| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-30 09:40:04
Temat: maka kukurydzianaWitam!
Moze ktos z grupowiczow wie co mozna z tej maki zrobic, do czego dodac?
Beatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-30 15:31:17
Temat: Chleb do golabkow [P], bylo Re: maka kukurydziana
> Moze ktos z grupowiczow wie co mozna z tej maki zrobic, do czego dodac?
-------
Jedyne, co mi przychodzi do glowy, to chleb:)
pol kilo maki kukurydzianej
2 szklanki zimnego mleka
15 deko smalcu
4 jajka
sol
Make wsypac do miski, rozprowadzic polowa mleka, dodajac stopniowo po jednym
jajku i smalec w malych kawaleczkach. Wyrobic ciasto (z 15 minut trzeba
pogniesc...), dodajac stopniowo reszte mleka. Wylozyc na blache wysmarowana
takze smalcem, piec godzine w piekarniku. Pokrajac na kwadraty o boku 5 cm,
podawac cieple do golabkow.
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 16:29:53
Temat: Re: maka kukurydzianaJ.K wrote:
> Witam!
> Moze ktos z grupowiczow wie co mozna z tej maki zrobic, do czego dodac?
> Beatka
tortillas, na przykład
A jak gruboziarnista w stylu grysik, to polentę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 17:06:47
Temat: Re: maka kukurydzianana stronie www.puszkkka.vege.pl zaznacz w wyszukiwarce zaawansowanej ten
skladnik - znajdziesz 27 przepisow. wklejam 1:
cukinia a`la placki ziemniaczane
Składniki:
cukinia
cebula
maka kukurydzaiana lub sojowa jako lepiszcze
maka pszenna (moze byc razowa)
sol, pieprz lub papryka mielona slodka
ew.czosnek
olej do smażenia
Przepis:
cukinie zetrzec na tarce, cebule posiekac, wymieszac razem, doprawic,
dodac 1-2 lyzki maki sojowej lub kukurydzianej, dodac maki pszennej dla
odpowiedniej konsystencji. wymieszac dokladnie i smazyc na rumiano na oleju.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2002-08-02
Źródło / autor: moja siostra robi cos takiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 22:34:01
Temat: Re: maka kukurydziana
Użytkownik waldemar z domu <w...@t...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:app1dv$ici$03$...@n...t-online.com...
>
> A jak gruboziarnista w stylu grysik, to polentę.
>
jakies szczegóły?
> Waldek
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 10:08:43
Temat: Re: maka kukurydzianaTalka:
>>A jak gruboziarnista w stylu grysik, to polentę.
>
> jakies szczegóły?
a jaką mąkę masz? Taką formatu krupczatki czy raczej kaszki manny?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 13:25:50
Temat: Re: maka kukurydziana
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
>
> a jaką mąkę masz? Taką formatu krupczatki czy raczej kaszki manny?
>
kaszkowo mannowa
> Waldek
>
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 19:11:25
Temat: Re: maka kukurydzianaTalka:
>
>>
>> a jaką mąkę masz? Taką formatu krupczatki czy raczej kaszki manny?
no to możesz zrobić polentę. Ćwierć kilo grysiku kukurydzianego, na litr
wody/wody z mlekiem. Zagotować ciecz, posolić, dodać gałki muszkatołowej.
Jak zacznie wrzeć, wsypać mieszając grysik. Potem ma pypkać jakieś 20minut,
ciągle mieszać aby się nie przypaliło, ewentualnie dodać mleka lub wody (ja
dodaję mleka). Uważać na ciało, bo lubi pluć gorącym. Na koniec wyłączyć,
dać kawałek masła na wierzch i postawić na 10 minut pod przykryciem.
No i gotowe.
Można jeść jak jest z mięsem (np. wieprz z kminkiem), smażyć w plastrach na
tłuszczu, dodać do rosołu, do mieszanych warzyw (np. pomidory-oberżyna)
albo ot tak zeżreć.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 14:50:55
Temat: Re: maka kukurydziana
Użytkownik waldemar z domu <w...@t...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aprv8r$vbv$06$...@n...t-online.com...
> no to możesz zrobić polentę.
> smażyć w plastrach na
> tłuszczu,
czyli to zastygnie i bedzie tak wielka klucha, tak? a nie bedzie problemu
zeby to od dna oderwac?
.Aneta
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 20:46:26
Temat: Re: maka kukurydzianaTalka wrote:
>> no to możesz zrobić polentę.
>
>> smażyć w plastrach na
>> tłuszczu,
>
> czyli to zastygnie i bedzie tak wielka klucha, tak? a nie bedzie problemu
> zeby to od dna oderwac?
mniej więcej jak grysik na kaszce mannej, tylko trochę sztywniejsze. Jak
mieszasz porządnje przy gotowaniu, to się da oderwać od dna, inaczej
przypalisz. Nie rób tego w garnku emaliowanym, bo będzie nieszczęście ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |