Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-on
line.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dunskie ciasto marchewkowe?
Date: Mon, 25 Mar 2002 22:50:16 +0100
Organization: w domu
Lines: 42
Message-ID: <a7o5vs$3rc$04$1@news.t-online.com>
References: <a7l9a8$bc6$07$1@news.t-online.com>
<0...@n...onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1017092925 04 3948 wZPNTs9SWAaca 020325 21:48:45
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101777
Ukryj nagłówki
> niestety dunskiego nie znam... no rozumiem czy na drzwiach jest
> napisane "pchac" czy "ciagnac" :)
naklejka czerwona: ciągnąć, zielona: pchać ;-))
> ach i jeszcze umiem powiedzec "2002" - bardzo smiesznie brzmi :))
a ja się zawsze zastanawiałem, dlaczego 50 to połowa 60 ;-)
Ja duńskiego nie znam, szwedzkiego zresztą też nie, tylko akurat w Szwecji
byłem i się pszez 3 dni w przerwach między wykładami osłuchałem. A duński i
szwedzki są w zasadzie dla niemców dość proste, byle tylko ust nie
otwierali ;-)
>> Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
>> 4 żółtka
>> 5 dl melasy
>> 3.5 dl oleju
>> 5dl mąki
>> 3 łyżeczki cynamonu
>> 2 łyżeczki natronu
>> 0.5 łyżeczki soli
>> 4 ubite białka
>
> melasa? co to jest melasa? wiem ze melasa sie karmi krowy... ale to chyba
> nie to?
to to. Szkoda dla krówek. Taki ciemny syrop, u nas do kupienia. Możesz
zastąpić miodem, choć w Polsce melasa też dostępna. A natron to soda
oczyszczona.
>> wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
>> godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
>> glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
>
>
> a jak wam sie wydaje - czy bardzo bedzie zle jak upieke w duzej foremce do
> ciasta?
nie, zjemy też ;-)
Waldek
|