« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-27 13:30:05
Temat: Przepis dla wielbicieli warzywTroche jest to czasochonne, ale sie oplaca. Pewnie to nic odkrywczego, nie
mniej jednak podaje:
Potrzebne beda:
2 male baklazany
1 mala cukinia
2 papryki czerwone
1 papryka zolta
pomidory z puszki/swieze pomidory/ewentualnie przecier
2 srednie cebule
( ci, co lubia to na pewno powinni dodac tu tez czosnek)
2 patisony
ulubiony dobrze rozpuszczajacy sie ser
Najpierw nalzy baklazany nakluc widelcem w kilkunastu miejscach, papryke
poprzekrajac na pol i oczyscic z nasion. Wlozyc wyzej wymienione warzywa do
piekarnika ( papryke skorka do gory) i podpiekac az: baklazany puszcza wode
i skapcieja, a papryka sie osmali:). Pierwsza bedzie gotowa papryka,
wyciagamy wkladamy do woreczka foliowego, jak ostygnie obieramy, kroimi na
paseczki.
W miedzyczasie podsmazamy cebule pokrojona w piorka na zloty kolor, a nawet
lekko bardziej niz zloty. Pomidory z puszki oczyszczamy z nasion i kroimy
( pomidory swieze takze, ale najpierw sparzamy i obieramy ze skorki),
nastepnie dodajemy do cebuli, by odparowaly.
Kiedy baklazany beda juz prawie plaskie, wyciagamy z piekarnika, rozcinamy
wzdluz i wyskrobujemy miaz, ktory kroimy i dokladamy do pomidorow, by tez
odparowal.
Cukinie kroimy (bez obierania )na wstazki ( cienkie plasterki najpierw np.
obieraczka do warzyw lub lopatka do sera - no chyba ze ktos potrafi nozem-
potem wzdloz na tasiemki) i wrzucamy na patelnie. Na koniec wrzucamy
papryke. Waszystko razem doprawiamy wedlug wlasnego gustu.
W tym czasie gotujemy kilka minut patisony, po czym przekrajamy na pol,
wydrazamy gniazda nasienne, pakujemy w nie posmazone warzywa, przykrywamy
serem. Nastepnie potrawe nalezy zapiec. Smacznego.
Dodam, ze samo nadzienie jest na tyle dobre, ze moze funkcjonowac samo lub z
makaronem lub z ryzem.:)
pozdrawiam
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |