobie, a co mi
tam...
Ale potrzebne mi sa przepisy na sledzie w cebulce i oleju jak je przyrzadzaja
na Slasku i te co to sa najpierw panierowane i smazone a potem trzymane w
zalewie tez sa przesmaczne.
A moze inne sugestie ?
Dzieki
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-30 12:47:54
Temat: Re: Prosze o przepis na sledzie na wigilieUżytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Ale potrzebne mi sa przepisy na sledzie w cebulce i oleju jak je przyrzadzaja
> na Slasku
Mam przepis na sledzie w cebulce i oleju, ale nie wiem, czy taki jak
to robia na Slasku.
Czy jest tam cos szczegolnego w takich sledziach slaskich?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 13:58:03
Temat: Re: Prosze o przepis na sledzie na wigilienie wiem czy to Śląskie ale u mnie w domu zawsze robiło sie tak:
śledzie surowe po pierwsze wypatroszyć, po drugie obtoczyć w mące, po trzecie
usmażyć na oleju tak żeby były rumiane i odłożyć do naczynia.
Zalewę składającą się z 2 szklanek wody około pól szklanki octu liścia
bobkowego, ziela angielskiego i 2 łyżek cukru zagotowujemy. Po zagotowaniu i
odstawieniu wrzucamy do wrzątku ze dwie cebule pokrojone w talarki i wszystko
zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zalewamy tą zalewą śledzie i odstawiamy
do lodówki na jakieś dwa dni.
Śledzie wychoddzą pycha.;-))))
A jestem nowa na tej grupie, - Agnieszka ze Śląska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 15:11:43
Temat: Re: Prosze o przepis na sledzie na wigilie
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9u7v5m$g4l$...@n...lublin.pl...
> Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisała:
> > Ale potrzebne mi sa przepisy na sledzie w cebulce i oleju jak je
przyrzadzaja
> > na Slasku
>
> Mam przepis na sledzie w cebulce i oleju, ale nie wiem, czy taki jak
> to robia na Slasku.
> Czy jest tam cos szczegolnego w takich sledziach slaskich?
Mnie najb smakuja takie ze smietana i z jablkiem. Wtedy sa slodkawe...
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 23:57:18
Temat: Re: Prosze o przepis na sledzie na wigilie> Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisała:
> > Ale potrzebne mi sa przepisy na sledzie w cebulce i oleju jak je
przyrzadzaja
> > na Slasku
>
> Mam przepis na sledzie w cebulce i oleju, ale nie wiem, czy taki jak
> to robia na Slasku.
Czy moglabys mi go podac?
> Czy jest tam cos szczegolnego w takich sledziach slaskich?
Z tego co wiem ,moze sie myle, to na Gornym Slasku te wlasnie dwa rodzaje
sledzi podaje sie na Wigilie.
Probowalam ich onegdaj i byly b.smaczne.
Szukam wiec smakow z przeszlosci :-))
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 08:48:16
Temat: Re: Prosze o przepis na sledzie na wigilieUżytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> > Mam przepis na sledzie w cebulce i oleju, ale nie wiem, czy taki jak
> > to robia na Slasku.
>
> Czy moglabys mi go podac?
Prosze bardzo:
1kg sledzi solonych, 4 cebule, pieprz mielony, lyzeczka cukru lyzka octu,
szklanka oleju.
Wymoczyc sledzie, sfiletowac, oczyscic lub kupic od razu gotowe filety.
Pokrojone na kawalki filety sledziowe ukladac w salaterce lub sloju,
przesypywac odrobina cukru i pierzu oraz pokrajana w bardzo drobna
kostke cebula.
Lyzke octu zmieszac z 2 lyzkami przegotowanej zimnej wody, do tej
mieszaniny wlewac olej i szybko mieszac widelcem, az do uzyskania
gestej jasnej masy, ktora nastepnie zalac ulozone sledzie.
Szczelnie zamknac przygotowane sledzie i przechowywac na dole
w lodowce przez 2-3 dni.
Po tym czasie sa juz dobre do spozycia. Przed podaniem przybrac
sledzie krazkami cebuli.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |