« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-24 18:41:58
Temat: dunskie ciasto marchewkowe?bylam ostatnio w Danii i jadlam rewelacyjne ciasto marchewkowe...
bylo takie delikatnie brazowe i doslownie rozplywalo sie w ustach :)
czy ktos z was moze zna przepis na cos takiego?
znalazlam kilka przepisow na rozne ciasta z dodatkiem marchewki, ale nie jestem
przekonana ze wyjdzie z nich to o co mi chodzi...
pozdrawiam
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-24 19:28:32
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?m...@p...onet.pl wrote:
> bylam ostatnio w Danii i jadlam rewelacyjne ciasto marchewkowe...
> bylo takie delikatnie brazowe i doslownie rozplywalo sie w ustach :)
>
> czy ktos z was moze zna przepis na cos takiego?
> znalazlam kilka przepisow na rozne ciasta z dodatkiem marchewki, ale nie
> jestem przekonana ze wyjdzie z nich to o co mi chodzi...
ja znalazłem, ale po duńsku. Mój duński jest zerowy, ale zrozumiałem o co
chodzi. Jak znasz duński, to zobacz tu:
http://opskrifter.sol.dk/samlingen/o0100009.html
tam jest jeszcze kilka innych wersji. W razie to, to po ichniemu się toto
gulerodskage nazywa (o z kreską)
7 dl fintrevne guleroedder
4 aeggeblommer
5 dl melis
3 1/2 dl olie
5 dl mel
3 tsk kanel
2 tsk natron
1/2 tsk salt
4 stiftpiskede aeggehvider
Chokoladeglasur:
1 spsk kakao
125 g kogechokolade
lidt vand
Bland alt, undtagen de stiftpiskede hvider, der vendes i tilsidst. Bag
ved 175C ca 1 time. Portionen passer til en lille bradepande. Glasur:
Varm ingredienserne til glasuren, tils?t s? meget vand, at den er j?vn og
sm?re- klar. Overtr?k kagen. Pynt evt med grofthakkede valn?dder eller
mandler.
Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
4 żółtka
5 dl melasy
3.5 dl oleju
5dl mąki
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki natronu
0.5 łyżeczki soli
4 ubite białka
glazura
kakao, czekolada i ciepła woda
wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
Jak ktoś zna duński, niech poprawi, bo ja interpolowałem szwedzki ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 22:05:37
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> bylam ostatnio w Danii i jadlam rewelacyjne ciasto marchewkowe...
> bylo takie delikatnie brazowe i doslownie rozplywalo sie w ustach :)
>
> czy ktos z was moze zna przepis na cos takiego?
> znalazlam kilka przepisow na rozne ciasta z dodatkiem marchewki, ale nie
jestem
> przekonana ze wyjdzie z nich to o co mi chodzi...
>
> pozdrawiam
> magda
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
W kwestii Danii i przetlumaczenia dunskiego przepisu zasugerowanego przez
Waldemara w sasiednim poscie, mozesz sie zwrocic do mojego przyjaciela. Mozesz
pisac po polsku lud dunsku. Oto jego e-mail:
d...@h...com
Pozdrwaiam
Wok
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 22:27:20
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> Jak ktoś zna duński, niech poprawi, bo ja interpolowałem szwedzki ;-)
> Waldek
--------------------
Nie trzeba poprawiac bo jest dobrze przetlumaczone.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 21:00:11
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> ja znalazłem, ale po duńsku. Mój duński jest zerowy, ale zrozumiałem o co
> chodzi. Jak znasz duński, to zobacz tu:
> http://opskrifter.sol.dk/samlingen/o0100009.html
niestety dunskiego nie znam... no rozumiem czy na drzwiach jest
napisane "pchac" czy "ciagnac" :)
ach i jeszcze umiem powiedzec "2002" - bardzo smiesznie brzmi :))
> Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
> 4 żółtka
> 5 dl melasy
> 3.5 dl oleju
> 5dl mąki
> 3 łyżeczki cynamonu
> 2 łyżeczki natronu
> 0.5 łyżeczki soli
> 4 ubite białka
melasa? co to jest melasa? wiem ze melasa sie karmi krowy... ale to chyba nie
to?
a natron???
> wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
> godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
> glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
a jak wam sie wydaje - czy bardzo bedzie zle jak upieke w duzej foremce do
ciasta?
dzieki za wszystko
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 21:50:16
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?
> niestety dunskiego nie znam... no rozumiem czy na drzwiach jest
> napisane "pchac" czy "ciagnac" :)
naklejka czerwona: ciągnąć, zielona: pchać ;-))
> ach i jeszcze umiem powiedzec "2002" - bardzo smiesznie brzmi :))
a ja się zawsze zastanawiałem, dlaczego 50 to połowa 60 ;-)
Ja duńskiego nie znam, szwedzkiego zresztą też nie, tylko akurat w Szwecji
byłem i się pszez 3 dni w przerwach między wykładami osłuchałem. A duński i
szwedzki są w zasadzie dla niemców dość proste, byle tylko ust nie
otwierali ;-)
>> Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
>> 4 żółtka
>> 5 dl melasy
>> 3.5 dl oleju
>> 5dl mąki
>> 3 łyżeczki cynamonu
>> 2 łyżeczki natronu
>> 0.5 łyżeczki soli
>> 4 ubite białka
>
> melasa? co to jest melasa? wiem ze melasa sie karmi krowy... ale to chyba
> nie to?
to to. Szkoda dla krówek. Taki ciemny syrop, u nas do kupienia. Możesz
zastąpić miodem, choć w Polsce melasa też dostępna. A natron to soda
oczyszczona.
>> wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
>> godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
>> glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
>
>
> a jak wam sie wydaje - czy bardzo bedzie zle jak upieke w duzej foremce do
> ciasta?
nie, zjemy też ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 13:53:01
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> > napisane "pchac" czy "ciagnac" :)
> naklejka czerwona: ciągnąć, zielona: pchać ;-))
TRYK - pchac, TRAEG - ciagnac :))))
> Ja duńskiego nie znam, szwedzkiego zresztą też nie, tylko akurat w Szwecji
> byłem i się pszez 3 dni w przerwach między wykładami osłuchałem. A duński i
> szwedzki są w zasadzie dla niemców dość proste, byle tylko ust nie
> otwierali ;-)
ja wim jak odroznic dunski i szwedzki! - dunczycy nie mowia "r" - szwedzi tak :)
powiedzenie "rrrrrrr" jest dla dunczyka niemozliwe :))
> to to. Szkoda dla krówek. Taki ciemny syrop, u nas do kupienia. Możesz
> zastąpić miodem, choć w Polsce melasa też dostępna. A natron to soda
> oczyszczona.
melasa? zapytam w supermarkecie, ciekawe co powiedza he he
a z sada sie domyslalam, ale na wszelki wypadek wolalam zapytac :)
> > a jak wam sie wydaje - czy bardzo bedzie zle jak upieke w duzej foremce do
> > ciasta?
>
> nie, zjemy też ;-)
he he zobaczymy czy sie da zjesc
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 14:09:26
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> > naklejka czerwona: ciągnąć, zielona: pchać ;-))
>
> TRYK - pchac, TRAEG - ciagnac :))))
wiem, ale po kolorach łatwiej :-)
> > Ja duńskiego nie znam, szwedzkiego zresztą też nie, tylko akurat w Szwecji
> > byłem i się pszez 3 dni w przerwach między wykładami osłuchałem. A duński i
> > szwedzki są w zasadzie dla niemców dość proste, byle tylko ust nie
> > otwierali ;-)
>
> ja wim jak odroznic dunski i szwedzki! - dunczycy nie mowia "r" - szwedzi tak :)
> powiedzenie "rrrrrrr" jest dla dunczyka niemozliwe :))
rozróżnić to też rozróżnię, ale zrozumieć łatwiej słowo pisane niż
mówione. A jak nasi chłopcy w Szwecji mówili, to jak ktoś ma zapalenie
gardła i okropny katar i mówi po szwedzku, to można posądzić, że to
duńczyk.
> > to to. Szkoda dla krówek. Taki ciemny syrop, u nas do kupienia. Możesz
> > zastąpić miodem, choć w Polsce melasa też dostępna. A natron to soda
> > oczyszczona.
> melasa? zapytam w supermarkecie, ciekawe co powiedza he he
> a z sada sie domyslalam, ale na wszelki wypadek wolalam zapytac :)
u nas melasa jest 2* droższa od miodu ;-) Poszukaj w okolicach miodu,
miodu sztucznego i syropów klonowych.
> he he zobaczymy czy sie da zjesc
czekam na raport.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 17:52:05
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> rozróżnić to też rozróżnię, ale zrozumieć łatwiej słowo pisane niż
> mówione. A jak nasi chłopcy w Szwecji mówili, to jak ktoś ma zapalenie
> gardła i okropny katar i mówi po szwedzku, to można posądzić, że to
> duńczyk.
dla mnie nadal niesamowite jest to ze oni sie wszyscy rozumieja!
tylko finow nie... :)
> u nas melasa jest 2* droższa od miodu ;-) Poszukaj w okolicach miodu,
> miodu sztucznego i syropów klonowych.
chyba zrobie wersje polska czyli z miodem :)
> > he he zobaczymy czy sie da zjesc
>
> czekam na raport.
na razie zrobilam kluski zamiast beszamelu... :(
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-29 17:51:36
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?> > ja wim jak odroznic dunski i szwedzki! - dunczycy nie mowia "r" - szwedzi
tak :)
> > powiedzenie "rrrrrrr" jest dla dunczyka niemozliwe :))
> rozróżnić to też rozróżnię, ale zrozumieć łatwiej słowo pisane niż
> mówione. A jak nasi chłopcy w Szwecji mówili, to jak ktoś ma zapalenie
> gardła i okropny katar i mówi po szwedzku, to można posądzić, że to
> duńczyk.
> Waldek
------------------------------
Albo Skanczyk t zn szwed ze Skanii. BTW, Dunczycy mowia rrrr ale inaczej.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |