Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przed pierwszym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przed pierwszym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-30 09:02:17

Temat: Przed pierwszym
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===========
Znowu bieda danie na koniec miesiaca mnie czeka.
Po wczorajszej kaczce <| : = } sprowokowanej
postami grupy - pusto w kieszeni...
A wiec: spaghetti, do tego gulasz z promocyjnej
lopatki, pokrojonej w dlugie i cienkie pasemka,
jak makaron. Miesko bedzie mieciutkie i baaardzo
soczyste, w esensjonalnym sosie jalowcowo-sojowym.
I gora salaty z czosnkiem... Mniam!
Z suszonych sliwek, ktore zostaly z jakiegos
schabu z przed paru dni - bedzie niezly kompot -
zwlaszcza do tego sosu smakowo idealny.

Juz jestem glodny.

waldek
===========
P.S.
Dlaczego Wlosi (Italiancy), ktorzy wymyslili slowo
"makaron" i jeszcze drugie slowo "spaghetti"
nazywaja te wyroby "pasta"?
Czy jakis znawca tematu moze to wyjasnic?
(Dla mnie to tak, jakbysmy na "bigos" i
"kapusniak" zaczeli mowic np. "majonez")
===========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-30 09:30:09

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apo76s$89e$1@news2.tpi.pl...
> ===========
> Znowu bieda danie na koniec miesiaca mnie czeka.
> Po wczorajszej kaczce <| : = } sprowokowanej
> postami grupy - pusto w kieszeni...
> A wiec: spaghetti, do tego gulasz z promocyjnej
> lopatki, pokrojonej w dlugie i cienkie pasemka,
> jak makaron. Miesko bedzie mieciutkie i baaardzo
> soczyste, w esensjonalnym sosie jalowcowo-sojowym.
> I gora salaty z czosnkiem... Mniam!
> Z suszonych sliwek, ktore zostaly z jakiegos
> schabu z przed paru dni - bedzie niezly kompot -
> zwlaszcza do tego sosu smakowo idealny.
>

nie taka znow bieda, jak miesko jesz :)
Jak my nie mamy kasy, to wcinamy placki ziemniaczane, kopytka z sosem i
nalesniki :)) hih - calkiem niezle zarlo zreszta

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 09:31:49

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



--
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apo76s$89e$1@news2.tpi.pl...
|
| waldek
| ===========
| P.S.
| Dlaczego Wlosi (Italiancy), ktorzy wymyslili slowo
| "makaron" i jeszcze drugie slowo "spaghetti"
| nazywaja te wyroby "pasta"?
| Czy jakis znawca tematu moze to wyjasnic?
| (Dla mnie to tak, jakbysmy na "bigos" i
| "kapusniak" zaczeli mowic np. "majonez")
| ===========

Słowa makaron u nich nie slyszałam i nie wiem jakie jest jego pochodzenie.
Natomiast spaghetti uzywaja do okreslenia dlugiego cienkiego makaronu. A
pasta to juz rzyrzadzony makaron z jakims sosem :)))
|
| ----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 09:49:19

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

walkie:

> Słowa makaron u nich nie slyszałam i nie wiem jakie jest jego pochodzenie.
> Natomiast spaghetti uzywaja do okreslenia dlugiego cienkiego makaronu. A
> pasta to juz rzyrzadzony makaron z jakims sosem :)))

to tylko Polacy przejęli nazwę jednej konkretnej wersji potrawy
(maccaroni) dla nazwania całej palety wyrobów z ciasta (pasta). A są
jeszcze farfarelle, fetucini, spaghetti, lasagne i tuziny innych. I to
wszystko jest pasta (e basta!)

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 09:51:24

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> I to wszystko jest pasta (e basta!)
>
> Waldek
=============
Dzieki z oswiecenie

waldek
=============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 09:58:59

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> nie taka znow bieda, jak miesko jesz :)
> Jak my nie mamy kasy, to wcinamy placki
ziemniaczane, kopytka z sosem i
> nalesniki :)) hih - calkiem niezle zarlo zreszta
============
Tylko dlatego miesko, ze po 4,99 za 1 kg.
W ten sposob za 15 zl mam obiad dla 4 osob na 2
dni.
Jak latwo policzyc wychodzi 1,88 zl stawka dzienna
na osobe!
To chyba jest bieda?
A ze smakowite? To co. Tym sie na pewno nikt nie
zmartwi!
Jesli zrobisz nalesniki lub kopytka z sosem na dwa
dni, to wcale nie wydasz duzo mniej.

waldek
============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 10:06:01

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

============
A tak jeszcze na marginesie, skoro siedzisz w
temacie, samo "macaronii" to jaki typ tej pasty?

waldek
============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 10:12:54

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

waldek:
> ============
> A tak jeszcze na marginesie, skoro siedzisz w
> temacie, samo "macaronii" to jaki typ tej pasty?

rurki

też waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 10:13:46

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora


> > I to wszystko jest pasta (e basta!)
> >
> > Waldek
> =============

od kiedy w Polsce jest dostepny gotowy makaron?
Pytam absolutnie powaznie. Czy ktos wie?
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.408 / Virus Database: 230 - Release Date: 2002.10.25

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-30 10:37:58

Temat: Re: Przed pierwszym
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



waldek wrote:

> ===========
> Znowu bieda danie na koniec miesiaca mnie czeka.
- pusto w kieszeni...
> A wiec: spaghetti, do tego gulasz z promocyjnej
> lopatki, pokrojonej w dlugie i cienkie pasemka,
> jak makaron. Miesko bedzie mieciutkie i baaardzo
> soczyste, w esensjonalnym sosie jalowcowo-sojowym.
> I gora salaty z czosnkiem... Mniam!
> Z suszonych sliwek, ktore zostaly z jakiegos
> schabu z przed paru dni - bedzie niezly kompot -
> zwlaszcza do tego sosu smakowo idealny.


no, no pyszna ta bieda :-)
to rozomarz teraz razem z nami
co będzie po pierwszym ?,
( gdy bieda schowa się na jakiś czas )

ewa


--

Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

prezent
Zupa eksperyment
Bardzo szybki "wkład" tortu
muffinki z owocami?
Romantyczna Kolacja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »