| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-21 19:48:27
Temat: Przepis na czekoladęCzy zna ktoś ten przepis?
Z góry wielkie dzięki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-25 09:36:52
Temat: Re: Przepis na czekoladęFrom: Gumik <g...@p...fm>
> Czy zna ktoś ten przepis?
>
> Z góry wielkie dzięki!
Znajdziesz pare przepisow w archiwum.
A ja moge podac jedynie przepis na alkoholizowany krem czekoladowy
(bezalkoholowy), ktory zrobilam w piatek a testowalam w niedziele:
tabliczka czekolady gorzkiej W*del (200 g, zdaje sie)
puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
3 zoltka swieze
paczuszka cukru waniliowego (najlepiej prawdziwego, z wanilia, nie wanilina)
lyzeczka dobrej kawy rozpuszczalnej
150 ml spirytusu
200 ml wody przegotowanej
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, dodac zoltka i nieco mleka i tak dlugo
miksowac na parze (albo mieszac trzepaczka), az palec wlozony do masy mozna
potrzymac tylko chwile (temp. okolo 60 stopni C). Domieszac cukier
waniliowy, reszte mleka, wode i spirytus, miksowac jeszcze przez chwile,
zlac do butelki. Wychodzi ilosc taka troche niewygodna, bo okolo 800 ml, ale
to nie szkodzi, bo jak poprobujesz wyrobu, to pozostanie akurat tyle, zeby
wlac do butelki 0,75. Uwaga - krem mozna kroic nozem. Jezeli chcemy miec
rzadszy, nalezy poprzestac na 2 zoltkach.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 10:04:33
Temat: Re: Przepis na czekoladę> A ja moge podac jedynie przepis na alkoholizowany krem czekoladowy
> (bezalkoholowy), ktory zrobilam w piatek a testowalam w niedziele:
<ciach>
> wlac do butelki 0,75. Uwaga - krem mozna kroic nozem. Jezeli chcemy miec
> rzadszy, nalezy poprzestac na 2 zoltkach.
tzn jak to -jesli jest w butelce to jak go kroisz?
on w koncu jest bardziej potem plynny, taki srendi ('smarowny'), czy
calkiem rzadki, lejacy...????
do czego go uzywasz???
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 11:58:37
Temat: Re: Przepis na czekoladęFrom: Anna <a...@r...fm>
> > wlac do butelki 0,75. Uwaga - krem mozna kroic nozem. Jezeli chcemy miec
> > rzadszy, nalezy poprzestac na 2 zoltkach.
>
> tzn jak to -jesli jest w butelce to jak go kroisz?
> on w koncu jest bardziej potem plynny, taki srendi ('smarowny'), czy
> calkiem rzadki, lejacy...????
>
> do czego go uzywasz???
No jak to do czego? Do picia !!!
Krojenie nozem to okreslenie gestosci plynu (typu Advocat) - jak mocno nie
potrzachasz butelka, to nie wyleci. Znaczy - bardzo gesty. Jak chcesz, zeby
wychodzil latwiej, uzyj 2 zoltek. Teraz jasne?
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 12:25:00
Temat: Re: Przepis na czekoladę> > tzn jak to -jesli jest w butelce to jak go kroisz?
> > on w koncu jest bardziej potem plynny, taki srendi ('smarowny'), czy
> > calkiem rzadki, lejacy...????
> >
> > do czego go uzywasz???
>
> No jak to do czego? Do picia !!!
> Krojenie nozem to okreslenie gestosci plynu (typu Advocat) - jak mocno nie
> potrzachasz butelka, to nie wyleci. Znaczy - bardzo gesty. Jak chcesz, zeby
> wychodzil latwiej, uzyj 2 zoltek. Teraz jasne?
aaa!!!! to pisz, ze to TAKI KREM ;)
ja kiedys zupelnie przez przypadek zrobilam dobra czekolade na goraco -
szlo to jakos tak, ze zostalo mi kilka kostek gorzkiej rozpuszczonej (w
stanie plynnym), zalalam ja jeszcze goraca mlekiem, chlusnelam troche
likieru kawowego i... odplynelam....:))))))
zaleca sie uzywac w niewielkich ilosciach :))) (swietnie rozgrzewa!)
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |