Data: 2002-03-25 21:00:11
Temat: Re: dunskie ciasto marchewkowe?
Od: <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ja znalazłem, ale po duńsku. Mój duński jest zerowy, ale zrozumiałem o co
> chodzi. Jak znasz duński, to zobacz tu:
> http://opskrifter.sol.dk/samlingen/o0100009.html
niestety dunskiego nie znam... no rozumiem czy na drzwiach jest
napisane "pchac" czy "ciagnac" :)
ach i jeszcze umiem powiedzec "2002" - bardzo smiesznie brzmi :))
> Składniki to 7 dl drobnopotartych marchewek
> 4 żółtka
> 5 dl melasy
> 3.5 dl oleju
> 5dl mąki
> 3 łyżeczki cynamonu
> 2 łyżeczki natronu
> 0.5 łyżeczki soli
> 4 ubite białka
melasa? co to jest melasa? wiem ze melasa sie karmi krowy... ale to chyba nie
to?
a natron???
> wymieszać wszystko, dodać do tego ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec
> godzinę w temperaturze 175 stopni w małych foremkach. Pomalować ciepłą
> glazurą. Na to można dać posiekane orzechy lub migdały.
a jak wam sie wydaje - czy bardzo bedzie zle jak upieke w duzej foremce do
ciasta?
dzieki za wszystko
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|