Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przechowywanie oscypków

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przechowywanie oscypków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-01-04 08:25:35

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wojciech Wierba napisał:

> Raczej nie, poniewaz wypas skonczyl sie juz dawno.

Dlatego w pierwszym poście w tym wątku spytałam, kiedy je kupował,
okrasiwszy emotką.
Jednak nie chciałam psuć radości z zapasów i wgłębiac się w temat, co Ty
własnie zrobiłeś ;)
--
pa, BBjk
ww.republika.pl/bajarka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-01-04 08:36:27

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Tomeiro napisał:

> Hmmm...Wydaje mi się, że majlepiej jest przechowywać oscypki na balkonie-
> podczas zimy,

W życiu.

natomist w lecie, najlepszym miejscem dla oscypka jest wanna :D

Faktycznie, boki można zrywać.
--
pa, BBjk
www.republika.pl/bajarka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-01-04 08:50:04

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: Wojciech Wierba <W...@i...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk wrote:

> Użytkownik Wojciech Wierba napisał:
>
>> Raczej nie, poniewaz wypas skonczyl sie juz dawno.
>
>
> Dlatego w pierwszym poście w tym wątku spytałam, kiedy je kupował,
> okrasiwszy emotką.
> Jednak nie chciałam psuć radości z zapasów i wgłębiac się w temat, co Ty
> własnie zrobiłeś ;)

Bije sie w piers, nie powinienem byl tego robic. :-)
Aczkolwiek, mam zrodlo oscypkow z mleka krowiego,
robionych wedlug receptury i prawdziwie wedzonych,
bardzo smacznych, chociaz oczywiscie innych niz owcze.
Cena 8 zl. za duzego oscypka krowiego (w sezonie 16-18 zl.
za owczego).

Napisalem kiedys artykul o historii i produkcji oscypka,
ukazal sie w grudniu 2002 w Magazynie Turystyki Gorskiej n.p.m.
www.npm.pl (ale na www nie ma calego artykulu).
Jakby ktos byl zainteresowany to moge podeslac artykul.

Pozdrawiam
Wojtek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-01-04 09:01:16

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wojciech Wierba napisał:

> Jakby ktos byl zainteresowany to moge podeslac artykul.

Dawaj. Proszę :)
--
pa, B.
www.republika.pl/bajarka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-01-04 10:23:12

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: "Aicha" <m...@p...strone> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wojciech Wierba" napisał:

> czy mozna miec jakakolwiek pewnosc, ze sa z mleka owczego?
> Raczej nie, poniewaz wypas skonczyl sie juz dawno.

http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=4240

Klient nasz pan. Hehe.

--
Pozdrawiam - Aicha

Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-01-05 14:58:44

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisał(a):
> Użytkownik Wojciech Wierba napisał:
>
>> Raczej nie, poniewaz wypas skonczyl sie juz dawno.
>
>
> Dlatego w pierwszym poście w tym wątku spytałam, kiedy je kupował,
> okrasiwszy emotką.
> Jednak nie chciałam psuć radości z zapasów i wgłębiac się w temat, co Ty
> własnie zrobiłeś ;)

To znaczy, ze zimą nie da się wydoić owcy?
A górale to jednak potrafią.
;-)

> pa, BBjk
> ww.republika.pl/bajarka

Piękne zdjęcia. Gratuluję.
Dlaczego piszesz raz Moje miasto a raz Kazimierz?
Kieżmark to Keżmarok czy Kiezmark?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-01-06 09:25:33

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: Wojciech Wierba <W...@i...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:


>> Użytkownik Wojciech Wierba napisał:
>>
>>> Raczej nie, poniewaz wypas skonczyl sie juz dawno.
>>

> To znaczy, ze zimą nie da się wydoić owcy?
> A górale to jednak potrafią.
> ;-)

Jasne, da sie nawet 'wydoic' tryka :-)

Na jakosc oscypka (bundzu, bryndzy) ma wplyw jakosc trawy,
pogoda, kondycja owiec (wyspane, przestraszone) itp.
ze wzgledu na jakosc mleka.

Na paszy suchej (siano) mleko jest malo tluste, kiepskie
i jest go malo. Dodatkowo, owce koca sie najczesciej od marca do kwietnia.
Dlatego przyjmuje sie (przynajmniej na Podhalu wsrod
znajomych bacow), ze dobry oscypek mozna wyprodukowac
w miesiacach czerwiec-wrzesien. W maju trawa jest jeszcze
kiepska, owce polaczone w kierdel, a pochodzace od roznych
gazdow, nerwowe, a i pogoda na ogol niestabilna.
Z kolei w pazdzierniku trawa na halach juz wyjedzona, czeste
sa przymrozki i zaczynaja sie jesienne sloty a owce w poszukiwaniu
trawy przepedza sie coraz dalej.

Pozdrawiam
Wojtek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-01-06 10:10:03

Temat: Re: Przechowywanie oscypków
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wojciech Wierba" <W...@i...edu.pl> napisał w
wiadomości news:dplciv$kjo$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> JerzyN wrote:
>
> Na paszy suchej (siano) mleko jest malo tluste, kiepskie
> i jest go malo. Dodatkowo, owce koca sie najczesciej od marca do kwietnia.
> Dlatego przyjmuje sie (przynajmniej na Podhalu wsrod
> znajomych bacow), ze dobry oscypek mozna wyprodukowac
> w miesiacach czerwiec-wrzesien. W maju trawa jest jeszcze
> kiepska, owce polaczone w kierdel, a pochodzace od roznych
> gazdow, nerwowe, a i pogoda na ogol niestabilna.

To oscypek, widzę, jak dobre wino: "Taaak... młoda trawa, północny stok,
owca tylko trochę zbyt nerwowa... Ale kierdel za to nieduży."

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gotowanie makaronu do zupy
Jaki opiekacz do sandwiczy? (jakość teflonu)
Książka kucharska z 1935 roku
szpinak
czy chcesz zarabiac w internecie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »